Goldman ziet grondstoffen in 2023 met 43% stijgen

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs Group zullen grondstoffen in 2023 opnieuw de best presterende activaklasse zijn, met een rendement van meer dan 40% voor beleggers. De bank van Wall Street zei dat hoewel het eerste kwartaal “hobbelig” zou kunnen zijn vanwege de economische zwakte in de VS en China, tekorten aan grondstoffen zoals olie, aardgas en metalen daarna de prijzen zullen opdrijven.

Goldman voorspelde eind 2020 een meerjarige supercyclus voor grondstoffen. Goldman bleef bij die mening, ook al zijn de energieprijzen de afgelopen maanden gedaald als gevolg van de beperkingen van het coronavirus in China en een wereldwijde economische vertraging die de vraag dempt.

“Ondanks de bijna verdubbeling van de grondstofprijzen op jaarbasis tot mei 2022, zijn de investeringen in het grondstoffencomplex tegengevallen”, schreven Goldman-analisten, waaronder Jeff Currie en Samantha Dart, op 14 december. “Dit is de belangrijkste les van 2022 – zelfs de buitengewoon hoge prijzen die we eerder dit jaar zagen, kunnen niet voldoende kapitaalinstroom genereren en dus aanbodrespons om langdurige tekorten aan te pakken.”

Goldman Sachs verwacht dat de S&P GSCI Total Return Index – een leidende maatstaf voor bewegingen van grondstoffenprijzen – in 2023 met 43% zal stijgen. Dat zou bovenop de winst van 24% year-to-date komen. Amerikaanse aandelen daarentegen zijn ongeveer 16% gedaald, terwijl ook staatsobligaties zijn gedaald.

Goldman is niet de enige bank die optimistisch is over grondstoffen. Velen zeggen dat een gebrek aan onderzoek naar nieuwe olievelden en investeringen in mijnen hebben geleid tot slinkende voorraden en krappe markten. Volgens voorlopige gegevens van Bridge Alternative Investments Inc. is het vermogen van de top 15 op grondstoffen gerichte hedgefondsen dit jaar met 50% gegroeid tot 20,7 miljard dollar.

“Zonder voldoende investeringen om extra leveringscapaciteit te creëren, zullen grondstoffen in een staat van langdurige schaarste blijven met hogere en volatielere prijzen”, aldus Goldman-analisten.

Goldman Sachs voorspelt dat de prijs van ruwe Brent-olie zal stijgen tot $105 per vat in het laatste kwartaal van 2023, vergeleken met $82 vandaag. Koper zal naar verwachting stijgen van ongeveer $ 8.400 naar $ 10.050 per ton en de Aziatische LNG-benchmark zal naar verwachting stijgen van $ 33 per miljoen British Thermal Units naar $ 53,10.

Sommige concurrerende analisten zijn echter sceptisch en zeggen dat economieën te kwetsbaar zijn voor grondstoffen om veel meer te winnen. “Het tij zou kunnen keren”, zeiden analisten van Citigroup onder leiding van Ed Morse deze maand. “De mogelijkheid van een wereldwijde recessie vormt een bedreiging voor een activaklasse die de afgelopen twee jaar een opleving heeft doorgemaakt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.