Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe beleggers het leven van mensen kunnen verbeteren

De economie heeft de pandemie overleefd. Maar hoe kunnen we mensen helpen die geen toegang meer hebben tot voedsel, gezondheidszorg, financiële diensten of onderwijs? Vontobel impact experts lichten de achtergrond toe en geven antwoorden.

Met de Covid-19-pandemie is de situatie voor mensen met slechte leefomstandigheden nog erger geworden.

Rapporten van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en andere wereldwijde organisaties suggereren dat de situatie van mensen die vóór de pandemie in slechte levensomstandigheden leefden, nu aanzienlijk is verslechterd. De mensheid is langzaam maar zeker aan het herstellen – dat was de hoopvolle boodschap van de bestseller “Factfulness” van de Zweedse arts en statisticus Hans Rosling, die vóór de pandemie werd gepubliceerd.

Hij zag echter een groot risico voor verdere vooruitgang op het gebied van beperking van de wereldbevolkingsgroei, betere onderwijskansen en effectieve gezondheidszorg in een mogelijke wereldwijde pandemie – en dat is precies het geval, volgens de experts van Vontobel.

“Hoe kunnen dergelijke problemen worden aangepakt? Als investeerders, bijvoorbeeld door ons te concentreren op bedrijven die ecologische en sociale verandering stimuleren, kunnen we het leven van mensen helpen verbeteren.

Duurzaam beleggen breekt door. Het is niet alleen goed voor de wereld maar ook voor uw portemonnee. De Kritische Belegger heeft een rapport opgesteld en 5 duurzame fondsen en etf’s geselecteerd met hoge verwachtingen voor de toekomst. Vraag hier het gratis rapport aan.

Met welke uitdagingen worden we vandaag geconfronteerd”, vraagt ​​Pascal Dudle, Head of Listed Impact en Portfolio Manager, Matthias Fawer, Analist ESG & Impact Assessment en Marco Lenfers, Client Portfolio Manager – en geven antwoorden.

Meer mensen sterven van de honger
Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft de pandemie het hongerprobleem in de wereld verergerd. Volgens WFP2 bedreigt de pandemie het leven en het levensonderhoud van 265 miljoen mensen in lage- en middeninkomenslanden, vergeleken met 135 miljoen mensen vóór de gezondheidscrisis. Daarnaast meldt de Wereldbank dat de voedselprijzen sinds januari 2020 wereldwijd met 38% zijn gestegen. Ze waarschuwt dat steeds meer huishoudens de kwaliteit en kwantiteit van voedsel zullen moeten beperken. Ook niet-gouvernementele organisaties zoals Oxfam luiden de noodklok en roepen op tot actie.

Onderwijskansen verslechteren
De pandemie-gerelateerde schoolsluitingen hebben de vooruitgang in het onderwijs met jaren vertraagd. Vóór de pandemie bedroeg het geschatte aantal kinderen dat niet naar school kan in 2030 volgens een rapport van de Verenigde Naties meer dan 200 miljoen. Online lessen zijn geen alternatief voor 500 miljoen studenten – vooral in de armste landen. Door de ongelijke voortgang op het gebied van vaccinaties is het in veel regio’s onduidelijk wanneer de scholen weer open gaan.

Kinderarbeid neemt toe
Het aantal kinderen dat als goedkope arbeidskracht wordt gebruikt, is tussen 2000 en 2016 met ongeveer 100 miljoen gedaald – van 246 miljoen naar 152 miljoen – maar de pandemie en de secundaire effecten, zoals schoolsluitingen, hebben de situatie opnieuw verergerd. Het aantal kinderen dat fysiek en vaak gevaarlijk werk doet, is het hoogst in Afrika (72 miljoen). De meesten van hen werken in de landbouw of als veehoeder.

Gezondheidssystemen zijn overbelast
Volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft de pandemie wereldwijd gezondheidssystemen en economieën enorm beschadigd. Daarbij onthulde ze de verschillen in de beschikbaarheid van gezondheidsdiensten tussen het ‘globale noorden’ en het ‘globale zuiden’. Het blad verwees naar de onevenredig hoge aantallen besmettingen en doden onder zwarten en etnische minderheden in Groot-Brittannië en onder Afro-Amerikanen.

Ongelijkheid neemt weer toe
Sinds 1980 is de inkomensongelijkheid, ondanks enkele positieve ontwikkelingen aan de onderkant van de mondiale inkomenspiramide, fors gestegen, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling. De armste helft van de wereldbevolking noteerde een forse inkomensstijging, vooral door de sterke groei in Azië. Deze toename is echter slechts 12% van de totale wereldwijde toename, waarvan 27% voor rekening kwam van het rijkste percentage van de wereldbevolking. In de VS is de arbeidsproductiviteit bijvoorbeeld verdubbeld sinds de jaren tachtig, maar gaat bijna alle winst naar leidinggevenden, ondernemers en investeerders.

Impactgebieden met maatschappelijke aspecten
“Dit zijn enkele van de problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd. Nu geloven we dat investeerders het leven van mensen kunnen verbeteren. Hoe kunnen we dit geloofwaardig onderbouwen? We mogen niet vergeten dat impactinvesteerders precies willen begrijpen welke ecologische en sociale voordelen hun systemen opleveren “, volgens de deskundigen.

Ze verwijzen naar het product “Global Impact Equities” van Vontobel, dat deels gebaseerd is op zijn al lang bestaande strategie voor schone technologie, maar dat meer gericht is op sociale verandering. “We leggen de investeringsrechtvaardiging voor Global Impact Equities uit als ‘impactgebieden’: we geloven dat dit de veelbelovende gebieden zijn waarin innovatieve bedrijven het verschil kunnen maken door bij te dragen aan het algemeen welzijn door middel van activiteiten met winstoogmerk. We hebben voor iedereen om in kaart te brengen en voortgang meten deze impactgebieden stellen key performance indicators (KPI’s) vast.”

Duurzame voeding en landbouw
Hoewel er genoeg voedsel is om iedereen in de wereld te voeden, lijden nog steeds miljoenen mensen honger. Veerkrachtige landbouw, gemakkelijke toegang tot technologie en markten en het verminderen van voedselverspilling zouden de oplossing kunnen zijn. Voor voedselzekerheid en tegelijkertijd het verminderen van ecologische en sociale nadelen, zijn ecologische en eerlijke landbouw, efficiënte irrigatie en bemesting, veilige en hygiënische verpakking en efficiënte logistiek vereist. Indicatoren om de voortgang van bedrijven te meten zijn bijvoorbeeld de vermeden hoeveelheid voedselverspilling of de bescherming van de biodiversiteit.

Gezondheid en welzijn
Gezondheidszorg voor iedereen vereist toegang tot veilige en effectieve medicijnen en vaccins. Dit omvat zowel de ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling als de verbetering van de sanitaire infrastructuur. Innovatieve gezondheidstechnologieën en automatisering kunnen de kosten verlagen. De voortgangs-KPI’s omvatten een statistiek die de toegang tot gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen meet.

Gelijke kansen
De alfabetiseringsgraad is enorm gestegen. Er zijn echter nog steeds grote verschillen: kinderen uit de armste huishoudens en kinderen uit plattelandsgebieden in ontwikkelingslanden hebben een slechtere kans om naar school te gaan. Inclusief, goed onderwijs is een van de meest effectieve manieren om de kansen van kinderen te vergroten. Onderwijs stelt mensen in staat economische ontwikkeling te stimuleren en gezonder en langer te leven. “De KPI’s die we gebruiken om vooruitgang te meten, omvatten toegang tot onderwijs en financiële diensten voor minderheden en leden van gezinnen met een laag inkomen”, leggen de experts uit.

Duurzame consumptie
Economische groei met gelijktijdige duurzame ontwikkeling vraagt ​​om verbetering van onze milieubalans. Een mogelijke aanpak hiervoor is volgens haar het aanpassen van ons consumentengedrag. Deze verandering is al begonnen: consumenten kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke merken en ondersteunen het idee van de circulaire economie. Bedrijven met goede referenties op het gebied van duurzaamheid zouden uiteindelijk profiteren van deze trend naar milieuvriendelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de productie of bij de winning van grondstoffen. De bijbehorende KPI’s voor het meten van voortgang omvatten maatregelen ter bevordering van de circulaire economie en het milieuevenwicht van toeleveringsketens.

Marktkansen – Financiering van de particuliere sector vereist
“Het zal enorme inspanningen vergen om deze wereldwijde doelen te bereiken. Maar we verwachten ook meer marktkansen in voedsel en landbouw of gezondheid en het creëren van miljoenen nieuwe banen. Het bereiken van deze ambitieuze doelen zal profiteren van zowel de publieke als de private sector, aangezien de publieke sector kan de kosten niet alleen dragen”, benadrukken de experts.

Zoals altijd zouden innovatieve bedrijven centraal staan ​​in deze ecologische en sociale verandering. Uw beleggingsproces omvat een beoordeling of de activiteiten van het bedrijf overeenkomen met hun activiteitengebied, of ze ten minste één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s, zie hieronder) ondersteunen en hoe ze bijdragen aan de beoordelingsindicatoren die ze meten.

“We denken dan ook dat we door het kiezen van de ‘juiste’ bedrijven een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Dit is een kleine maar belangrijke stap in de goede richting”, concluderen de ESG- en impactexperts van Vontobel.

Duurzaam beleggen button
 

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *