Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meeliften met Warren Buffett

Alle beleggers die Warren Buffett niet kennen, kunnen maar beter stoppen met beleggen en de tijd zinvoller besteden of naar het casino gaan. Warren Buffett is de bekendste belegger in de wereld en een levende legende. Ongekende rendementen heeft hij gehaald met zijn bedrijf Berkshire Hathaway Inc. In mijn tweede artikel ruim anderhalf jaar geleden kwam Berkshire al ter sprake. Het aandeel stond toen op een koers van $ 122.550,- .

Gisteren maakte Warren Buffett bekend dat Berkshire meer eigen aandelen gaat inkopen, aangezien hij zijn eigen aandelen ondergewaardeerd vindt. Waardebeleggen is de methodiek waarmee Warren Buffett rijk is geworden. Hij gaat op zoek naar bedrijven waarvan de werkelijke waarde hoger is dan de huidige beurswaarde.

De huidige beurskoers van Berkshire is $134.011,-. Uit het kwartaalrapport per 30 september 2012 blijkt dat de boekwaarde $ 111.718,- per aandeel is. De marktwaarde van het bedrijf is maar liefst $ 220 miljard. Berkshire heeft aangekondigd om haar eigen aandelen in te kopen tegen een waarde met een limiet van 120% van de boekwaarde. De inkoop werd in 2011 aangekondigd en  tegen een limiet van 110%. Als uitgangspunt voor de boekwaarde worden de bezittingen minus de schulden genomen.

Momenteel is Berkshire gewaardeerd tegen de laagste waarde in 10 jaar en dit biedt voor beleggers een optimale risico rendementsverhouding. Een jaarlijkse groei van de boekwaarde met 10% kan als reëel worden gezien. Zou men de investeringen nog eens meenemen in de berekening, dan kan men op een gemiddelde van 15% uitkomen.

Als benadering voor de intrinsieke waarde is de berekening van de boekwaarde per aandeel een goede indicator. Het probleem bij Berkshire is namelijk dat het bedrijf een conglomeraat is en uit veel verschillende bedrijven bestaat en het daarom niet eenvoudig is om de intrinsieke waarde te bepalen. Er zijn dan ook geen analisten die zich hieraan willen geven. Onbegrijpelijk want Berkshire is een van de grootste bedrijven die er bestaan.

In het jaarrapport van 2011 geeft Warren Buffett zelf aan dat de benadering middels boekwaarde op termijn een goede indicatie is.

“We have no way to pinpoint intrinsic value. But we do have a useful, though considerably understated, proxy for it: per-share book value. This yardstick is meaningless at most companies. At Berkshire, however, book value very roughly tracks business values. That’s because the amount by which Berkshire’s intrinsic value exceeds book value does not swing wildly from year to year, though it increases in most years. Over time, the divergence will likely become ever more substantial in absolute terms, remaining reasonably steady, however, on a percentage basis as both the numerator and denominator of the business-value/book-value equation increase.” Source: Berkshire Hathaway 2011 Annual Report.

Over twee weken zullen wij hier verder op ingaan.

Voor meer informatie over actuele ontwikkelingen en beleggingsadvies gericht op value fondsen, verwijs ik u graag naar de website www.valuestarsnewsletter.com , http://www.beleggersnieuwsbrief.nl of neem contact met ons op voor een gratis rapport.

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *