Warren Buffett: een genie

Aan het begin van deze maand stond weer de jaarlijkse vergadering van Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett, op de agenda. Ook dit jaar had ik de eer om van de partij te mogen zijn.

Rondom de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway zijn heel veel congressen en seminaars georganiseerd. Zo wordt aan het begin van de week “The Genius of Warren Buffett” gehouden aan de universiteit van Nebraska.

Net als afgelopen jaar heb ik deel genomen aan dit MBA programma. Een uiterst leerzame en geweldig 3 daagse opleidingsprogramma volledig gericht op Warren Buffet, Berkshire Hathaway en Value Investing.

The Genuis of Warren Buffett
The Genuis of Warren Buffett

Docent Robert P. Miles, schrijver van onder het boek “The Warren Buffett CEO”, deelt zijn ervaringen met veel enthousiasme. Er komen heel veel thema’s aan bod zoals de investeringsprincipes en de berekeningsmethoden die Warren Buffet gebruikt, maar er wordt ook gesproken over de cultuur en opvolging van Warren Buffett binnen Berkshire Hathaway.

Een gemengde groep van 30 studenten zoals fiscalisten, accountants en private investeerders over de hele wereld zorgen dat er levendige discussies worden gevoerd.

Niet alleen tijdens, maar ook na het college worden ervaringen, visies en beleggingsideeën met elkaar gedeeld.

Uiteraard valt er veel te lezen over Warren Buffet, maar de echte inzichten worden verkregen van de gastsprekers die aanwezig zijn, zoals:

– Susie Buffett, de dochter van Warren;

– Don Wurster, CEO National National Indemnity (onderdeel Berkshire);

– Bob Batt, eigenaar Nebraska Furniture Market (onderdeel Berkshire);

– Steve Jordan, journalist en schrijver Oracle of Omaha;

– Ian Jacobs, voormalig assistent van Warren Buffett.

De kracht van de belegging van Warren Buffett is de eenvoud. De deelname aan een dergelijke cursus zorgt voor een hernieuwde focus van de basisprincipes van beleggen.

Na deze 3 daagse opleiding volgt er een 2 daags seminaar over Value Investing waarbij hedgefundmanagers, portfoliomanagers, maar ook onderzoekers hun mening, visie en ideeën delen.

Wederom een leerzaam congres waarbij men de economie ook vanuit een ander perspectief ziet en niet alleen vanuit Europees oogpunt bekijkt.

Naast het bestaande congres geven ook andere bekende hedgefundsmanagers presentaties van hun eigen fonds, zoals W. Tilson van Kase Capital. Zo leert een bezoek aan deze hedgefundmanager dat men niet alles moet geloven op internet. Zo zijn er schrijvers van artikelen op bekende beleggerswebsites, die worden betaald door bedrijven om juist een positieve of negatieve recensie te schrijven. Tijdens de presenatie wordt Tilson gevraagd over zijn mening met betrekking tot Berkshire. Middels een conservatieve berekeningsmethode berekent hij dat Berkshire Hathway circa 40% ondergewaardeerd is. Dit komt aardig in de buurt komt van onze waardering (Duurkoop is goedkoop?).

Na een ontzettend drukke week, waarbij veel kennis, contacten en ideeen zijn opgedaan, vindt op zaterdag dan eindelijk de Annual Meeting van Berkshire Hathaway Inc. plaats. Ook dit jaar werd Omaha overspoeld door aandeelhouders. Wederom 40.000 mensen die graag komen kijken naar het Oracle van Omaha.

Een bezoek aan Warren Buffett
Een bezoek aan Warren Buffett

Bekende bedrijfsonderdelen van Berkshire Hathaway zoals Borsheims (juwelier), de Nebraska Furniture Market (meubelzaak), maar ook See’s candies (chocolaterie) trokken veel bekijks. De chocolade, sieraden en meubels vlogen als zoete broodjes over de toonbank. Aandeelhouders krijgen op vertoon van hun toegangsbewijs van de aandeelhoudersvergadering korting. Zo heeft de Nebraska Furniture Market dit weekend een omzet, welke normaal in een maand wordt gegenereerd.

Het was wederom een groots spektakel. Voor aanvang van de jaarvergadering wordt de aandeelhouder getrakteerd op entertainment. Tussen de reclames door, van de bedrijven waarbinnen Berkshire participeert zoals Coca Cola, Geico en American Express, volgde een tekenfilm over Warren Buffett en zijn ceo’s. Tot slot was er nog een videoclip waarbij Buffett samen met Paul Anka het lied My Way zong.

Nadat de vergadering van start gaat en Buffett een korte toelichting geeft op de jaarcijfers, maar ook zijn visie geeft, worden de aandeelhouders de rest van de dag in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Discussies over waarom Buffett niet heeft gestemd met betrekking tot het optieprogramma van Coca Cola, de deal van Heinz samen met 3G, maar ook over de opvolging van Buffett volgden.

Veel aandeelhouders maken zich zorgen over de opvolging van Buffett, terwijl dit helemaal niet nodig is. Berkshire Hathaway is zo gestructureerd dat het ook na Buffett en Munger heel veel perspectief biedt. Buffett zelf bemoeit zich immers niet met het beleid van de bedrijven. Daarnaast hebben investmentmanagers Ted en Todd ook laten zien wat ze waard zijn, door uitzonderlijke prestaties neer te zetten.

De kracht van het bedrijf ligt met name in de Float. Geld stroomt het bedrijf binnen en dit wordt belegd. De verzekeringsbedrijven dragen de premies die ze ontvangen af en hiermee worden slimme investeringen gedaan in bedrijven die ondergewaardeerd zijn.

Toch blijft het de grote vraag wat er gebeurt met de koers van het aandeel op het moment dat Warren Buffett iets overkomt. De trouwe ‘beleggers’ van het aandeel kennen de visie en het beleid van het bedrijf. Ze hebben er veel geld mee verdiend. Deze beleggers zullen hun aandelen niet verkopen, wetende dat men een zeer mooi aandeel in de portefeuille heeft. De ‘speculanten’ zullen uit paniek misschien het aandeel verkopen, omdat zij bang zijn dat de koers zal terug vallen. De meeste trouwe aandeelhouders daarentegen laten juist weten dat op het moment er iets met Buffett gebeurt, men de aandelen gaat kopen.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.beleggersnieuwsbrief.nl of mail naar m.essers voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft een positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Warren Buffett: een genie”

  1. Er is vast niet bekend gemaakt wat het kapitaal en de margin is van het bedrijf.
    Arme portfoliomanagers, met iets blij gemaakt waar ze nooit aan kunnen tippen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.