Tesla: Gaat de stekker eruit?

Van alle crises waar we vandaag de dag mee te maken hebben wil ik vandaag elektrische autobouwer Tesla onder de chart-technische loupe leggen. Weet zij stand te houden in de huidige globale energiecrisis waar naast gas- ook de stroomprijzen fors gestegen zijn?  Volgens recente mediaberichten is het laden van elektrische auto’s inmiddels duurder dan het tanken van auto’s met fossiele brandstof!  En in hoeverre is hun huidige marktkapitalisatie te verdedigen t.o.v. andere autobouwers als Toyota, Daimler en Volkswagen?

Het antwoord op deze vragen kan ik niet geven, wie wel eigenlijk! Wat ik wel kan is een inschatting maken hoe beleggers de kansen en risico’s inschatten door naar het koop-en verkoopgedrag te kijken in de grafiek, want in de koers zit al deze informatie en verwachtingen immers besloten!

Tesla weekgrafiek

Tesla: We zien in de weekgrafiek de enorm sterke- en opwaartse fase vanaf de coronadip, binnen twee jaar 16 x over de kop!!! Ja, u leest het goed, van ruim 23 tot dik 400! Dit noemen we in jargon ook wel parabolische stijgingen waar het grote publiek halverwege deze beweging ook gaat participeren en in de laatste fase vanaf Q3 2021 zien we zelfs de overdrijvingsfase, stijgen zonder onderbreking!

Wat de historie leert is dat dergelijke parabolen, van 23 tot 414, in eerste aanleg volledig wordt tenietgedaan, ofwel de koers komt vroeger of later ook weer op 23 terecht! Dat is nogal een boude uitspraak en zover durf ik niet te gaan maar houd het als reële mogelijkheid wel in het achterhoofd!

Ik kijk liever naar Gann-levels en Fibonacci-verhoudingen om deze opwaartse beweging op waarde te schatten en vooraf de neerwaartse referentienivo’s in kaart te brengen. Want wat zien we op dit moment?

We zien horizontale lijnen met labels links wat de Gann-referenties zijn en in het midden de Fibonacci-nivo’s over deze grote beweging. Het uitgangspunt is dat er op enig moment een vervolgdaling intreedt want trendmatig, zie blauwe en rode voortschrijdende gemiddelde is de trend onmiskenbaar neerwaarts nu!

We zien ook dat de helft van deze beweging, het 50% retracement, nu met verve wordt verdedigd. In een bull-markt zou dit een uitgelezen koopkans zijn maar de trend is niet op- maar neerwaarts!

We zien ook dat een Gann-referentie op 230 te zien valt wat alweer weerstand kan zijn! Het is kortom erg spannend want komende weken zal duidelijk worden of een groter herstel tot 260 a 290 mogelijk is of breken we eerder neerwaarts uit? Ik zie ook dat er een koersgat (gap) ontstond bij het 38.20% retracement, wat uitermate zwak is, maar ook nog gevuld kan worden, lees koersherstel.

Als we afrondend dan ook nog de sentimentsgrafieken van mijn vorige column erbij betrekken dan is een vervolg-dalingsscenario mijn favoriete!

Koersdoelen in herstelscenario 260 tot 290

Koersdoelen onder 200 zijn 168, 115 en wie weet komt die 23 op enig moment ook nog voorbij! Als het laatste koersdoel wordt geraakt zeggen we in jargon, de bubble is geklapt en volledig leeggelopen, een fenomeen wat nu eenmaal het resultaat is van parabolische stijgingen!

Een korte update AEX:

We zien, (zie uitleg eerdere column) dat het Gann-nivo van 675 dichtbij komt alsmede de onderste band van de ‘mean’. Een potentieel kruispunt dus want dit is tevens 50% van top medio augustus en low 13 oktober jl. U ziet in gele rechthoek het belang van de koers rond dit nivo. Gaps up/down etc. Ik verwacht nu dus weerstand en kan komende dagen bereikt worden.

De RSI zal dan ook het 60-nivo bereiken wat een mooie risk/reward trade short oplevert!

AEX daggrafiek
AEX daggrafiek

Succes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.