Aandelenmarkten profiteren van rally digitale assets

Digitale assets profiteerden in oktober van sterke economische macrorugwind, seizoenseffecten en fundamentals, waardoor bitcoin en ethereum winsten van respectievelijk 59% en 88% konden bijschrijven. Op macro-economisch vlak zagen we dat de Amerikaanse inflatie in oktober 5,4% bedroeg, het hoogste niveau sinds twaalf jaar. De break-evenspreads, die zijn gebaseerd op voor inflatie gecorrigeerde Amerikaanse staatsobligaties (TIPS), bereikten een recordhoogte van 2,9%.

Hierdoor werden rente- en inflatiehedges, zoals grondstoffen en crypto, opgestuwd.(1). Wanneer we kijken naar de fundamentals zien we een stijging van het totaal aantal bitcoin- en ethereumadressen op maandbasis van respectievelijk 1,5% en 2,7%, de grootste groei sinds april. (2) De twee grootste blockchainnetwerken zijn op weg om in 2021 bijna $ 8 biljoen aan betalingen tussen deze adressen te verwerken. Dat is ongeveer twee derde van de waarde die het Visa-netwerk verwerkt, terwijl de waarde van beide blockchainnetwerken tienmaal sneller toeneemt. (3)

Dankzij de steeds bredere acceptatie van digitale assets blijft het activiteitsniveau op de kapitaalmarkten op peil. Zo waren er meerdere beursgangen. In de VS haalde Stronghold Digital Mining (SDIG, marktkapitalisatie $ 1 miljard) $ 127 miljoen op tegen een koers die boven het aanbodbereik lag. (4) De uit Kennerdell (Pennsylvania, VS) afkomstige miner exploiteert een eigen steenkoolafvalcentrale en claimt dat zijn miningkosten het laagst zijn van alle beursgenoteerde bitcoinminers. Dat is te danken aan certificaten voor duurzame energie en dankzij fiscale stimulering van de staat Pennsylvania die tot doel heeft om terreinen van oude steenkoolmijnen te saneren.

Stronghold claimt dat het bedrijf met zijn technologieën 90% tot 99% minder lachgas, zwaveldioxide, fijnstof en kwik uitstoot ten opzichte van het scenario waarin de steenkool zou blijven liggen. (5) Ook Rhodium Enterprise (RHDM) uit de Amerikaanse staat Delaware en Iris Energy (IREN) uit Australië hebben aangegeven dat zij met een beursgang $ 100 miljoen willen ophalen. Rhodium claimt dat zijn koeltechnologieën op basis van vloeibare koeling de mechanische levensduur van bitcoinminers met 30% tot 50% kunnen verlengen, een strategie waarbij duurdere gestrande energie wordt gebruikt voor afgeschreven apparatuur die ongeschikt is voor duurdere rackruimte van datacenters. (6).

Iris beperkt de ontwikkeling van miningactiviteiten tot regio’s die overvloedig beschikken over goedkope hernieuwbare energie. Het bedrijf is partnerschappen aangegaan met inheemse gemeenschappen in Canada waarbij afspraken zijn gemaakt over onder andere winstdeling, scholing en werkgelegenheid. (7). Het heeft er inderdaad alle schijn van dat de bitcoinsector vanuit ESG-perspectief steeds beter scoort.

Jaarlijkse transactie netwerken

Bron: Nacha.org, NasdaqTrader.com, Coinmetrics, Visa, VanEck-schattingen per 1 oktober 2021

In oktober ging Dish Network (DISH, marktkapitalisatie $ 22 miljard) een partnerschap aan met Helium Network om 5G-dekking te crowdsourcen. Klanten installeren op eigen kosten 5G-transmitters om draadloze 5G-dekking te bieden of te versterken via CBRS (Citizens Broadband Radio Service, een gedeeld draadloos spectrum in de 3,5 GHz-breedband). Klanten kunnen vervolgens worden beloond met $HNT, een op het Helium Network gebaseerd token dat momenteel een waarde vertegenwoordigt van $ 3 miljard. In oktober steeg de waarde van het token met 70%.

DISH is goed bekend met de cryptowereld. Het bedrijf heeft 11 miljoen klanten en was daarmee in 2014 het grootste bedrijf dat bitcoin accepteerde. DISH werkt ook samen met Input-Output Global (een bedrijf dat Cardano ondersteunt) om verschillende op blockchain gebaseerde diensten te ontwikkelen. Wereldwijd beschikt het gedecentraliseerde draadloze netwerk van Helium nu over 240.000 hotspots in 21.000 steden, terwijl er op dit moment nog 500.000 hotpots moeten worden nageleverd.

