AEX: ijskoude periode op komst

Ik wil vandaag in navolging van column van vorige week u meenemen in andere sentimentsvariabelen zoals patronen (psychologie van mensen vertaald naar financiële markten) en neem de SP-500 daarbij als uitgangspunt.

Om een goed beeld te krijgen van onze AEX wat, globaal gezien in feite maar een kleine index is met enkele zwaarwegende fondsen zoals ASML, kan een duidelijk beeld van de SP-500 mij ‘helpen’ ook een inschatting te maken over koersverloop AEX!

Laat ik beginnen met een maandgrafiek van de SP500. Ik wil feitelijke koersen/sentiment zien en me niet verliezen/ van de wijs laten brengen in dagelijkse extremen van pessimisme of optimisme.

Grafiek sp500 maandbasis
Grafiek sp500 maandbasis

Ik stel dan vast dat de opwaartse beweging vanaf maart 2009 t/m januari 2022 duurde waarbij de low 666,79 was en high 4.818,62. Als we van deze range het beroemde Fibonacci% van  61.80% als variabele nemen, dan is een correctie neerwaarts van 2.252,79 te verwachten.

Mijn zelfontwikkelde Gann-model houdt 2.250 aan als richtpunt. Deze twee totaal verschillende rekenmethoden hebben dus feitelijk dezelfde koersprojectie! Dat maakt het voor mij interessant dit als zeer serieus te nemen. Garanties zijn er echter nooit en dus ga ik op zoek naar meer ‘bewijs’.

We komen nu aan bij het hoofdstuk koerspatronen (van sentiment). Er zijn ook koerspatronen van prijsactie zoals top- bodem en consolidatiepatronen. Daarover een andere keer meer!

Sentiment en patroon
Sentiment en patroon

Wat we in bovenstaande grafiek zien is een afspiegeling van sentiment en daar bijbehorende koersvorming. U begrijpt, ik vind het een redelijk enge situatie die weinig goeds voorspelt en wat mijn koersdoel opeens een stuk aannemelijker maakt!

Dow theory

Bovenstaande grafiek is een ander voorbeeld hoe het kaf van het koren te scheiden waarbij volumes een cruciale rol spelen. Er is bij stijging sprake van accumulatie of koopdrift om vervolgens naar een distributiefase te gaan die doorgaans dus eindigt in paniek! Herkent u iets van de menselijke drijfveren angst en hebzucht?

De conclusie voor langere termijn wat zich ook in korte tijd kan afspelen is dat de SP500 minimaal naar 2.250 daalt, wat ook de bodem van de coronacrash 2020 was! En nu komt het! Wat zou het equivalent voor de AEX dan zijn?

Nou, simpel toch, houd maar rekening met afgerond 390! Huidige koers op moment van schrijven 645! Ofwel een kleine 40% lager! Tel uit uw winst…of verlies?

Ik heb met bovenstaande meer bewijs verzameld voor een verdere daling van aandelenmarkten.

Huidige neerwaartse richtpunten AEX voor langere termijn zijn dan, gebaseerd op studie SP500:

578, 563, 506, 450 en 390.

Ik wens u veel wijsheid toe.

Twitter: @Marketwizard16

1 gedachte over “AEX: ijskoude periode op komst”

  1. Mooie en spannende analyse. Ik denk zelf ook in deze richting. Bijvoorbeeld dat ik in juni 2021 het aandeel ING wel eens richting
    € 5.45 kan gaan de komende periode.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.