De meest waardevolle bedrijven ter wereld

Volgens het PwC-onderzoek bevindt de totale waarde van de wereldwijde top 100 bedrijven zich op een nieuw record. Maar welke bedrijven behoren tot de meest waardevolle ter wereld?

Voor het onderzoek heeft PwC de veranderingen in de marktwaarde van de bedrijven tussen 31 maart 2021 en 31 maart 2022 beoordeeld en vervolgens vergeleken met die van de afgelopen tien jaar en met andere regio’s en industrieën. Meestal gevonden in de top 10 van bedrijven uit de Verenigde Staten. Daarnaast is de technologiesector het meest vertegenwoordigd met in totaal zes plaatsen. Status van de ranglijst is 1 december 2022.

Voor het onderzoek heeft PwC de veranderingen in de marktwaarde van de bedrijven tussen 31 maart 2021 en 31 maart 2022 beoordeeld en vervolgens vergeleken met die van de afgelopen tien jaar en met andere regio’s en industrieën. De meeste bedrijven in de top 10 komen uit de Verenigde Staten. Daarnaast is de technologiesector het meest vertegenwoordigd met in totaal zes plaatsen.

“De Top 100 blijft een licht schijnen op de langetermijntrends in de wereldeconomie en de sleutelrol van kapitaalmarkten bij het ondersteunen van groei op lange termijn. Ja, er is momenteel volatiliteit in de economie, maar het verhaal op langere termijn blijft duidelijk dat marktkapitalisatie stijgt nog steeds sterk voor de Top 100, met een waarde van 35 biljoen dollar in maart 2022 vergeleken met 13 biljoen dollar in 2012.”, aldus Stuart Newman, Global IPO Center Leader, Partner, PwC UK

De volgende ranglijst presenteert de tien bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie wereldwijd. Voor de analyse heeft PwC gekeken naar de veranderingen in de periode tussen 31 maart 2021 en 31 maart 2022 en deze vervolgens vergeleken met die van de afgelopen tien jaar. In totaal komen 63 en daarmee het grootste deel van de 100 meest waardevolle bedrijven ter wereld uit de VS. Dit is ook terug te zien in de top 10. Status van de ranglijst is per 1 december 2022.

meest waardevolle bedrijven ter wereld
meest waardevolle bedrijven ter wereld

In 2022 gaat de toppositie wederom naar de Amerikaanse hardware- en softwareontwikkelaar Apple . Vorig jaar behaalde Apple de eerste plaats met een marktwaarde van 2,05 biljoen dollar. In 2022 bedroeg de marktwaarde $ 2,85 biljoen.

De runner-up in 2022 steeg een plek in de ranglijst , in 2021 behaalde Microsoft nog de derde plaats op de ranglijst met een marktwaarde van 1,78 biljoen dollar. Een jaar later bedroeg de marktwaarde van de hardware- en softwareontwikkelaar 2,31 biljoen dollar.

Oliegigant Saudi Aramco is met 1,8 biljoen dollar het op twee na grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld . Het is ook het enige niet-Amerikaanse bedrijf in de top 10. In mei werd het staatsbedrijf kortstondig het meest waardevolle bedrijf ter wereld, omdat stijgende energieprijzen de winst opdreven. Saudi-Arabië is de grootste exporteur van olie ter wereld en de economie van het land zal naar verwachting in 2022 met 7,6% groeien, een van de snelste ter wereld. In totaal hebben 62 bedrijven van de 100 grootste hun hoofdkantoor in de VS, 11 in China en vijf in Frankrijk.

Top 10 prestaties in 2022
Voor veel van ’s werelds grootste bedrijven was 2022 een meedogenloos jaar voor prestaties .

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, zag de overgrote meerderheid van ’s werelds titanen hun marktwaarde dalen. De helft van deze bedrijven zag een daling met dubbele cijfers.

Tesla heeft dit jaar bijna 70% van zijn marktkapitalisatie zien verdwijnen. Twee belangrijke factoren liggen aan de basis van deze daling: de dalende vraag, vooral in China, en de vluchtige en riskante overname van Twitter door CEO Elon Musk.

Aan de andere kant heeft UnitedHealth Group de sterkste prestatie gezien in de top 10.

Het bedrijf, dat een groot deel van zijn inkomsten haalt uit door de werkgever gesteunde verzekeringsplannen, zei dat de recessie-effecten in 2022 nog niet zichtbaar waren.

Grootste bedrijven ter wereld, per sector
Zelfs met dalende marktwaarden in de hele sector in 2022, blijft technologie dominant. Van de grootste bedrijven ter wereld zijn er 20 actief in technologie, met een gecombineerde marktwaarde van 9,2 biljoen dollar . Ter vergelijking: dat is ongeveer 31% van de marktwaarde van de 100 grootste bedrijven.

Daarna volgen de sectoren duurzame consumentengoederen en gezondheidszorg, met grote spelers als Amazon en Johnson & Johnson in hun gelederen.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich nutsbedrijven, de kleinste sector in het algemeen die in ieder geval behoort tot de grootste bedrijvenlijst. NextEra Energy, het enige nutsbedrijf in de ranglijst, is een van ’s werelds grootste ontwikkelaars van wind- en zonne-energie. In de komende drie jaar is het van plan om tot 95 miljard dollar te investeren in het vergroenen van zijn energieactiviteiten .

Het is geen verrassing dat veel van de grootste bedrijven ter wereld gevestigde spelers zijn op de wereldmarkten.

Maar binnen de ranglijst zijn enkele van de opmerkelijke stijgers in vergelijking met 2021 UnitedHealth Group, die van # 19 in 2021 naar # 8 dit jaar is gelanceerd, en NVIDIA, dat is opgeklommen om het 11e grootste bedrijf ter wereld te worden, vergeleken met # 24 vorig jaar.

Daarentegen zijn enkele van de grootste verliezers Meta (het moederbedrijf van Facebook) en Alibaba. Meta is op de ranglijst gedaald van #6 in 2021 naar #26 in 2022. Ondertussen was Alibaba ooit de negende grootste ter wereld, maar is het gedaald naar #36. Bij beide bedrijven is aanzienlijke waarde van hun marktkapitalisatie weggevaagd – respectievelijk ongeveer 66% en 28% – bij achterblijvende winsten.

Nu het jaar ten einde loopt, valt nog te bezien of ’s werelds grootste bedrijven in 2023 een comeback maken of in het verschiet komen met meer uitdagende omstandigheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.