Meeste bitcoin-beleggers hebben geld verloren

De meeste Bitcoin-investeerders hebben sinds 2015 verliezen geleden. Dat blijkt uit een studie. Kleine investeerders financieren de winsten van de walvissen.

Tussen 73 en 81 procent van de Bitcoin-beleggers hebben geld verloren op hun initiële investering . Dat blijkt uit een onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) over de periode tussen 2015 en 2022.

Ze wilde weten waarom particuliere beleggers in bitcoin investeren . Het resultaat: omdat ze hopen op hoge prijssprongen. De decentralisatie van cryptovaluta’s doet er niet toe.

Al met al stappen veel kleine investeerders in als de prijzen hoog zijn en voeden de winsten van zogenaamde walvissen en insiders, die vervolgens verkopen.

Risico-affiniteit doelgroep maakt gebruik van crypto

De studie stelde een nieuwe database samen van het gebruik van cryptocurrency-apps in 95 landen. Ze verzamelt elke dag gegevens. De bank maakt ze nu openbaar .

Uit de informatie blijkt dat ongeveer 40 procent van de nieuwe gebruikers mannen zijn onder de 35 jaar. Deze groep wordt algemeen beschouwd als het deel van de bevolking dat het meest bereid is risico’s te nemen. Geografisch werden de meeste app-downloads geregistreerd in Turkije, Singapore, de VS en het VK. De laagste percentages waren in India en China; cryptohandel is in beide landen verboden .

De interesse in Bitcoin neemt toe met de prijs
Uit het onderzoek bleek dat de koopinteresse toeneemt wanneer de prijzen dat ook doen. De kleine investeerders zijn slechts voer voor de echte Bitcoin-bulls die verkopen als de prijs stijgt. Dat is de reden waarom het totale winstpercentage zo laag is.

Op 14 november 2022 berekende het analysebedrijf Glassnode via de blockchain dat slechts ongeveer de helft van de Bitcoin-accounts positief was . Dat meldt Cointelegraph. De studie geeft de schuld aan twee cruciale momenten voor de cryptowinter: het mijnbouwverbod in China en de sociale onrust in Kazachstan nadat de mijnwerkers daarheen waren verhuisd.

Door Raimund Schesswendter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.