Beurzen optimistisch

De Bank of Japan (BoJ) heeft besloten om voor het eerst in 17 jaar de rentetarieven te verhogen, maar de yen is sindsdien verzwakt, uit angst dat dit een ‘eenmalige’ verlaging zou zijn. Als gevolg hiervan zijn niet alleen de yen-stieren nergens te bekennen, maar hebben sommige handelaren hun voorspellingen voor USDJPY herzien naar 155 voor de komende 3 maanden, naar 150 voor de komende 6 maanden en naar 145 voor de komende 12 maanden na de BoJ-vergadering. De BoJ-vergadering van vorige week en de marktreactie op de vergadering waren een complete teleurstelling voor de yen-stieren die dachten dat de lange yen de handel van het jaar zou zijn. Eindelijk moesten de autoriteiten afgelopen maandag ingrijpen en waarschuwen tegen speculatieve bewegingen. De yen is vanmorgen sterker, de Nikkei staat bijna 1% lager. De FX-waarschuwingen kunnen de eetlust van verkopers beperken, maar zullen waarschijnlijk de yen-stieren niet terugbrengen.

Omhoog, omhoog en weg

Beleidsmakers van de Federal Reserve (Fed) klonken niet erg bezorgd over de laatste schommeling in de inflatie tijdens hun vergadering van vorige week. Dit stuurde de Amerikaanse 2-jaarsrente omlaag en de dollar verzwakte direct na de vergadering, maar de dollarindex herstelde zich om de week af te sluiten op de hoogste niveaus sinds februari, omdat sterke economische gegevens uit de VS de Fed-dauwvogels deden twijfelen aan het vermogen van de Fed om de rentetarieven al in juni te verlagen.

Deze week zal de VS de nieuwste update van het BBP voor het vierde kwartaal onthullen en wordt verwacht dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar met meer dan 3% is gegroeid. Dat is minder dan de bijna 5% groei het kwartaal ervoor, maar het aantal ligt ruim boven de gemiddelde groei voor een economie die zich voorbereidt om haar monetair beleid te versoepelen.

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven in een euforische stemming op basis van een soepele Fed en sterke gegevens. De S&P500 had een rustige sessie op vrijdag, maar de index had zijn beste week van het jaar – en het is tot nu toe geen slecht jaar geweest! De index staat sinds het begin van het jaar 12% hoger en bijna 30% sinds oktober vorig jaar – op weg naar zijn grootste vooruitgang ooit sinds 1970, voorafgaand aan een waarschijnlijke cyclus van beleidsverlichting volgens Bloomberg. Je kunt erop rekenen, kijk maar naar het balanstotaal van de Fed, dat nu meer dan $7,5 biljoen waard is.

En de statistieken zijn in het voordeel van een verdere stijging van de S&P500. In de afgelopen 12 renteverlagingen steeg de S&P500 gemiddeld met 15% – opnieuw volgens Bloomberg. De positieve trend geldt ook voor staats- en bedrijfsobligaties. Twee belangrijke thema’s komen naar voren in het tweede kwartaal: renteverlagingen en de adoptie van AI – beide zijn gunstig voor aandelenwaarderingen.

In Europa had de aandelenmarkt ook een recordbrekende week. Ondanks toenemende hoofdpijn over Europese luxe aandelen en de waarschuwing van de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Lagarde dat ze zich niet kunnen vastleggen op meer renteverlagingen na een juni-verlaging – wat nu als bewijs klinkt – steeg de Stoxx 600 en sloot de week boven 500. In Zwitserland verlaagde de SNB de rente in een verrassende zet. De frank verzwakte en de SMI breidde vorige week ook zijn winsten uit. In tegenstelling tot de Amerikaanse en Europese aandelen liggen de Zwitserse aandelen ruim onder hun piek na de pandemie. Maar gezien het feit dat ongeveer 90% van de SMI-inkomsten uit het buitenland komt, zou een zachtere frank duidelijk moeten helpen bij het herstel van de Zwitserse aandelen na een lange periode van sterke frank. Wat betreft de frank is er ruimte voor depreciatie. De dollar-frank test de psychologische weerstand van 0,90 aan de bovenkant. Dit is ook het belangrijkste 38,2% Fibonacci-retracement op de daling van 2022 tot eind 2023. Het paar zal een medium-termijn bull-consolidatiezone betreden boven dit niveau, maar de zwakte van de frank zal beperkt worden door de duifachtige vooruitzichten van zijn belangrijkste concurrenten. Tegenover de euro is het gelijkspel het meest waarschijnlijke doel, maar opnieuw zal de depreciatie van de frank waarschijnlijk langzaam en geleidelijk verlopen.

Deze week zullen enkele eurozone-landen hun laatste inflatiecijfers bekendmaken, maar het totale aantal wordt pas volgende week woensdag verwacht. De EURUSD heeft het moeilijk ondanks een meer duifachtige Fed-beslissing en een meer havikachtige ECB-sfeer. Maar ik denk nog steeds dat de kracht van de dollar beperkt zal worden door het duifachtige praten van de Fed en dat de EURUSD steun zal vinden rond 1,08 en zal herstellen.

Op de bedrijfskalender waren Reddit en Galderma de grootste beursintroducties van vorige week. Beide verliepen relatief goed omdat de omstandigheden ideaal waren voor een eerste dag. En deze week zal Trump’s Truth Social naar verwachting deze week al een beursgenoteerd bedrijf worden volgens het laatste nieuws. De aandeelhouders van DWAC keurden vorige week de fusie goed. Het nieuwe bedrijf, TMGT – Trump Media and Technology Group – zal DWAC vervangen. Het is belangrijk op te merken dat DWAC onderwerp is geweest van speculatie en hoge volatiliteit sinds Trump terug is in de politieke arena. Voor degenen die van risico’s en speculatie houden, zou dit een interessante ontwikkeling kunnen zijn.

Conclusie

Ondanks tegenstrijdige signalen in verschillende economieën, lijkt de markt optimistisch te zijn. Beleggers in de VS zijn hoopvol gestemd door sterke economische cijfers, terwijl Europese beleggers de hoop vestigen op renteverlagingen en een zwakkere valuta. Toch blijven de markten gevoelig voor onverwachte ontwikkelingen en politieke gebeurtenissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.