Het Helium-project is opgericht door Shawn Fanning. In 1999 ontwikkelde hij Napster, het eerste peer-to-peersysteem voor het delen van bestanden. Het $HNT-token is niet te koop via Coinbase of andere grote Amerikaanse beurzen. (16

Elders op de aandelenmarkten steeg in oktober de koers van het Zuid-Koreaanse cryptogamingbedrijf WeMade (112040 KS, marktkapitalisatie $ 5 miljard) met 165%. Volgens Forbes werd oprichter Park Kwan-Ho daarmee miljardair. Drie van de vijf rijkste Zuid-Koreanen hebben hun fortuin ten minste voor een deel verdiend met digitale assets. (8) WeMade introduceerde zijn cryptorollenspel Mir4 in 170 landen. Sinds 31 augustus is Mir4 al meer dan 1,5 miljoen keer gedownload op Android- en Apple-apparaten. De downloads via Steam zijn hierbij niet meegerekend, omdat dit platform sinds twee weken geen cryptogames meer accepteert. (9) (In reactie op deze stap van Steam twitterde Tim Sweeney, CEO van Epic Games, dat games die gebruikmaken van blockchaintechnologie, van harte welkom zijn bij Epic.

Dit is een treffende illustratie van de speltheorie die stelt dat bedrijven of landen datgene oppakken wat andere bedrijven of landen afwijzen.) Ondertussen is de koers van de cryptovaluta Wemix van WeMade in oktober verdrievoudigd en vertegenwoordigt nu een marktkapitalisatie van $ 800 miljoen. Dit is een mooi voorbeeld van een pure-playmunt die tweemaal beter rendeert dan het bijbehorende aandeel. (10) Een vergelijkbare dynamiek zagen we in het metaversum: Facebooks moederbedrijf heet niet langer Facebook, maar Meta.

Het aandeel profiteerde niet van de naamswijziging en daalde in oktober met 3%. Een mandje met naar marktkapitalisatie gewogen aandelen van Jefferies’ favoriete aandelen op het gebied van NFTs en het metaversum, steeg met 6%. De Roundhill Ball Metaverse ETF (META, belegd vermogen $150m) won 9%. Tegenover deze bescheiden winsten stelt de MVIS CryptoCompare Media & Entertainment Leaders Index, een index van de zes grootste tokens waarmee gebruikers worden beloond voor inhoud, socialemediabijdragen en game- en gokresultaten (pure-playtokens), in oktober een winst van 105%. (11) Alleen al sinds de aankondiging van Facebook steeg de SAND van Sandbox met 115%, de WILD van Wilder Worlds met 114%, de TLM van Alien Worlds met 79%, de ATLAS van Star Atlas met 73% en de AXS van Axie Infinity met 27%. (12) Beleggers die blootstelling willen verkrijgen aan het metaversum, kunnen volgens ons dus het best rechtstreeks beleggen in de munten. Deze beleggingen kunnen nu eenvoudig via Bloomberg worden gevolgd aan de hand van indices zoals die van MVIS.

We zagen niet alleen koersstijgingen van cryptogerelateerde aandelen; we namen in onze inboxen ook een toename waar van het aantal brokeronderzoeken naar cryptovaluta’s. Dergelijke onderzoeken gaan vaak gepaard met extra activiteit op de aandelenmarkten. We waren in de afgelopen maand dan ook getuige van drie beursgangen van bitcoinminers waarbij onder andere JPMorgan, Citigroup, Macquarie, Canaccord Genuity, Cowen, en Tudor Pickering optraden als underwriters en bookrunners. (13) Morgan Stanley, Jefferies en Merrill Lynch publiceerden in oktober alle drie diepgravende, meer dan honderd pagina’s tellende rapporten over digitale assets. Cryptobedrijven haalden alleen al in het derde kwartaal $ 8,2 miljard op. (14) We verwachten dan ook dat beleggers de komende maanden worden overspoeld met onderzoeken die uitleg geven over deze nieuwe uitgiften.

Het is duidelijk dat uitleg tot nu toe effect heeft gehad: mid-capbedrijven zoals Marqeta (MQ, marktkapitalisatie $ 17 miljard) en Bakkt (BKKT, marktkapitalisatie $ 9 miljard) stegen in oktober met respectievelijk 38% en 258% nadat zij meer informatie gaven over onder andere hun cryptoklanten Mastercard en Coinbase. Tegen een macro-economische achtergrond die in het teken staat van aanbodtekorten en inflatiezorgen, lijkt het erop dat de transitie van de markt naar ‘gedematerialiseerde’ producten en diensten, zoals NFT’s en digitale percelen, in een stroomversnelling is geraakt.

Drie manieren om te beleggen in het metaversum

Auteur:  Matthew Sigel, Head of Digital Assets Research bij VanEck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.