Zilver: veilige haven bij ontploffende schuldenzeepbel

We bevinden ons momenteel in een tijdperk van stijgende rentetarieven, vergelijkbaar met een periode die begon in de vroege jaren 1940. Dit artikel, gebaseerd op een analyse van Hubert Moolman op zijn blog, onderzoekt waarom de VS zich nu in een uitdagende positie bevindt, hoe zilver een cruciale rol speelt en waarom het tijdperk van stijgende rentes het potentieel heeft om de Amerikaanse dollar als reservevaluta te verzwakken.

De Veranderende Dynamiek van de Amerikaanse Schuld en Rentes

Volgens de analyse op de blog van Hubert Moolman was de verhouding tussen de overheidsschuld en het bbp aan het begin van de periode vergelijkbaar met het huidige niveau, ongeveer 120%. Destijds bevond de VS zich in een goede positie vanwege de status van de Amerikaanse dollar als wereldvaluta door de Bretton Woods-overeenkomst. Echter, momenteel verlaten landen de Amerikaanse dollar, waardoor de VS geconfronteerd wordt met een enorme schuldverplichting en stijgende rentetarieven.

Zilver als Veelbelovende Belegging tijdens Stijgende Rentes

 

Volgens Hubert Moolman’s analyse maakte zilver tijdens het vorige tijdperk van stijgende rentetarieven een indrukwekkende bullmarkt door. De prijs steeg van ongeveer 35 cent in 1941 tot ongeveer $50 in 1980. In tegenstelling tot andere activa hecht de markt meer waarde aan zilver bij hogere rentetarieven. Met de historisch lage rentetarieven van 2020 kan het dieptepunt van zilver in dat jaar dus als zeer significant worden beschouwd.

Het Vooruitzicht van Zilver in het Huidige Tijdperk

Het huidige tijdperk van stijgende rentetarieven zal naar verwachting de positie van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservevaluta verzwakken. Dit biedt een extra stimulans voor zilver in vergelijking met het vorige tijdperk van stijgende rentetarieven. Hubert Moolman wijst erop dat de bodem van zilver in 2020 samenviel met de bodem in rentetarieven, wat kan wijzen op een nieuwe opwaartse trend. Het monetaire systeem staat echter op instorten, wat betekent dat de herwaardering van zilver niet zonder chaos zal verlopen.

Wij hebben eerder gewezen op het potentieel van zilver. Het is een belegging met minimaal 50% potentieel op lange termijn. In dit artikel geven we een aantal technische analyses op basis van maand-, week- en daggrafieken. We laten zien dat er een bullish setup is ontstaan na een lange consolidatieperiode en een snelle rally in 2020. We berekenen een koersdoel van 36 op basis van een vlagpatroon en sluiten niet uit dat er nog hogere koersdoelen mogelijk zijn.

Conclusie

Het huidige tijdperk van stijgende rentetarieven zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot het afzetten van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservevaluta. Dit opent de deur voor zilver om opnieuw een opwaartse trend te ervaren, vergelijkbaar met de periode van de vroege jaren 1940 tot de vroege jaren 1980. Het verschil is echter dat deze herwaardering plaatsvindt te midden van een instortend monetaire systeem, wat betekent dat de herwaardering van zilver niet zonder chaos zal verlopen.

Bron: Hubert Moolman’s analyse: “Silver and the Popping of the Debt Bubble

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.