Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De financiële sector in het nauw!

En u denkt dat de oil majors het moeilijk hebben? Misschien, maar wat dacht u van de financiële industrie?

Banken en asset managers staan onder toenemende druk om de CO2 uitstoot van hun portfolio’s te berekenen en vervolgens te verminderen. Dat is een enorme opgave en kan variëren van een lening aan een mkb-bedrijf tot wereldwijde aandelenbelangen. Het hoeft weinig toelichting dat het opbouwen van portfolio’s op basis van CO2-emissies zulke portfolio’s een heel andere opbouw gaan geven.

Tot dusverre hebben beleggers/investeerders vooral gekeken naar de klimaatrisico’s van de beleggingen voor de eigen winstcijfers. Nu moet de sector in kaart gaan brengen in hoeverre hun ‘financed emissions’ bijdragen aan klimaatverandering.

Dat betekent bijvoorbeeld dat er een analyse gemaakt moet worden van elke afzonderlijke asset class, waarbij je ook nog het belang in elk afzonderlijk bedrijf in ogenschouw moet nemen! Begin er maar aan, zeker als je beseft dat het leeuwdeel van de bedrijven in de portfolio van financiële instellingen amper benul hebben van de eigen uitstoot.

Mocht de sector er al in slagen de juiste data over financed emissions boven tafel te krijgen, dan moet er nog consensus gevonden over ambitieuze doelen en hoe ze te bereiken. Er is nog veel werk aan de winkel.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *