Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Europa in de uitverkoop

De worst die de centrale banken ons thans voor de neus houden is dat negatieve rentes en stijgende aandelenkoersen goed zijn voor de iedereen. ‘Logische’ conclusie is dan dus: hoe negatiever de rentes zijn en hoger de aandelenkoersen zijn hoe beter het met de economie gaat. Maar waarom worden de superrijken alleen maar rijker en alle andere mensen alleen maar armer?

Waarom stijgen de lonen niet? Waarom stagneert de wereldeconomie al sinds 2007? Op die vragen hebben de centrale banken geen antwoord en wimpelen ze af met dat het allemaal goed komt in de nabije toekomst. Dit mantra houden ze overigens al enkele jaren vol. Maar de realiteit is dat de te verwachten economische groei iedere keer neerwaarts moet worden bijgesteld. De afgelopen weken verlaagden de Wereldbank en het IMF opnieuw hun ramingen.

Illusionisten

We moeten maar voor zoete koek het tovermiddel van de centrale banken slikken en geloven dat ze het beste met ons voorhebben. De tovenaars van de centrale banken zijn echter slechts illusionisten die met hun trucs ons een rad voor de ogen draaien. De negatieve rente en daaraan gekoppeld de dalende valuta’s ondermijnen de koopkracht van de bevolking. De illusionisten van de centrale banken gebruiken deze truc om tijd te ‘kopen’. De astronomische hoge schuldenberg die nooit meer terug betaald kan worden hangt als een molensteen om hun nek. Steeds meer beleggers doorzien de truc van de centrale banken en parkeren hun zuurverdiende geld in een veilige haven en zijn zelfs bereid om daarvoor een vergoeding te betalen.

Een lage rente is positief voor de consument als men een nieuwe hypotheek afsluit. Maar het aantal nieuwe hypotheken is slechts een fractie van het aantal lopende hypotheken die door de ‘kleine lettertjes’ in de contracten vrijwel niet zijn over te sluiten naar een nieuwe hypotheek met een lage rente mits een hoge boeterente wordt betaald. Desastreus is de lage rente voor spaarders en voor onze pensioenen. Beleggen in aandelen nu aantrekkelijk dankzij lage rente?

Twijfelachtige toekomst

Nee, als je bedenkt dat de afgelopen 3 jaar in Europa de koersen gemiddeld met 50% zijn gestegen terwijl de winsten en dividenden per aandeel vrijwel onveranderd zijn in deze tijdsperiode (zie hier grafiek).

Foto: GANNALIST

Dit heeft er toe geleid dat de huidige koers/winst verhouding voor de Europese aandelenmarkt als geheel op 18,70 staat. Historische bedraagt deze verhouding gemiddeld 13 en daarmee is de huidige overwaardering dus een zware wissel op een twijfelachtige toekomst.

Een lage rente en valuta zijn goed voor de export. Dat klopt maar dan alleen voor landen die meer exporteren dan importeren zoals Nederland en Duitsland maar niet voor landen zoals Griekenland, Spanje en Frankrijk. Hierdoor worden de krachtsverhoudingen tussen Noord- en Zuid-Europa dus alleen maar groter. Was het niet de bedoeling om meer eenheid te creëren in Europa? De verpletterende overwinning van Syriza in Griekenland bewijst eens te meer de toenemende weerstand tegen de bemoeizucht uit Brussel. Wie volgt? Spanje? Frankrijk?

Lenen met vergoeding

Beleggers beleggen geld om rendement te maken. Logisch toch? Toch zien we steeds meer de trend dat beleggers hun geld ergens veilig te stallen en daarvoor bereid zijn een vergoeding te betalen. Als u momenteel geld wil beleggen in Zwitserse overheidsobligaties met een looptijd van 1 jaar moet u daarvoor 1% rente betalen. Zelfs in 10-jaars Zwitserse obligaties moet u een vergoeding betalen van 0,20% voor het ‘privilege’ om uw geld in Zwitsers overheidspapier te parkeren. De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd tot 5 jaar zijn inmiddels ook negatief en die van 10 jaar bedraagt thans +0,37%. Je kunt erop wachten dat ook bij onze Oosterburen deze obligaties binnenkort een negatief rendement geven.

