AEX biedt in 2023 mooie kansen

In de maand december zijn beleggers net kleine kinderen. De hoop op een mooi cadeau in de vorm van een eindejaarsrally is zo groot, dat elk realisme verdwijnt als de wens uit lijkt te komen. Op de beurs was dat moment er afgelopen dinsdag, toen het Amerikaanse inflatiecijfer voor de maand november met 7,1% iets lager uitviel dan werd verwacht. Aandelenkoersen wereldwijd schoten omhoog en de AEX tikte zelfs even 740 punten aan. “Zou 800 op 31 december haalbaar zijn?”, durfde een enkele columnist zelfs uit de pen te krijgen. Drie dagen later is die hoop vervlogen. Het waren niet zozeer de al ingecalculeerde renteverhogingen door de Fed en de ECB op woensdag en donderdag, maar de sterk tegenvallende cijfers over detailhandelsverkopen in Amerika en China die het realisme terugbrachten op de beurs. De AEX daalde in drie dagen met 5% tot 700 punten.

Consument trapt op de rem én investeert weloverwogen

De inflatie begint erin te hakken. Gaven consumenten tot voor kort nog relatief veel geld uit om geldontwaarding te ontlopen, nu wordt duidelijk dat er keuzes gemaakt dienen te worden om te voorkomen dat de bodem van de spaarpot in zicht komt. Een videocall met deelnemers in winterjassen deze week versterkte mijn beeld dat het menens is. Ook al verbruiken we dit jaar in Nederland 30% minder gas, de energierekening blijft hoog. Het besef dat het volgend jaar best eens niet anders zou kunnen zijn maakt dat consumenten voorzichtiger worden en op de rem trappen. Zie hier een recessie in de maak. Dit werd eveneens duidelijk uit onderzoek naar de goede voornemens van Nederlanders. Het huishoudboekje op orde brengen is topprioriteit en wordt als voornemen voor 2023 belangrijker gevonden dan bijvoorbeeld meer sporten.1

Is het dan meteen kommer en kwel? Daar is geen reden voor. Het goede nieuws is dat huishoudens (en ook veel bedrijven) goede buffers hebben overgehouden aan de jaren met extreem lage rente én nu gedwongen worden om verantwoorde keuzes te maken. Een groter deel van het budget gaat naar eerste levensbehoeften in combinatie met investeringen die leiden tot structurele kostenbesparingen. Zo hebben in Nederland inmiddels twee miljoen huizen zonnepanelen op het dak. Het Internationaal Energieagentschap gaf vorige week de voorspelling af dat zonne-energie in de komende vijf jaar wereldwijd met nog eens 30% gaat groeien.

AEX: halte 635

Wat betekent de regimeverandering voor de beurs en in het bijzonder de AEX? Voor de langere termijn kunnen beleggers erop vertrouwen dat ook aan deze fase in een traditionele conjunctuurcyclus uiteindelijk een einde komt. Centrale banken, de Fed voorop, geven al aan renteverlagingen te overwegen zodra de inflatie duidelijk en zeker onder controle is. Voor de korte termijn betekent het echter geduld. De economie zal door een periode van krimp heen moeten en daarbij horen lagere bedrijfswinsten. De verwachtingen van analisten zijn wat mij betreft vooralsnog te hooggespannen. In de eerste helft van 2023 gaan we het terugzien bij de kwartaalcijfers, gaat de inflatie verder dalen en de rente pieken. Dat we in AEX-termen nog een keer de halte van 635 (het dieptepunt in juni en oktober) aan doen is niet denkbeeldig. Voor geduldige beleggers liggen er dan ook mooie kansen in het verschiet.

AEX n 2022
AEX n 2022

Bron: Yahoo Finance

[1] Het onderzoek van eToro is gebaseerd op een landelijke survey onder 2.000 Nederlandse volwassenen, uitgevoerd door Appinio tussen 28 november en 2 december. Het persbericht vindt u in de bijlage.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.