Schimmig beursspel duurt voort !

Vorige week luidde de openingszin als volgt: “Vandaag wil ik de alarmbel luiden voor wat aandelenmarkten waarschijnlijk te wachten staat komende maanden!”

We zijn een week verder en zien dat de belangrijkste graadmeters onveranderd zijn. Het gevaar op dalende prijzen is nog immer groot maar aan duidelijkheid aangaande richting ontbreekt het!

Toch wordt er op flinterdun ijs geschaatst als het gaat om een visie uit te dragen. Natuurlijk zijn er inmiddels al fondsen zodanig gedaald dat de riskreward-verhouding al interessant begint te ogen. Ik vermoed echter dat vooral de ‘leiders’ met veel gewicht in indices nog rake klappen kunnen krijgen zoals TSLA  en AAPL waar ik eerder al over publiceerde. Met name zwaargewicht TSLA krijgt ervan langs met toenemende volumes op weg naar beneden…en dat terwijl de hoofdindices (nog) de andere kant opkijken. Ofwel, wie houdt wie hier voor de gek!?

SP500:

SP500 en VIX op dagbasis 15 december 2022
SP500 en VIX op dagbasis 15 december 2022

U ziet dat de consolidatie van de VIX boven 22,60 nog immer valide is en daarmee lijkt de weg naar beneden voor de SP500 nog steeds het meest waarschijnlijk!

SP500 op dagbasis 15 december 2022
SP500 op dagbasis 15 december 2022

De grafiek, waarbij de cyclushigh van 29 november naar 1 december is gegaan laat mooi het gevecht met de ‘mean’ zien maar ook de rode Gann-lijn van 3.939 als steun/neklijn van kleine topformatie! De RSI heeft na doorbraak van 60 dat 60-level inmiddels getest, een 1e indicatie dat de beren aan de winnende hand zijn, maar helaas nog steeds geen prijsmatige bevestiging dus. Onder 3.939 krijgen we de 1e bevestiging en onder 3.874 (onderste lijn van ‘mean’) de laatste! Fingers crossed nog dus. Alleen speculanten, die hoger risico accepteren, nemen nu short-positie in met stoploss 4.102.

AEX:

AEX op dagbasis 15 december 2022
AEX op dagbasis 15 december 2022

We zien eigenlijk een nagenoeg gelijke setup als die van de SP500 zij het op licht hoger relatief nivo qua ‘mean’. Wat mij vrijdagavond zal boeien is hoe, na de ECB vandaag en optie-expiraties morgen, de weekcandle eruit gaat zien. O.b.v. huidige weekcandle is dat allerminst positief namelijk! Waarom? Omdat na een relatief hogere intraweek hoogtepunt we nu onder het slot van vorige week bewegen. De psychologie erachter is dat het sentiment binnen een week van meer optimisme naar meer pessimisme zou gaan. Dat zou een omkeerpatroon zijn als het nu vrijdagmiddag 17:30 zou zijn.

AEX weekcandle in wording
AEX weekcandle in wording

Het weekslot van morgen zal door velen dus met argusogen gevolgd worden!

Op zich hoeft een dergelijk week(omkeer)patroon geen issue te zijn. Echter, we hebben ook te maken met tijdscycli, Gann-levels, overbought-indicaties, negatieve divergenties etc. die ook aanwijzingen geven natuurlijk! 

Conclusies:

We zien nu al een paar weken de beren de stieren uitdagen maar de strijd is nog onbeslist. Deze week zagen we belangrijke inflatiecijfers in de VS en de FED die de rente opnieuw verhoogde. Vandaag doet de ECB ook haar plasje waarna we morgen als toetje optie-expiraties krijgen. Uiteindelijk resteert een weekslotprijs rond 17:30 uur in Amsterdam, die onder 716 weer terug in de ‘mean’ zou komen en een negatieve weekcandle zou veroorzaken. Als de SP500 morgenavond dan ook onder 3.939 zou sluiten sluit de VS zich bij de Europese outlook aan!

Ik las recent een quote die ik met u wil delen. De achtergrond hiervan is dat velen Technische Analyse maar een glazen bol vinden en er geen toegevoegde waarde in zien. Koersen zouden ‘zomaar’ bewegen, zonder er een touw aan vast te kunnen knopen ofwel koersen bewegen ‘random’. Ook de term dat het een ‘selffulfilling prophecy’ zou zijn wordt nogal es gebezigd. Als u ook tot deze groep behoort moet u maar es nadenken over het volgende:

“If markets are random, why do they trend?” (Bron: Greg Smith)

Succes!

@marketwizard16

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.