De doelstelling van de bazooka van Draghi is om de inflatie aan te wakkeren. Het renteverschil tussen de VS en Duitsland geeft thans aan de inflatieverwachting voor de komende 10 jaar in Europa door de bazooka van Draghi met slechts 0,20% is gestegen. Dan is de kostprijs van 1100 miljard euro toch wel erg hoog.

Beleggers zijn in toenemende bang dat de centrale bankiers de controle verliezen en de economische groei tegenvalt. Voor hun gemoedsrust parkeren ze hun geld liever in een veilige haven tegen een vergoeding om zo te vermijden geld te verliezen. Kapitaal in standhouden lijkt in toenemende mate belangrijker dan proberen rendement te maken in de achtbaan van de aandelen-, grondstoffen- en valutamarkten.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

13 reacties op “Europa in de uitverkoop”

  1. Avatar

    Helder verhaal.

    De titel van dit verhaal “Europa in de uitverkoop” kan veel ladingen dragen en aan heel wat beschouwingen worden toegekend. “Beleggers zijn in toenemende mate bang dat centrale bankiers de controle verliezen.” vermeldt het artikel.
    Mijn overtuiging is dat bedoelde controle al verloren is en de angstvallig verhulde angst voor de zwakke situatie van vele Europese banken, de ECB noopt om maatregelen te nemen die bestaande economische wetten tarten.
    Willen ze de economieboeken soms herschrijven? John Maynard Keynes draait zich om in zijn graf, zijn toorn zal over ons komen, tussen nu en…..?

    Elke maand opnieuw liggen er zestig miljard Euro te lonken.
    Naar wie?
    Ik denk dat ik het antwoord wel weet.

    U ook?

  2. Avatar

    obligaties kosten meer dan ze opleveren…tel daar transactiekosten en vermogensrendementsheffing bij op!

    Het ‘kapitalistische’systeem loopt op zijn eind en het systeem vat ik als volgt samen: de overgrote meerderheid geeft meer geld uit dan het bezit, een minderheid vergaart meer geld dan het uitgeeft…dat systeem is eindig! De lage rente maakte dat de massa versneld geld uitgaf dat het niet bezat en wel zo hard dat een normale aflossing niet meer mogelijk is. Zo creatief als we zijn worden mensen nu zelfs ‘beloond’ om nog meer geld uit te geven dat het niet bezit en bezitters van geld gestraft omdat ze geld hebben dat niet uitgegeven wordt.

    Verder hoor ik heel veel over Grieken en het niet kunnen of willen terugbetalen van leningen…maar ik hoor helemaal niets over wie die (subprime?) leningen in de 1e plaats bij de Grieken plaatste?
    Nog voor de toetreding van de Grieken bij de EU wist men toch al hoe e.e.a. daar (niet)werkte? Vele multinationals hadden er zo hun (zwarte geld) belangen om bepaalde redenen.
    Grote luxe Duitse automerken konden overigens prima verkopen in Griekenland in de wetenschap de de hele europese gemeenschap borg stond voor de veel te grote uitgaven die (een deel) van de Grieken deden (want gooi niet alle Grieken op één hoop!)

    Mocht NL ooit in default gaan omdat naast ABNAMRO(Fortis), DSB en SNSbank ook een ING en RABO omvallen en nationalisatie niet meer kan werken….dan zijn wij toch ook allen profiteurs geweest van een malverserende bankensector? En dan worden wij met onze recordleningen op onze huizen toch ook geschetst als een ‘ijverig’ volkje, maar met een enorm gat in de hand?
    Cyprus kan zomaar ons voorland zijn…

  3. Avatar

    Nee, heb echt geen idee waar die heen gaan, happytrader. Een fysiek iemand, een instelling misschien? Vertel het maar…
    Verdwijnt gewoon in een bodemloze put, de ECB denkt iets op te kunnen lossen wat niet op te lossen valt. Stukjes van die 60 miljard zouden jij en ik nog binnen kunnen slepen door aan de goede kant van de markt te gaan zitten… Maar dan mag je hopen dat je eigen bank niet ten onder gaat aan het geweld, zonde van de winst natuurlijk.

    Maar hé, waar maken we ons druk om, binnen een paar jaar is geld toch weg!

  4. Avatar

    De mentaliteit van de Grieken is door de jaren heen verworden tot een egocentrische houding die zijn gelijke niet kent in Europa. Het volk kreeg zoveel voorbeelden aangedragen door de rijke bovenlaag, hoe je jezelf kunt bevoordelen ten laste van de gemeenschap, dat deze instelling als een vanzelfsprekende houding, massaal werd omarmd.
    Belasting betalen werd al lang als de ultieme domheid gezien en het idee dat dit slechts gold voor de rest van Europa, burgerde geleidelijk als een vanzelfsprekendheid in, in alle lagen van de bevolking.

    De bovenlaag, waar zo bewonderend tegenop gekeken werd, gaf immers het voorbeeld en betaalde nog nooit belasting. Integendeel sinds Griekenland zich zo onovertroffen manipulatief bij Europa wist te scharen, haalden ze zelfs hun bankrekeningen leeg om hun pecunia te stallen buiten de Eurozone. Dat banken hierdoor in de problemen kwamen deerde ze niet: “Ieder voor zich en God (lees Europa) voor ons allen.
    Die sufferds aan de overkant van het water zouden de tekorten wel aanzuiveren. Geleidelijk aan werd het volk doordrongen van deze sluwheden en werden ze agressief gekopieerd.

    De bankrun in Griekenland die als een niet te stoppen sneeuwbal de berg des onheils afholt en groter en groter wordt, zal door iemand of iets gestopt moeten worden, voordat de rest van Europa dit voorbeeld gaat volgen en de banken gaat plunderen.

    Hoe ga je zo’n voort denderende, alles vernietigende sneeuwbal stoppen?

    50 miljard per maand zou wel eens de oplossing kunnen zijn en onze watjes van de ECB en in Brussel, krijgen weer wat respijt om nieuwe onnozele oplossingen te verzinnen.

    Ik maak me nu al zorgen om onze pensioenpot. In menig artikel in Griekse kranten wordt er al smalend over gesproken, als ware het een ongekende misdaad om al dit geld te behouden, terwijl Griekenland zo in de problemen zit en geen pensioenpot heeft.

    Leve onze spaarzaamheid

  5. Avatar

    Eerst olie, nu Griekenland, waar iets ‘vreemds’ mee aan de hand is.
    Zal je gewoon niet denken dat het crisis is,happytrader?..
    Laat je rationele denkwijze los, dat is toch niet te gebruiken in een crisis.

  6. Avatar

    Of er iets met mijn rationele denkwijze aan de hand is betwijfel ik Edwin, de rationele denkwijze van de figuren die het voor het zeggen hebben daarentegen, is op hol geslagen.

    Je merkt het ook aan de wereldwijde beurzen, elke rationaliteit is zoek. Ook hier worden de regels met voeten getreden.
    Het heeft geen enkele zin meer om op indicatoren te letten. Overbought, oversold, divergentie, enz…,als je in deze overspannen tijd op de prachtige hulpmiddelen van vroeger te werk gaat, ga je nat. Ik gebruik ze helemaal niet meer zolang deze door overdrijving gestuurde markt aanhoudt.
    De door waanzin aangejaagde euforie plaatst alle wetten waaraan we ons vroeger te houden hadden, buitenspel.
    De kunst van beleggen gebruikt tegenwoordig een totaal ander palet. Als je het je eigen maakt, kun je rustig, weliswaar hoofdschuddend, toekijken en gaat de crisis gedeeltelijk of zelfs helemaal aan je voorbij

    Happytrader

  7. Avatar

    Waar gaat de 1 biljoen euros straks naar toe. Wordt deze geinvesteerd in wegen en huizen ed of naar de aandelenbeurs. Ik denk een groot deel naar de beurs. Het kan dan alleen maar omhoog zou ik zeggen. Alles wat ook maar iets rendement oplevert moet je kopen. Renteverhogingen hoef je niet bang voor te zijn, omdat deze voorlopig ook niet komen. Het is wel een sluipmoordenaar.

