Hoe aandelen makkelijker kiezen

Beleggers kunnen de selectie van aandelen gemakkelijker maken: inspiratie wordt geleverd door beurslegendes, insiders en sociale handelsnetwerken.

Er zijn geen grote kansen op de beurs zonder bijbehorende risico’s. Niemand mag daarom afgaan op de “ultieme insidertip op de beurs”. Maar het kiezen van het juiste aandeel is cruciaal voor het succes op de beurs. Deze beslissing valt veel particuliere investeerders zwaar. Door de grote hoeveelheid informatie en mogelijkheden zie je letterlijk “door de bomen het bos niet meer”. Professionals die hun vak bijzonder goed verstaan, kunnen oriëntatie bieden – bijvoorbeeld investeringsgrootheden zoals Warren Buffett of insiders zoals raden van bestuur en raden van commissarissen of sociale handelsnetwerken.

Beurslegende Warren Buffett inspireert veel volgers

Waarschijnlijk maakt de bekendste beursgoeroe, Warren Buffett, het investeerders gemakkelijk om te profiteren van zijn investeringen. Omdat Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway beursgenoteerd is. Zeer welgestelde investeerders die vertrouwen op de gouden toets van het “Oracle of Omaha” kunnen het zeer dure Berkshire Hathaway A-aandeel (WKN 854075 ) kopen, dat momenteel wordt verhandeld tegen iets minder dan $ 470.000. De overgrote meerderheid zal echter kiezen voor het goedkopere Berkshire Hathaway B-aandeel (NYSE:BRK- A0YJQ2) die momenteel ongeveer $ 310 kost. Voor Whitney Tilson, oprichter van het analysebedrijf Empire Research, is een investering in Berkshire Hathaway bijzonder veelbelovend in de huidige moeilijke beursfase: “Er is een vuistregel: in goede tijden presteert Berkshire ongeveer net zo goed als de Amerikaanse aandelenindex. S&P 500, misschien zelfs een beetje beter. In stormachtige tijden presteert hij duidelijk beter.”

Buffett’s recente investeringen
Als alternatief voor de twee Berkshire Hathaway-papieren kunnen beleggers zich ook laten inspireren door de nieuwste investeringen van Warren Buffett. Investeringsmaatschappijen zoals Berkshire Hathaway zijn bijvoorbeeld verplicht op grond van de US Stock Exchange Act om hun aandelenaankopen op kwartaalbasis te melden aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Deze kwartaalrapporten worden op internet gepubliceerd en zijn ter inzage beschikbaar op de websites van zowel de SEC als Berkshire Hathaway. De vele volgers kijken reikhalzend uit naar de kwartaalbrief van investeringslegende Warren Buffett aan het begin van een nieuw kwartaal. Want dan kunt u zien waar de investeringslegenda voor het laatst is ingevoerd of gestegen. In het derde kwartaal (eindigend op 30 september) profiteerde Buffett van de daling van ’s werelds grootste chipcontractfabrikant Taiwan Semiconductor TSMC (WKN909800 ) om aan de slag te gaan met een totaal volume van ongeveer vijf miljard dollar. Hij verhoogde ook zijn belang in Occidental Petroleum (WKN 851921 ).

Handel met voorkennis kan legaal of illegaal zijn
In het geval van zogenaamde “handel met voorkennis” is het belangrijk om onderscheid te maken: Illegale handel met voorkennis vindt plaats wanneer insiders zoals bedrijfsleiders, raden van commissarissen en hun naaste familieleden informatie gebruiken voor transacties die nog niet algemeen bekend is. De situatie is anders bij “directietransacties”. Ze kunnen interessant zijn voor particuliere investeerders. Omdat: als insiders aandelen in “hun” bedrijf kopen, is dit in feite een positief signaal voor particuliere investeerders. Deze handelingen van de bestuurders zijn meldingsplichtig en worden gepubliceerd.

Bestuurdersgedrag als bron van informatie
Daar kunnen investeerders kennis nemen van de insidertransacties die de afgelopen weken en maanden zijn uitgevoerd en zich indien nodig laten inspireren. Volgens de BaFin-database waren insiders de afgelopen weken vooral actief als kopers. Onder de bedrijven waar recentelijk insider-aankopen met een bijzonder hoog verkoopvolume zijn gedaan, b.v. B. Bayer (WKN BAY001 ), TeamViewer (WKN A2YN90 ), Hugo Boss (WKN A1PHFF ), Munich Re (WKN 843002 ) en Symrise AG (WKN SYM999 ).

Transacties met voorwetenschap vormen in wezen een interessante bron van informatie voor investeerders, aangezien insiders mensen zijn die informatie uit eerste hand hebben en direct bij de bron zijn. Maar insiders kopen niet altijd aandelen in hun bedrijf omdat ze denken dat ze ondergewaardeerd zijn. Vooral bij insider-aankopen met een klein volume willen de bestuursleden en/of commissarissen vaak alleen maar een signaal geven om te kopen. Omdat ze ook weten dat insider aankopen worden gepubliceerd en investeerders kunnen inspireren om de aandelen te kopen. Beleggers kunnen zeker inspiratie halen uit handel met voorkennis. Het is echter belangrijk dat u de laatste bedrijfscijfers van het betreffende bedrijf onder de loep neemt voordat u aandelen koopt of verkoopt.

Sociale handel kan inspireren
Beleggers kunnen ook suggesties vinden voor investeringen in sociale handelsnetwerken . Particuliere beleggers kunnen op deze platformen de portefeuilles van andere beleggers inzien. Door actief te werken (netwerken) kunnen beleggers ook invloed uitoefenen op de handelsstrategie van het sociale handelsnetwerk of een voorbeeldportefeuille publiceren. Het is dan aan de leden van zo’n netwerk of ze een voorbeeldportfolio van de social trader één op één willen spiegelen of slechts gedeeltelijk implementeren. Enkele maanden geleden ging comdirect ook live met de comdirect social trading app “hi!stocks” . Alena Kretzberg, Head of Digital Banking & comdirect, vertelde comdirect magazine in een interview wat de app kan doen, hoe het idee in de eerste plaats tot stand is gekomen en wat hun persoonlijke favoriete functie is.

Bron: comdirect.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.