Verwacht niet dat de Fed zal stoppen

Bezorgdheid over Fed-renteverhogingen en economische tegenstellingen

In de wereld van beleggen en financiën staat de Federal Reserve, oftewel de Fed, altijd centraal. Maar recente ontwikkelingen wijzen erop dat de Fed niet van plan is om op de rem te trappen, ondanks sterke economische groei en toenemende inflatie. In deze analyse verkennen we waarom de Fed haar beleid van renteverhogingen voortzet en wat dit betekent voor beleggers. Bereid je voor op een diepgaande blik op de financiële markten en de voortdurende invloed van de Fed.

Dollar omhoog

De Amerikaanse dollar steeg op dinsdag als gevolg van een snelle verkoop van de Japanse yen, nadat de Bank van Japan (BoJ) mini-beleidsverruimingsstappen aankondigde die geen kopers vonden. Het verhogen van het bovengrens voor de 10-jarige JGB-rente in het kader van een YCC-beleid is niet voldoende als je bedenkt dat de BoJ het helemaal en voorgoed zou moeten laten vallen. Maar integendeel, niet alleen geeft de BoJ zijn YCC-beleid niet op, maar is het op weg om zijn jaarlijkse aankopen van obligaties te evenaren.

Bijna alle Japanse 10-jarige obligaties worden gehouden door de BoJ – wat naar mijn mening ooit illegaal zal worden – en de BoJ heeft nog geen millimeter bewogen in de richting van normalisatie van zijn rentebeleid, terwijl de belangrijkste centrale banken hun rentetarieven na meer dan 1,5 jaar van agressieve renteverhogingen beginnen af te vlakken. Dus het is geen wonder dat de yen gisteren werd afgestraft. De USDJPY schoot voorbij de 151, hoewel de stijging van de rentespreiding van 10 jaar tussen de VS en Japan – die ook steeg vanwege een stijging van de Japanse 10-jarige rente – de yen-longs niet aantrok. Het enige dat handelaren ervan weerhoudt om agressiever te verkopen, is de vrees voor directe valuta-interventie. Als dat gebeurt, is er een goede reden om een dip te kopen.

De Amerikaanse Dollar en de Fed

De Amerikaanse dollarindex consolideerde net onder het hoogste niveau van vorige maand. Het consumentenvertrouwen in de VS daalde naar een 5-maanden laag, maar de recente loongegevens bleven tekenen van kracht vertonen. Ja, kracht – excuses daarvoor. De kostenindex voor arbeid, een hoogwaardige maatstaf voor wat werkgevers uitgeven aan vergoedingen, steeg met 1,1% in het derde kwartaal – iets hoger dan een kwartaal eerder. Lonen en salarissen stegen met 4,6% – boven de Amerikaanse CPI-kerninflatie en ruim boven de 3% van vóór de pandemie. En dat was voordat de UAW een verbluffende deal sloot met de 3 autofabrikanten in Detroit, waarbij ze een loonsverhoging van 25% en een compensatieverhoging van ongeveer 150% voor de laagbetaalde tijdelijke werkers wisten te regelen. De ADP-gegevens worden verwacht ongeveer 150.000 nieuwe particuliere banen toe te voegen in oktober, en de JOLTS-gegevens worden verwacht een daling van het aantal vacatures te tonen. Op vrijdag zullen we naar de officiële cijfers kijken. Dit laatste zal de verwachtingen van de Federal Reserve (Fed) voor het beleidsbesluit van deze week niet beïnvloeden. Maar verdere kracht in de Amerikaanse arbeidsgegevens zal een mogelijk havikachtige houding van de Fed-beleidsmakers deze week versterken.

De Fed en Beleggers

De Federal Reserve (de Fed) blijft haar beleid van renteverhogingen handhaven in een tijd van sterke economische groei en toenemende inflatie. Beleggers moeten alert zijn op de voortdurende impact van de Fed op de financiële markten en hun beleggingsstrategieën aanpassen.

Economische Ontwikkelingen Wereldwijd

China en de Eurozone ervaren economische uitdagingen, met sombere gegevens over fabrieksactiviteiten en groei. De inflatie in de Eurozone lijkt echter af te nemen, wat gevolgen heeft voor de EURUSD-valutakoers.

Ruwe Olie en Geopolitieke Risico’s

Amerikaanse ruwe olie daalde onder zijn 100-DMA vanwege nieuws over een minder gewelddadige Israëlische grondoperatie en een toename van Amerikaanse olievoorraden. Ondanks deze neerwaartse druk blijven geopolitieke risico’s de oliemarkt beïnvloeden.

Conclusie

De Federal Reserve blijft haar koers handhaven in een omgeving van sterke groei en toenemende inflatie. Beleggers moeten zich voorbereiden op de voortzetting van dit beleid en hun portefeuilles diversifiëren. Terwijl wereldwijde economische ontwikkelingen onzekerheden met zich meebrengen, blijft de Fed een centrale rol spelen in de financiële markten. Beleggers moeten alert blijven en flexibel reageren in deze dynamische omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.