Aandelenmarkten en goud blijven kwetsbaar

De aandelenmarkten blijven op korte termijn kwetsbaar, dat zegt Salah Bouhmidi, head of markets bij broker IG. “De hoop op een stabilisatie van de Amerikaanse aandelenmarkten na de recente prijscorrecties ondersteunde woensdag ook de Europese aandelenmarkt. Toch lijken de markten wankel. De volatiliteit blijft toenemen, in een maand die historisch bekend staat om een ​​verhoogde fluctuatie-intensiteit.” De DAX steeg gisteren met 2,1% naar 13.237 punten, de Euro Stoxx 50 steeg met 1,8% naar 3.325 punten.

Na de snelle correctie van de afgelopen week konden ook de Amerikaanse (tech)aandelen weer pronken. In New York sloot de technologie-index bijna 3% hoger op 11.395,85 punten. De brede S&P 500-index herstelde zich ook en sloot op 3398,96 punten, 2% hoger. De eerdere correcties zouden de opwaartse trend, die nog steeds intact is, een nieuwe impuls kunnen geven. De toenemende onzekerheid en de daarmee gepaard gaande toename van de volatiliteit, bestaande risico’s zoals de Brexit en de aanstaande Amerikaanse verkiezingen onderstrepen de stelling dat beleggers op korte termijn rekening moeten blijven houden met schommelende koersen..

De goudprijs kan volgens de analist van IG op korte termijn dalen. Na het recordhoogte kon de goudprijs het momentum niet meer vasthouden. Het edelmetaal heeft sinds begin augustus bijna 6 procent verloren. De nieuwe maand begint al zwak. Tot nu toe is de goudprijs ongeveer 1 procent gedaald.

September is met een gemiddelde daling van -2,48% de afgelopen 10 jaar één van de zwakkere maanden voor de veilige haven gebleken. Dit is opvallend, aangezien de afgelopen 20 en 30 jaar het rendement significant beter was.

Rendementen per maand

Op korte termijn wijzen ook andere indicatoren op een voortzetting van de neerwaartse trend. Enerzijds toont het COTC-rapport een lichte daling van de netto longposities van grote institutionele beleggers, hedgefondsen en andere speculatieve beleggers.

Aan de andere kant laat een blik op de grafiek van de goudprijs de bearish toestand van het edelmetaal op korte termijn zien. De veilige haven bevindt zich momenteel in een dalende driehoek. Deze formatie staat bekend als een trendvolgend patroon. Als het gebied rond de ronde markering op USD 1900 wordt gebroken, dreigt de correctie door te gaan. Aan de onderkant wordt een koersdoel van USD 1750 geactiveerd op basis van de driehoekvorming. Alleen een uitbraak aan de top van USD 1983 dollar zou dit scenario kunnen verzwakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.