Tesla verliest $ 80 miljard aan waarde

$ 80 miljard – Ford en General Motors hebben samen niet zoveel marktwaarde. Tesla was dat bedrag binnen een dag kwijt. De reden hiervoor is de weigering om in de S&P 500-index te worden opgenomen.

De indexprovider S&P Dow Jones gaf de voorkeur aan bedrijven met een significant lagere marktwaarde, maar vaker kwartaalwinsten. De online modewinkel Etsy, de halfgeleiderfabrikant Teradyne en de fabrikant van medische technologie Catalent werden in de index opgenomen.

Uitverkoop in de technologiesector

De koersdruk beperkte zich niet alleen tot Tesla maar de gehele technologiesector had er last van.  De Amerikaanse beursindex Dow Jones sloot 2,3 procent lager tot 27.500 punten. De technologisch zware Nasdaq verloor 4,1 procent tot 10.847 punten. De brede S&P 500 verloor 2,8 procent naar 3.331 punten.

Dienovereenkomstig stortten de aandelen van Amazon, Facebook, Netflix en het Google-moederbedrijf Alphabet soms in de hoge enkele cijfers in. De Amerikaanse technologie-index Nasdaq was vorige week al met 3,3 procent gedaald, waarmee een einde kwam aan de technologie-zware rally op Wall Street.

Hier valt een parallel te trekken met de evaluatie van Microsoft in het jaar 2000, zegt Charlie Bobrinskoy van Ariel Investment. Zelfs toen was Microsoft een fantastisch bedrijf, maar het werd gewoon te hoog gewaardeerd, vertelde hij aan CNBC. “Dit zijn allemaal geweldige bedrijven, maar ze zijn hun aandelenkoers gewoon niet waard”, zei Bobrinskoy van de Nasdaq-aandelen.

Maar het is voorbarig om het einde van de technologie rally op te roepen, zei aandelenhandelaar Dennis Dick van de beursvennootschap Bright Trading. “Het is nog steeds een gezonde correctie.”

Tesla splitste zijn aandelen alleen in een verhouding van 1 op 5 op 31 augustus om de koers visueel te verlagen en voor kleine beleggers om betaalbaarder te worden. Het aandeel brak zelfs de grens van $ 2.000 in de aanloop naar deze splitsing. De slotkoers op vrijdag van 418 dollar ligt rekenkundig nog ruim boven de drempel van 400 dollar, die met het oog op de splitsing op de prijs van 2000 dollar kan worden gesteld. Beleggers moeten het teken van $ 400 in de gaten houden voor verdere ontwikkelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.