Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Als de vos de passie preekt…….

Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Als multinationals beloven het algemeen belang te dienen, dan moeten onmiddellijk alle seinen op rood springen.

Grote chocoladeproducenten als Mars en Hersey hebben beloofd een extraatje te betalen voor de cacaobonen van arme boertjes in Ghana en Ivoorkust. Ook zouden ze in beide landen duurzaamheidsprojecten gaan financieren. Beide landen zijn goed voor 60% van de wereldproductie.

Ghana en Ivoorkust hebben die bedrijven een brandbrief gestuurd met de beschuldiging dat ze de hand lichten met hun eigen toezeggingen.

Hersey bijvoorbeeld koopt zijn bonen niet langer rechtsreeks van genoemde landen maar via de futuresmarkt in New York. Zodoende hoeft het bedrijf niet langer de premie van $ 400 per ton te betalen.

Ook zijn er vraagtekens bij de duurzaamheidsprogramma’s. De indruk bestaat dat die een vorm van greenwashing zijn bedoeld om goede sier te maken in Europa. Daar groeit de druk op de industrie om duurzaamheid serieus te nemen.

Uiteraard ontkennen de bedrijven in alle toonaarden dat er sprake is van boze opzet. Toch blijft de indruk overeind, dat in deze dagen van onzekere consumptie bedrijven zo weinig mogelijk verplichtingen willen. In een markt van $ 100 miljard zijn de financiële belangen nu eenmaal niet gering!

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *