AEX: Zetten zwaargewichten ASML en Shell ons op verkeerde been?

Een beurstechnisch hectische week ligt achter ons. Na het CPI-rapport (inflatiemeter) uit de VS vorige week kregen de beurzen vleugels. De grote vraag is of een nieuwe bullish fase zich heeft aangediend of valt deze stijging in de categorie “wantrouwen” of verkoop op sterkte?

Ondertussen heerst er grote paniek onder cryptobeleggers die hun spaarcentjes en zelfs extra opgenomen hypotheken in rook zien opgaan. Tot overmaat van ramp zie ik dagelijks meer cryptobrokers het opnemen van gelden onmogelijk maken.

Persoonlijk vind ik BTC nog immer in neerwaartse trend bewegen waardoor koersdoelen van 10.000 of lager echt niet uitgesloten zijn! Boven 22.600 zal ik deze visie moeten herzien.

U ziet de tegenstrijdigheden in sentiment; waar cryptovaluta in paniekmodus zitten doen de aandelenmarkten net of een nieuwe bullish fase is aangebroken. Alles kan natuurlijk maar dat we op een belangrijk kruispunt zitten lijkt me duidelijk.

AEX:

AEX dagbasis 17-11

De AEX beweegt, hoe is het mogelijk, exact tegen de bovenste band van de ‘mean’ inclusief overbought-indicaties. Een reactie neerwaarts is dan het meest waarschijnlijk maar we moeten ook toegeven dat we inmiddels wel boven de “mean’ bewegen wat de beren kopschuw maakt. Ondertussen zien we de sentimentsmeter weer optimistisch noteren, wat in een dalende markt juist een verkoopmoment kan initiëren!

Sentiment 17-11-2022

Tegelijkertijd zien we dat de gehele AEX eigenlijk vooral door twee zwaargewichten wordt meegesleurd naar boven, te weten Shell en ASML. Over Shell schreef ik recent al en ASML zal ik vandaag technisch toelichten. Waarom? Omdat … als deze twee namen technisch  ‘bullish’ zijn… we de stieren (voortgaande stijgingsfase) serieus moeten nemen.

ASML:

Als we de weekgrafiek in ogenschouw nemen zien we ten eerste dat de trend inmiddels neerwaarts is gedraaid door de voortschrijdende gemiddelden. U ziet ook dat de daling vanaf de top tot recente low inmiddels voor 50% hersteld is. Dat is een erg belangrijke ratio om het herstel als compleet te beschouwen.

Dit alleen is wat te kort door de bocht dus wil ik ook de Gann-nivo’s erbij betrekken en zie dan dat 561 ook van cruciaal belang is. Volumes zijn niet uitgesproken duidelijk zij het dat de stijging in rode rechthoek gepaard ging met nagenoeg zelfde volume als daling…..maar wel een lagere top betekende!

Als we de weekcandle tot slot er ook nog bij betrekken dan zal een slotprijs morgen (einde week immers) onder 561 tot een toppatroon leiden zoals een ‘shooting star’. Dan is het plaatje compleet om een mooie risk/reward te krijgen aangaande een SHORT-positie.

Dus, morgen een slotprijs onder 561 = SHORT met 1e koersdoel van 525, vervolgens 452. Stoploss wordt 617 op weekbasis, zijnde het 61.80% retracement. Ik sluit op termijn veel lagere koersen ook niet uit maar daarvoor moet eerst meer bewijs geleverd worden qua koersvorming!

ASML-Week
ASML-Week

Conclusie:

Op de kwaliteit van de recente stijging van de AEX is nogal wat aan te merken zoals de smalle basis hiervan. Hierom ben ik alert op een plotselinge verslechtering van sentiment.

Succes!

@marketwizard16

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.