Halloween Effect: spooktaculaire winsten

Welkom bij ons artikel over het mysterieuze fenomeen dat beleggers intrigeert: het “Halloween Effect.” Terwijl de geesten en griezels van Halloween in de lucht hangen, lijkt de aandelenmarkt zijn eigen verrassing in petto te hebben. In de komende minuten nemen we u mee op een boeiende reis naar de financiële wereld, waar we de betoverende mogelijkheden van “spooktaculaire winsten” na Halloween verkennen.

Ontdek waarom sommigen beweren dat de markt na 31 oktober een extra dosis magie bevat. Is het een truc of een traktatie voor beleggers? Lees verder om erachter te komen en te begrijpen hoe u het meeste uit deze seizoensgebonden verschijning kunt halen zonder in de valkuilen te stappen. Het Halloween-effect heeft meer in petto dan u denkt, en het kan een intrigerende draai geven aan uw beleggingsstrategie.

Het Halloween-effect uitgelegd

Het Halloween-effect is een opmerkelijk fenomeen waarbij de aandelenmarkt historisch gezien sterker presteert in de zes maanden na Halloween dan gedurende de andere helft van het jaar. Hoewel niemand de exacte reden voor dit fenomeen kent, zijn er theorieën die suggereren dat het verband houdt met zomervakanties en belastingeffecten.

Historische Analyse

Volgens een paper uit 2002 getiteld “The Halloween Indicator, ‘Sell in May and Go Away’: Another Puzzle” door Sven Bouman, CEO van Saemor Capital in Den Haag en Ben Jacobsen van Erasmus Universiteit Rotterdam, is het Halloween-effect de neiging van de markt om beter te presteren van 1 november tot 30 april dan in de andere maanden.

Het Halloween-effect: De Feiten en Cijfers

Het is essentieel om te begrijpen hoe het Halloween-effect in de loop der jaren heeft gepresteerd. Het Halloween-effect toont een betere prestatie van aandelen na de seizoensgebonden feestdag. Terwijl de zomerperiodes de beste en slechtste maanden hebben, had de winterperiode een meer consistent positieve prestatie voor de S&P 500-index.

Volgens Yardeni Research waren de historische rendementen op de S&P 500 Index als volgt:

 • Rendement in november-april: 5,3%
 • Rendement in mei-oktober: 2,4%

Dit laat zien dat er inderdaad enige geldigheid is in het Halloween-effect, maar het is geen wondermiddel voor beleggingssucces.

Ook vreemd: de zomerperiode heeft zowel de sterkste historische maand (juli) als de zwakste (september), terwijl de winterperiode consistenter lijkt te presteren, met de tweede, derde en vierde beste maanden.

Het verschil in rendement wordt zeker niet gecompenseerd door een erbarmelijke september, veruit de slechtste maand. Oktober heeft ook een aantal echte doozies, waaronder enkele van de slechtste dagen ooit: de zwarte dinsdagdaling op 29 oktober 1929 en de zwarte maandag van 1987, toen de S&P 500-index op één dag met meer dan 20 procent daalde. Maar maart 2020 voegde daar ook de derde en zesde slechtste dag aller tijden aan toe, toen de markt worstelde met de economische gevolgen van COVID-19.

Waarom gebeurt het?

Het blijft een mysterie waarom het Halloween Effect optreedt, en het lijkt niet beperkt te zijn tot de Verenigde Staten. Het is ook waargenomen in andere landen over de hele wereld. Terwijl sommigen speculeren dat zomervakanties een rol spelen, is er geen definitieve verklaring voor.

Bouman en Jacobsen zeggen dat het effect zich voordeed in 36 van de 37 landen die ze analyseerden. Maar de auteurs van het artikel suggereren dat de persistentie ervan misschien te maken heeft met de timing en duur van vakanties in de zomer, hoewel ze zeggen dat landen op het zuidelijk halfrond het effect nog steeds op hetzelfde moment ondervonden als die op het noordelijk halfrond.

Overzicht van seizoensgebonden handelsstrategieën

Er is een oud gezegde onder handelaars: “Verkoop in mei en ga weg.” En er lijkt wel een kern van waarheid in te zitten.

 • Halloween-effect: de aandelenmarkt presteert beter in de zes maanden na 31 oktober.
 • “Verkoop in mei en ga weg”: de zes maanden vanaf 1 mei presteren slechter dan de andere helft van het jaar, hoewel ze vreemd genoeg wel de sterkste maand van de markt bevatten.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom het Halloween-effect optreedt, is het belangrijk om enkele factoren in de VS te begrijpen die hieraan kunnen bijdragen, waaronder:

 • Sterke instroom van pensioenen aan het begin van het jaar: geld van pensioenrekeningen zoals 401(k)-plannen stroomt in januari zwaar op de markt.
 • Belastingeffecten: Aandelen die dit jaar winst hebben geboekt, kunnen aan het einde van het jaar blijven stijgen, omdat beleggers de verkoop ervan uitstellen om de belastingen uit te stellen.

Natuurlijk beïnvloeden veel andere zaken de markt in de loop van het jaar, waaronder bedrijfswinsten, macro-economische gegevens en trends zoals rentetarieven, geopolitieke gebeurtenissen en het algehele beleggerssentiment, dat naar eigen willekeur kan stijgen en dalen.

