Opnieuw valse start aandelenbeurzen in 2023?

Aansluitend op column van vorige week is na het luiden van de alarmbel ook bevestiging van het verkoopsignaal gekomen, zowel in AEX als in SP500 alsmede in veel andere aandelenindices!

Voorts wil ik een korte samenvatting maken van de geschreven columns tot op heden. Ik roep u ook op om ‘verzoeknummers’ in te dienen waar ik dan op kan ingaan mits ze aan voorwaarden voldoen van gemiddelde marktkapitalisatie, mate van verhandelbaarheid (freefloat) en daarmee liquiditeit.

Tot slot wil ik me wagen aan een tijdsvoorspelling waar een belangrijk ‘keerpunt’ in aandelenmarkten kan plaatsvinden in 2023. Mogelijk is het een (al dan niet tijdelijk) belangrijk koopsignaal zelfs!

Samenvatting columns 2022:

Sinds de startdatum waarop ik columns ging schrijven is de rode draad geweest dat er serieus dalingsgevaar op de loer lag in aandelenmarkten en fondsen. Het geschetste tijdsbeeld daarvan is minimaal weken tot maanden en geen dagen! Ook inflatie (artikel 9 november) is besproken wat nu inderdaad onder druk komt te staan. Ik blijf bij het idee dat na decennialange lage rente en inflatie nu een langere periode aanbreekt van per saldo hogere rente en inflatie. Natuurlijk gebeurt dit nooit in één rechte lijn maar het schip van het snelle goedkope geld is aan het draaien!

Daarnaast heb ik grote namen als Apple en Tesla behandeld alwaar op verdere zwakte gerekend mocht worden. Tesla noteert vandaag USD 139,88, op moment van schrijven 222,41.  Het grote Apple kreeg een verkoopadvies mee op 150,65, nu 133,03 en daarmee onder 141 wat de weg vrijmaakt tot 113..of zelfs erger op langere termijn, zie column 2 november jl.

ASML brak later, op 15 december pas onder 561, daarmee een verkoopsignaal gevend. Zie column 17 november jl. Ook Shell voldeed aan waarschuwing op zwakte te rekenen.

Tot slot het koopadvies van zilver: Ik had 50% rendement in het vooruitzicht gesteld waarbij ik 22,60 aanhoud als aanschafprijs. Op naar 33,90 wat in 2023 vermoedelijk een feit wordt.,,,,en zoveel meer… houd ik zeker voor mogelijk!

Belangrijke aandelenindices zoals SP500 en Nasdaq100, in kielzog AEX:

Net als de start van 2022 zal ook de start van 2023 wel es bepalend kunnen worden voor algehele sentiment. Zagen we in januari 2022 meteen de hoogtepunten van het jaar kan dat zeker ook in 2023 het geval zijn! In dit scenario zal mogelijk de rest van de maand in teken staan van herstel waarna in januari de beren weer aan zet komen die ongenadig uit kunnen halen gelet op de vergelijking met scenario 2008 die nog immer treffend te noemen is, zie column 8 december jl.

Als dit inderdaad het vervolgscenario gaat worden houd ik rekening met een belangrijke low tussen 13 maart en 5 april 2023! Als ik daar een koersdoel aan zou moeten hangen reken ik op behalen van AEX 563 of erger…richting  AEX 448, de corona-bodem, wat uiteindelijk in SP500 dan 2.252 zou impliceren, wat sowieso mijn belangrijkste koersdoel is in verwachte correctie.

Voor zover u allerminst overtuigd bent van deze lage koersdoelen moet u onderstaand plaatje maar es goed bekijken. Wat u ziet is het percentage aandelen gelieerde bezittingen wereldwijd van huishoudens wat nog immer ongekend hoog is. Niet afgebeeld maar ook veelzeggend is het % aan reserves aangehouden door huishoudens. Deze zijn recent in rap tempo afgebouwd door o.a. de inflatoire druk zoals het duurder worden van energie en voeding.

Household Equity Exposure
Household Equity Exposure

Mijn conclusie: Het door mij geschetste marktrisico wordt door het brede publiek niet ondersteund wat naar mijn idee de ‘denial’-fase is. De column van 21 oktober behandelt dit onderwerp. Onbegrijpelijk, want er is best nogal wat veranderd dit jaar in de wereld toch? Blijkbaar heeft men rotsvast vertrouwen in centrale banken dat die de helpende hand (opnieuw) bieden in tijden van nood?! Tergend langzaam dringt het besef nu door te sijpelen dat het wel es mis kan gaan zij het dat de indices nog redelijk stand kunnen houden i.t.t. grote namen als Apple, Meta, Amazon, Tesla etc.

In het andere scenario ziet ‘iedereen’ het goed en ben ik dus te pessimistisch 😊.

Kan ik ergens optimistisch of bullish over zijn?

Jazeker, want geld vloeit als vanzelf naar hetgeen wel stijgt of positief momentum heeft. Ik gaf al aan bullish te zijn over zilver maar in feite geldt dat voor nagenoeg de gehele commodities-sector, uiteraard met voorkeuren per asset.

Naar mijn idee is het tijdperk van het goedkope en snelle papiergeld (paper-assets) aan het draaien naar echte assets (tangible assets) waarbij vooral de edelmetalen langzaamaan hun volle glans gaan terugkrijgen na jarenlange consolidatie en desinteresse. Ik vermoed dat deze bullishness gemakkelijk 10 jaar kan duren en grote vormen kan aannemen zij het wispelturig van karakter. Mensen met zwak hart kunnen beter niet alledaags de verrichtingen volgen dus!

U ziet, vrij vertaald, in bovenstaande grafiek de verhouding zilver t.o.v. de M2. De periode van geldverruiming maakt nu plaats voor verkrapping ofwel, er wordt liquiditeit onttrokken aan financiële systeem om de excessen van afgelopen jaren te laten inflateren! Als de ratio terugkeert naar de high van 1980, gaat de prijs van zilver 20 x over de kop! Dan praten we dus over koersdoelen van USD 360 tot USD 450, nu een kleine USD 24!! Vergeet nooit het USD-aspect als eurobelegger! U begrijpt nu ook waarom de door mij gehanteerde 50%-rendementsbelofte wat karig is, maar ik ben al gauw tevreden gelukkig! En tja, misschien moet u 10 jaar wachten op USD 360, dat is dan wel weer dingetje 😊. Geen garanties natuurlijk maar de mogelijkheid is er zeker!

Global central banks
Global central banks

Er is nog iets wat u zou moeten weten; Van oudsher is het gebruikelijk dat centrale banken reserves in Goud aanhouden om solvabiliteit en liquiditeit te waarborgen. Ingeval de verhouding reserves lager is dan bijvoorbeeld de vraag naar krediet mag er geen krediet worden verstrekt of wordt de prijs ervan hoger gesteld om economie af te remmen. Het resultaat is hogere rente!

En wat doen de centrale banken recent? Follow the money!

SP500 maandbasis
SP500 maandbasis

Tot slot mijn conclusie aan welke minimale voorwaarde de SP500 naar mijn idee moet voldoen om aan serieus ‘kopen’ te denken! De rode lijn is de ‘mean’ op maandbasis en zoals vaker aangegeven verwacht ik vroeger of later dat die opgezocht moet worden vooraleer er sprake van normalisering kan zijn en de financiële markten een stuk gezonder!

Succes!

@marketwizard16

1 gedachte over “Opnieuw valse start aandelenbeurzen in 2023?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.