Eindejaarsrally reeds ten einde?

Vandaag wil ik de alarmbel luiden voor wat aandelenmarkten waarschijnlijk te wachten staat komende maanden! Daarnaast verklaar ik waarom de mystercharts van vorige week een interessant alternatief is voor de komende jaren om in belegd te zijn. Ook zal ik een patroonvergelijking tonen die hoge ogen gooit op dit moment en afsluitend een stukje wiskunde wat inzichtelijk maakt potentiële verliezen weer breakeven te krijgen. Inkopper? Dat kan maar vermoed dat velen dit niet weten of onderschatten, vandaar deze reminder!

Mysterycharts van artikel vorige week krijgt naam:

Zilver op weekbasis
Zilver op weekbasis

In navolging van artikel van vorige week laat ik u weten dat betreffende mysterygrafieken nu van titel worden voorzien. Het gaat over Zilver t.o.v. Dollar!

Ik publiceer vandaag enkel de weekgrafiek waarin u ziet dat 22,60 inmiddels al is uitgenomen. Ook zien we de bovenkant van de mean daar net boven liggen. Hoewel een reactie neerwaarts logisch lijkt houd ik toch rekening met een uitbraak erboven waarna het ook hard kan gaan op weg naar nieuwe hoogtepunten. Na de bullrun van 2020 is de consolidatie dan afgerond op onderkant van de mean met positieve divergentie. Het is dus best spannend nu maar zie in 2020 hoe hard het kan gaan als koersen boven de rode ‘meanlijn’ sluiten!

Bedenk wel dat als u hierin wilt beleggen er een valutarisico is van de US dollar!

Conclusie: Naast Zilver is Goud technisch ook aantrekkelijk zij het dat zilver een zwaardere onderwaardering kent t.o.v. Goud waardoor mijn voorkeur verklaard!

Noot: Ondergetekende heeft positie in dit instrument.

SP500 met volatiliteitsindex duiden op zwaar weer op komst!

SP500 en VIX op dagbasis
SP500 en VIX op dagbasis

De grafiek laat zien hoe de VIX correleert met de SP500 als het gaat om bodem- of topvorming. De gele verticale lijnen zijn buy-setups in SP500 en de rode zijn sell-setups. Recent ziet u de oversold-situatie in de VIX en positieve divergentie in RSI ontstaan waarna recent Gann-lijn van 22.60 opwaarts is uitgenomen. Ik houd op basis daarvan nu rekening met een dalende SP500.

SP500 2008 vergelijking
SP500 2008 vergelijking

Hoewel historische koerspatronen zelden 100% zijn te vergelijken vind ik persoonlijk de vergelijking met 2008 uitermate treffend. Het betekent in dit geval dat we aan de vooravond staan van een forse koersdaling!

topping
topping

Bovenstaande grafiek van SP500 is een knipoog hoe bearmarktrally’s doorgaans eindigen.

SP500 week-en dagbasis
SP500 week-en dagbasis

U ziet de korte termijn spanningen sterk oplopen door slot onder rode lijn 3935! Het betekent dat het spel mogelijk al op de wagen is en 29 november als cyclusdatum geen low-maar high op 1 december bleek! Zien we de vorming van een klein toppatroon ontstaan of is de daling reeds ingezet? Hoe dan ook zijn de opwaartse kansen nu zeer beperkt! Om zeker te zijn van de reeds ingezette daling wil ik grote volumes zien en liefst slotkoersen onder de ‘mean’ van heden 3.878.

AEX op dagbasis 8 december 2022
AEX op dagbasis 8 december 2022

Aangaande de AEX zien we dat de Gann-lijn van 731+ haar waarde weer bewezen heeft inclusief overbought-indicaties en negatieve divergentie. Dit zijn signalen om rekening te houden met topvorming wat helaas akelig goed past in de 2008-vergelijking!

Cut your losses
Cut your losses

Bovenstaande grafiek is een reminder wat het betekent als je favoriete aandeel of asset daalt en dus wat er ook nodig is om dat te herstellen, laat staan winstmaken! Simpel gezegd, als je aandeel 50% is gedaald betekent het dus dat ditzelfde aandeel aandeel 100% erna zal moeten stijgen om ‘verliezen’ recht te zetten. Ik ‘vergeet’ gemakshalve dividend en de rentecomponent als je de opbrengst verkoop rentedragend uitzet.

Conclusies:

De grafieken van edelmetalen met zilver in bijzonder vind ik zeer aantrekkelijk om een lange termijn positie in te hebben. Zie voor details artikel vorige week als het gaat om de achtergrond van analyse!

De aandelenmarkten vandaag de dag zijn qua patroon zeer goed te vergelijken met de situatie in 2008 wat, indien correct, tot een waterval van koersdalingen zal leiden komende maanden. Het hoe of waarom erachter blijft altijd gissen dus moet u mij daar niet om vragen. Bedenk dat alle informatie en verwachtingen altijd zijn ingeprijsd in koersen en dat juist om deze reden Technische Analyse andere uitkomsten kan hebben dan fundamentele analyse.

Succes!

@marketwizard16

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.