Hoe kunt u hiervan profiteren?

De aandelenmarkt wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, dus investeren in een seizoenstrend zoals het Halloween-effect kan met problemen gepaard gaan. Beleggers moeten zich bij het nemen van investeringsbeslissingen concentreren op fundamentele factoren op de lange termijn, zoals de concurrentiepositie en financiën van een bedrijf, in plaats van te vertrouwen op vakantiegerelateerde effecten.

Het Halloween-effect is een interessante anomalie op de aandelenmarkt, maar langetermijnbeleggers hoeven zich daar niet al te veel zorgen over te maken. Houd u in plaats daarvan aan uw beleggingsdiscipline, en als de markt daalt, kunt u het als een traktatie beschouwen – en niet als een truc – om tegen lagere kosten in te kopen.

“Beleggen is een spel dat we spelen over de loop van decennia – decennia vóór pensionering en hopelijk decennia na pensionering”, zegt Greg McBride, CFA, hoofd financieel analist van Bankrate. “De sleutel tot het opbouwen van vermogen over een lange termijn is de tijd dat uw geld in de markt is geïnvesteerd, niet het vermogen om de markt te timen. Consistent beleggen in goedkope, breed gespreide indexfondsen en ruimte geven voor decennia van samengestelde groei zal wonderen doen voor uw langetermijn financiële zekerheid.”

Er zijn geen garanties dat de markt in een bepaald jaar zal stijgen, en nu de rente op een hoog punt staat , kan de economie aan het afzwakken zijn, waardoor de markt het in de nabije toekomst mogelijk slecht zal doen. Maar hier is advies dat doorgaans in elk seizoen goed presteert:

 • Koop als iedereen bang is. Hoewel het misschien een goed gevoel is om te kopen als iedereen iets koopt, krijg je een beter rendement als alle anderen te bang zijn om te kopen. Bovendien is het geweldig advies voor een fenomeen dat het Halloween-effect wordt genoemd.
 • Blijf gediversifieerd. Een van de snelste en gemakkelijkste manieren om een ​​gediversifieerde portefeuille aan te houden, is door een S&P 500-indexfonds te kopen. U krijgt onmiddellijk een gediversifieerde reeks van aandelen, wat de legendarische investeerder Warren Buffett adviseert dat bijna alle individuele beleggers zouden moeten doen.
 • Vermijd timing van de markt. Ja, ondanks het Halloween-effect is het beter om de markt niet te timen, omdat je nooit weet hoe de markt zal veranderen. Gebruik dollar-cost averaging om in de markt te kopen, zodat u niet het risico loopt op een hoog punt te kopen.

Deze principes maken deel uit van de 10 gouden beleggingsregels en zijn een geweldige manier om verstandig te beleggen.

DAX-Easy: Succesvol Beleggen Zonder Gedoe

Of de beurs nu omhoog of omlaag gaat, wij bieden de mogelijkheid om geld te verdienen met ons volledig geautomatiseerde beleggingssysteem, zonder dat u zelf iets hoeft te doen. Revolutionair automatisch beleggen met DAX-Easy van De Kritische Belegger. Lage kosten, indrukwekkende resultaten. Geen verplichtingen. Til uw beleggingen naar een hoger niveau!

 • 📈 Profiteer van de DAX-index
 • 📊 34% jaarlijks rendement
 • 💼 No-cure-no-pay
 • 🤖 Emotievrij beleggen
 • 💰 Minimale inleg: €5.000

Klaar om uw beleggingsreis te beginnen? Meer informatie of Aanmelden

Meer manieren om te beleggen

Indexbeleggen is een van de populairste manieren om in de markt te investeren. Maar als er momenten in het jaar zijn waarop de feestdagen of een verjaardag naderen, kan het een geweldige gelegenheid zijn om aandelen cadeau te doen. Hier zijn een paar dingen die u moet weten over het geven van aandelen als geschenk.

Als u nieuw bent bij beleggen, neem dan een voorsprong op het nieuwe jaar en zoek uit welke financieel adviseur de juiste is om u financieel op de goede weg te helpen voor het nieuwe jaar. Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen bij het navigeren door de complexe wereld van beleggen.

Onthoud dat hoewel het Halloween-effect een interessant fenomeen is, uw beleggingsstrategie altijd moet worden afgestemd op uw persoonlijke financiële doelen en risicotolerantie. Gelukkig beleggen!

Conclusie

Het Halloween-effect is een fascinerend fenomeen dat de aandacht van beleggers over de hele wereld heeft getrokken. Hoewel het patroon van betere prestaties van de aandelenmarkt in de zes maanden na Halloween consistent lijkt, is het belangrijk om te onthouden dat beleggen in de aandelenmarkt altijd risico’s met zich meebrengt.

Beleggers moeten hun beslissingen baseren op grondige onderzoeken en analyses, en niet alleen op seizoensgebonden trends. Het is ook cruciaal om een gediversifieerde portefeuille te behouden en te vermijden om te proberen de markt te timen. Hoewel het Halloween-effect een interessant gespreksonderwerp kan zijn, moet het niet de enige drijvende kracht achter uw beleggingsstrategie zijn. Gelukkig beleggen!

Bron: Bankrate

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.