Hoe verdien je geld met grondstoffen ?

Grondstoffen zijn al maanden gevraagd op de beurzen. Of het nu industriële metalen zijn of grondstoffen uit het veld, de prijzen stijgen – grote vraag ontmoet schaars aanbod. De elektrohandel waarschuwt voor een tekort aan materialen en componenten. Het tekort aan halfgeleiders haalde zelfs de krantenkoppen.

Waarom is dat? Zoals altijd als het om grondstoffen gaat, heeft China daar de hand in. Geen enkele andere staat importeert zoveel metaal als de gigantische Aziatische staat. Of het nu aluminium , koper of nikkel is : China was en is de grootste importeur ter wereld. En de Chinezen slaan ook de wereldmarkt in voor landbouwproducten zoals varkensvlees, sojabonen en maïs

En omdat de Chinese economie na de coronaschok weer op volle toeren draait, neemt ook de vraag toe. Volgens de Chinese douane steeg de economische productie van het land in het eerste kwartaal van 2021 met 18 procent en de invoer met maar liefst 28 procent. Economische stimuleringsprogramma’s van de staat ondersteunen de opleving. Net als in de VS: triljoenen nieuwe dollars zouden de economie uit de Corona dal moeten leiden. De EU probeert iets soortgelijks met haar wederopbouwfonds van miljarden dollars.

Maar deze vraag, deels kunstmatig aangewakkerd door de staat, stuit op een deels nog steeds verbrijzeld aanbod. Lockdowns en andere corona-gerelateerde beperkingen hebben ertoe geleid dat fabrieken tot stilstand zijn gekomen en toeleveringsketens zijn ingestort. Bovendien hebben sommige industrieën zich sneller hersteld dan verwacht, zoals blijkt uit de vraag naar hout.

Daarnaast zijn er extreme weersomstandigheden die de landbouw bedreigen. Zo belemmerde de poolkou in april het zaaien in zowel Noord-Amerika als Europa. Door de droogte in andere regio’s, zoals Brazilië en Zuid-Europa, zal de tarweoogst lager uitvallen. De VN Wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dan ook een daling van de voorraden. Ondertussen steeg de prijsindex van de organisatie in maart naar het hoogste niveau in zeven jaar. Er zijn echter geen echte tekorten die zorgen over knelpunten voeden, maar paniekaankopen en logistieke problemen in de nasleep van Corona.

Enkele langetermijntrends zorgen er ook voor dat er vraag blijft naar grondstoffen. De wereldbevolking groeit en daarmee de behoefte aan voedsel. De wereld wordt steeds digitaler. En hoe meer elektriciteit er nodig is, hoe meer industriële metalen er nodig zijn.

Alternatieven voor de beurs

Deze gemengde situatie maakt de grondstoffenmarkten ook interessant voor financiële beleggers die op zoek zijn naar alternatieven voor de aandelenmarkt. Dit zijn onder meer de aanbieders van contracts for difference (CFD’s = contracts for difference). U belegt op de grondstoffenbeurzen en geeft zo ook particuliere beleggers de mogelijkheid om direct in grondstoffen te beleggen.

Het belangrijkste punt: met CFD’s verwerven beleggers niet de grondstof zelf, maar derivaten waarmee ze in het verloop van de prijs deelnemen. Hiervoor moeten ze zekerheid bieden, de zogenaamde marge. Voor grondstoffen is dat tien procent. Dit betekent dat beleggers tien keer het volume van het gestorte kapitaal kunnen verplaatsen.

Grote kansen, maar ook risico’s.

De winst heeft betrekking op het totaal verplaatste vermogen. Maar ook de verliezen, daarom sluiten de brokers de positie zodra de marge volledig is opgebruikt en er geen kapitaal meer op de rekening staat. Beleggers dienen daarom altijd een financiële buffer aan te brengen om neerwaartse bewegingen te kunnen opvangen.

Alle producten die op de grondstoffenbeurzen worden verhandeld, zijn beschikbaar voor selectie, voor lange en korte strategieën. Niet alle makelaars hebben echter alle grondstoffen in de aanbieding. Bij het kopen van CFD’s zijn er geen aan- en verkoopcommissies, maar er zijn soms aanhoudingskosten als de producten ’s nachts op de rekening blijven staan. U kunt dit omzeilen door te investeren in maandcontracten voor de betreffende grondstof. Tegelijkertijd betekent dit dat de verbintenis in die maand afloopt en je je moet heroriënteren.

Koperprijs 10 jaar

Tot nu toe was de wereldeconomie vooral afhankelijk van olie. In de toekomst zal dit ook gelden voor koper. Metaal is al een pijler van de industrie – in de bouw-, elektronica- en automobielsector. Maar de afhankelijkheid zal blijven toenemen, want koper is het beslissende metaal voor een CO²- arme wereld van morgen. Om fossiele grondstoffen zoals olie en kolen te vervangen , heeft de wereld elektriciteit en opslag nodig, en dus koper.

Neem bijvoorbeeld e-mobiliteit: voertuigen op batterijen hebben ongeveer drie keer zoveel koper nodig als conventionele verbrandingsmotoren. Componenten als de elektromotor en vermogenselektronica zorgen ervoor dat de kopervraag omhoogschiet. Bovendien is koper een essentieel element in batterijen – en het belang ervan zou nog verder kunnen toenemen. Bijvoorbeeld, onderzoekers verwachten tin- koperlegeringen om een langere levensduur van de lithium-ion batterijen in de toekomst te hebben.

De opmars van regeneratieve energiebronnen stimuleert ook de vraag, net als de uitbreiding van elektriciteitsnetten. Daarnaast voeden digitalisering en automatisering de vraag naar elektriciteit en daarmee de vraag naar koper.

Volgens een studie van Rice University staat de wereld aan het begin van een supercyclus voor koper, die wordt gekenmerkt door een toenemende vraag, waarvoor nieuwe productiecapaciteiten gebouwd zouden moeten worden. Dat de koperprijs onlangs de drempel van 10.000 dollar per ton overschreed, past daarbij. De prijsstijging van 100 procent ten opzichte van het voorjaar van 2020 is echter vooral te danken aan het wereldwijde economische herstel in bijvoorbeeld China. Het land absorbeert ongeveer de helft van het koper in de wereld en China kan dit alleen dekken door hoge importen. Zo stegen deze in maart met 22 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Koper is in principe niet schaars. Door corona-gerelateerde werkonderbrekingen kunnen de mijnen in de grootste exportlanden Chili en Peru momenteel echter niet aan de vraag voldoen. De opslagcapaciteiten in Shanghai en Londen zijn de afgelopen twaalf maanden flink afgenomen.

Na de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken, zou het voor koper voorlopig wat rustiger kunnen worden maar langetermijntrends zoals digitalisering kunnen de prijs de komende jaren flink doen stijgen. Beleggers moeten echter weten dat sommige CFD-makelaars alleen kopermaandcontracten met een beperkte looptijd aanbieden.


zilver


Zilveren 3-jaars grafiek

Aan het begin van het jaar was er een grote run op zilver. Een centrale reden waren de sociale netwerken die populair waren bij handelaren. Ze voorspelden dat het edelmetaal schaars zou worden en gingen ervan uit dat financiële beleggers de prijs kunstmatig laag zouden houden door middel van enorme shortposities. Dat stuwde de prijs van zilver tot meer dan 28 dollar per ounce. Als gevolg hiervan vloeide een groot deel van het geld naar op de zilverbeurs verhandelde grondstoffenfondsen.

De hype duurde niet lang, maar er zijn meer begrijpelijke redenen voor een hoge zilverprijs. Ten eerste is het als goud en platina een edelmetaal waar beleggers naar op zoek zijn als een veilige haven in volatiele tijden. Volgens het Silver Institute is de investeringsvraag in 2020 met acht procent gestegen. Anderzijds is het ook een belangrijke industriële grondstof die populair is vanwege zijn eigenschappen als edelmetaal. Zilver is een uitstekende geleider van elektriciteit. In zonnecellen zorgt het er bijvoorbeeld voor dat elektriciteit wordt opgewekt uit zonlicht. En omdat de vraag naar zonne-energie groeit, stijgt ook de behoefte aan zilver. In 2020 was de fotovoltaïsche industrie al verantwoordelijk voor elf procent van de totale wereldwijde vraag naar zilver – en de trend neemt toe, net als bij auto’s en huishoudelijke apparaten.

Samen met een robuuste investeringsvraag zal zilver dit jaar waarschijnlijk schaars worden, volgens voorspellingen van het Silver Institute. Beleggers kunnen hiervan profiteren omdat zilver na een hoogtepunt in februari weer is gedaald. Beleggers kunnen eenvoudig in zilver beleggen met behulp van CFD’s. Naast een langetermijninvestering die holdingkosten met zich meebrengt, zijn individuele maandcontracten ook geschikt voor een kortetermijninvestering.


Timmerhout


3-jaar hout prijs chart

Hout is een belangrijk bouwmateriaal dat over de hele wereld nodig is. De vraag is zo groot dat het de houtindustrie op het verkeerde been heeft gezet. “De industrie heeft gewoon een verkeerde berekening gemaakt”, zegt Jochen Stanzl, hoofdanalist van CMC Markten.

Vanwege Corona verwachtte u slechts een kleine hoeveelheid vraag en legde u daarom productiefaciliteiten stil. “Maar nu wordt er veel gebouwd – zo veel dat de hoeveelheden die door lagere capaciteiten gewoon van de markt zijn verdwenen, ontbreken.” Geen wonder dat de houtprijzen door het dak gaan.

Ten opzichte van afgelopen najaar zijn de prijzen op de grondstoffenbeurs in Chicago verdrievoudigd tot rond de 1200 euro. Daar wordt hout verhandeld in eenheden van 1000 plankvoeten. Dat is ongeveer 2,4 kubieke meter. Hout wordt ook in Europa steeds populairder als klimaatvriendelijk bouwmateriaal. Omdat het de tijdens de groei opgeslagen koolstofdioxide permanent bindt, telt het als CO²-neutrale.

Tegelijkertijd verdwijnen wereldwijd bosgebieden omdat de landbouw, bijvoorbeeld in Brazilië, steeds meer bouwland nodig heeft. Aan de andere kant heeft toenemende droogte als gevolg van klimaatverandering gevolgen voor bomen. Deze factoren spreken in het voordeel van stijgende houtprijzen op de lange termijn.

De prijzen kunnen echter sterk fluctueren, bijvoorbeeld als door de droogte hele bossen gekapt moeten worden en er dus voor korte tijd hout in overvloed beschikbaar is. CFD’s zijn een goede financiële investering voor beleggers, ook omdat certificaten op hout schaars zijn. Ze volgen de ontwikkeling op de warenbeurs één-op-één. Als u CFD’s voor de lange termijn koopt, moet u letten op de aanhoudingskosten. Kortlopende contracten zijn daarentegen gratis.

Bron: Oliver Ristau

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.