  8. Avatar

    Rationaliteit is ook niet te vinden in,en op, aandelenbeurzen, nooit geweest ook.
    Euforie, en pessimisme zijn de drijfveren, altijd al geweest…Dus schrijf niet dat je niets kunt met de markten,er is niets veranderd. In jouw ogen wellicht omdat je er niet van op de hoogte was misschien, happytrader?…

  9. Avatar

    met de markten kan ik momenteel veel, heel veel zelfs. Je interpreteert mijn verhaal niet goed Edwin, of je leest het verkeerd.
    Slechts de meeste indicatoren werken niet meer zoals vroeger. De markten hebben zich buiten de Beurswetten geplaatst, doordat economische wetten met voeten worden getreden en de regels van vroeger niet meer worden nageleefd.

    Vroeger werden beurzen wel degelijk gedreven door rationaliteit. Als ik de voorbeelden hier zou moeten opsommen dan zou ik een tijdje bezig zijn.
    Tegenwoordig is elke ratio zoek.

    Happytrader

  10. Avatar

    Volgens mij begrijp ik heel goed wat je bedoeld happytrader maar markten hebben zich niet buiten beurswetten geplaatst,als die er al zouden zijn.. Het principe van een markt is nu nog steeds hetzelfde als ‘vroeger’,enkel de mate waarin dit gebeurt is extremer wellicht. Emotie drijft de markt, 2 soorten,die zich in rap tempo afwisselen deze tijden. Dit is wat je ziet,en hetzelfde als ‘vroeger’ maar dan alleen iets sneller….

    Maargoed, zo te lezen lukt het aardig op de markt bij je, weinig reden om te klagen toch?

    Edwin

  11. Avatar

    irrational exuberance, 2 geladen woorden die Greenspan graag gebruikte om aan te geven dat het uit de hand begon te lopen. Maar dit begrip is van alle tijden mijnheer Greenspan. Alleen zou ik wel eens willen weten wat de overtreffende trap is van irrational exuberance. Super-irrational Multi-exuberance?
    We gaan minstens 1 biljoen Euro bijdrukken, alsof het wc-papier is, zodat de Grieken er hun kont mee kunnen afvegen zou ik bijna zeggen. En bij 1 biljoen gaat het niet blijven. Waar gaat al dat geld naartoe vraagt Hans zich af. Sinds deze irrationele maatregel is genomen, hebben de Grieken er absoluut geen behoefte meer aan om uit de Euro te stappen.
    Daarnet was er een reportage op een Belgische radiozender over Griekenland, de QE en Grexit. Toen deze was afgelopen lieten ze een gouwe ouwe van Wim Sonneveld horen: “ze kon het lonken niet laten,” Hoe toepasselijk!

    Spaarzaamheid verandert afstandelijkheid in broederschap

    happytrader

  12. Avatar

    Arme Dijsselbloem, wordt het een vermanend (trillend) vingertje of durft hij een vuist te maken tegen het stoutste jongetje van de klas?

    De brutale Grieken gaan in de gesprekken met het bescheiden jongetje uit Nederland, het helemaal niet hebben over hun schulden en afspraken. Contracten zijn er om collega’s om de tuin te leiden en verplichtingen, om aan je laars te lappen. Met die boodschap zullen ze de confrontatie aangaan.
    In de gesprekken met Dijsselbloem zal Griekenland alles uit de kast halen om het onderwerp te verleggen naar de Rusland-perikelen, ook al gaat ons omhoog gevallen studentje daar niet over.

    De boodschap van Poetin aan Griekenland is duidelijk: “doe wat aan die biljarden kostende boycotten en wij zullen jullie problemen verlichten met steun die een fractie zal kosten van de financiële ellende die Europa over ons uitstort.”

    Voor wat hoort wat

    happytrader

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *