Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dick Otto: AEX volgend jaar naar 250

Eind 2009 eindigde de AEX Index rond 345 punten. Gisteren, bijna drie jaar later, sloot de AEX Index rond datzelfde niveau. Op de significante correctie van het najaar van 2011 na (een daling van 30% vanaf de top) een per saldo zijwaartse periode. We moeten flink terug in de historie om drie zulke kalme jaren terug te vinden. Zeker gezien het onrustige vaarwater van de economie en de Euro.

Dat zien we ook terug in de volatiliteit van de markten, de beweeglijkheid. Deze  is over deze periode gedaald tot historisch lage niveaus en nadert de lage beweeglijkheid die we in de periode 2005-2006 hebben gezien.

Onze recente analyses geven echter aan dat daar verandering in gaat komen. Wij kijken uit naar een kansrijk beleggingsjaar met een forse correctie in de eerste maanden van het jaar gevolgd door het vormen van een belangrijke bodem.

Wij verwachten dat de richting die recent is ingezet, in de laatste weken van 2012 nog zal voortzetten. Onder invloed van lage omzetten en weinig nieuws kunnen de markten oplopen tot aan de 350-360 zone. Een beeld dat in de eerste weken van 2013 kan voortzetten.

In de loop van het eerste kwartaal verwachten wij echter een forse toename van de volatiliteit en het inzetten van een stevige correctie. Eerste koersdoelen hiervoor plaatsen wij rond 320 waar een tussentijds herstel te verwachten is. Na dit herstel kan echter nog een volgende daling worden verwacht die de AEX kan terugbrengen naar niveaus tussen 280 en 250 en mogelijk lager.

Wij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze tijdprojecties geven aan dat de eerste bodemvorming rond juni 2013 kan plaatsvinden en de definitieve bodemvorming rond november. Aangezien onze indicatoren aangeven dat de hectiek en volatiliteit reeds in juni afnemen zullen wij reeds in die periode bewaken of de stijging doorzet.

Een en ander is zeer kansrijk want de scenario’s geven aan dat met het afronden van deze correctie een belangrijke bodem wordt gevormd die de basis vormt voor een langduriger oplopende markt. Na die forse correctie kan de AEX Index minimaal terugkeren naar de top van begin 2011 rond 375 en mogelijk aanzienlijk verder.

Per saldo zal op 2013 worden teruggekeken als een “slecht” beursjaar. Met een goede voorbereiding echter kan 2013 juist zeer gunstig en kansrijk worden. Het is zaak om lopende posities te beschermen. Aandelen die in 2012 uitzonderlijk hebben gepresteerd, ASML en Philips bijvoorbeeld kunnen in 2013 een forse correctie laten zien om pas later in het jaar weer te herstellen. Uiteraard analyseren wij uw portefeuille graag vrijblijvend. Neem daarvoor per e-mail contact met ons op.

Samengevat: een beweeglijk 2013. Een stevige correctie gevolgd door koopkansen rond 250 of lager.

In onderstaande grafiek treft u een analyse van de Dow Jones. In deze grafiek zijn naast de markt ook de indicatoren in beeld gebracht die wij hebben gebruikt voor onze analyse.
De grafiek start in 2007 en loopt door tot eind 2013. In het bovenste deel ziet u de grafiek van de index zelf en onze verwachting. In de grafiek daaronder ziet u de indicator die de richting van de beurzen aangeeft. Een sterke daling (bear) van deze indicator wijst op een correctie van de markten. Een periode van sterke stijging wordt aangegeven met de term “bull”.

De onderste grafiek geeft de verwachting aan van de volatiliteit. Een hoge waarde, boven 1 bijvoorbeeld, geeft aan dat we een periode met hoge beweeglijkheid kunnen verwachten.
Interessant is om bijvoorbeeld naar 2008 te kijken, een jaar dat de beurzen wereldwijd 50% daalden. Het patroon van de indicatoren was in 2008 soortgelijk als in 2013.

TA Dow Jones 13 december 2012
TA Dow Jones 13 december 2012

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Euro

De Euro heeft goed standgehouden. Verrassend gezien de onrust in Europa en gezien het koerspatroon.
Een korte terugblik op het jaar. Begin 2012 zijn de grafieken zeer duidelijk: 1.20 is de minimale target voor de Euro, gevolgd door een herstel om daarna fors verder te zakken.

En waar staan we nu? Over het gehele jaar gezien zelfs minimaal hoger. En het herstel is dan wellicht wel tijdelijk, maar nog niet afgerond.

Wij zien de beweging van de Euro van 1.20 naar 1.32 als eerste stijging in een verder oplopende markt. De toppen van dit jaar rond 1.32 dienen als trigger voor de voortzetting van de opwaartse trend. Een uitbraak boven deze grens is DE aanwijzing dat de stijging voortzet en dat we ons kunnen richten op  een stijging tot minimaal 1.35 en waarschijnlijk zelfs 1.40. Een herstel dat in enkele weken tot ontwikkeling kan komen.

Het lange termijn beeld is niet erg duidelijk. De Euro zal kleur moeten bekennen en het is op dit moment nog te vroeg om de richting te bepalen. Wat wel kan, en dat is minstens zo belangrijk, is het bepalen van niveaus waaronder het risico van een daling van de Euro fors toeneemt. En die niveaus liggen nu onder 1.2650 en 1.20. Onder deze grenzen weten wij dat de daling weer is opgepakt en dat we rekening moeten houden met een voortzetting van de neerwaartse beweging.

Samengevat: Wij verwachten op korte termijn de doorbraak boven 1.32 met target 1.35-1.40.
Voor de lange termijn is 1.265 van belang als bevestiging van een verder neergaand scenario.

TA euro 13 december 2012

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Goud

Geen gebrek aan beweging in de Goudprijs van dit jaar. Een stijging van nagenoeg 200 dollar en een waardedaling van dik 100 dollar in de laatste twee maanden. De verwachtingen voor 2013 zijn helder: bodemvorming gevolgd door een uitbraak boven $1.800.

Laten wij starten met de korte termijn. Het is waarschijnlijk dat de daling nog een kort vervolg krijgt. targets voor deze daling liggen tussen $1.670 en $1.640 om vervolgens een aanval te gaan doen op de top van 2012.

En deze top is ook gelijk DE trigger  voor de voortzetting van de stijging. Boven dit niveau ligt de eerste target rond $1.900 (all time high) maar uiteindelijk verwachten wij koersen rond $2.000 en verder.
Een beeld dat in grote lijnen soortgelijk is voor Zilver. Een correctie is waarschijnlijk, richting $30 bijvoorbeeld, maar een uitbraak boven de top van 2012 rond $37 is waarschijnlijk in 2013 met targets rond de all time high van 2011 rond $50.

Samengevat verwachten wij nog wat verkoopdruk in de komende weken, maar per saldo is sterk jaar voor Goud en Zilver met targets rond $1.900 voor Goud en $50 voor Zilver.

TA Goud 13 december 2012
TA Goud 13 december 2012

Gratis nieuwbrief

Wij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief wilt ontvangen.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Dick Otto: AEX volgend jaar naar 250”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *