Touwtrekkerij AEX nog onbeslist

Vorige week gaf ik aan met een topje rekening te zullen houden. Hoewel dat niet gewijzigd is ontstaan er nu krachten die dit scenario willen ontzenuwen.

Kartrekkers als RDSA, Philips en Arcelor Mittal trachten de index omhoog te zeulen…met of zonder succes?

Bovenstaande titel geeft aan dat de strijd tussen de bulls en de bears op indexniveau nog onbeslist is. Het kan nog steeds een topje blijken maar een verder oplopen van de AEX is ook nog steeds mogelijk zolang het potentiële toppatroon nog niet neerwaarts bevestigd is. U maakt nu een ‘live’ situatie mee, dat stoplossmanagement meestal te prevaleren valt boven klakkeloos winstnemen. Bij een verder oplopen van de AEX doen we namelijk gewoon mee. Een slotprijs onder 232 is nodig om meer duidelijkheid te krijgen over verdere daling.

Vorige week gaf ik aan de rendementsgegevens van onze portefeuille te publiceren. Helaas moet ik verstek laten gaan. Het is me nog niet gelukt aan alle voorwaarden van controleerbaarheid, lay-out etc. te voldoen, waardoor ik heb besloten het uit te stellen, onder het motto van: Beter iets goed gedaan dan half gedaan. Maar van afstel komt geen uitstel, dus u houdt het zeker tegoed, dat beloof ik.

Om toch een tipje van de sluier op te lichten: Het positieve rendement vanaf 22 mei 2008 bestaat uit twee cijfers voor de komma, waarvan het eerste cijfer begint met een 2. Wordt vervolgd.

Daar ik tureluurs werd van het intradagbeeld van de AEX vorige week, heb ik me maar eens gefocust op andere zaken. Welke fondsen zijn hebbedingetjes op relatief korte termijn?

Ik gebruik daar vooral de Gann- methode voor, die onmiskenbaar harde conclusies trekt over koersdoelen. Vervolgens bekijk ik of Elliott daar ook een verhaal van kan maken in combinatie met andere, meer bekende technieken. De tijdsfactor mogen we ook niet vergeten, want prijs en tijd tezamen geven de beste resultaten voor trenddraai. En zo ben ik per fonds toch al gauw een halfuurtje bezig om tot een stevige conclusie te komen, maar dan heb ik ook wat.

Vrijdag jl. heb ik drie fondsen onder de loupe genomen en één daarvan wil ik met u doornemen. Over de Gann- methode laat ik me niet uit, dat is mijn handelsmerk.

We gaan het vandaag hebben over Unilever. Nou, zult u denken, zo’n saai fonds, weet je niets beters? Jawel, maar daar kies ik nu niet voor. Ook saaie fondsen kunnen opeens spannend worden. Kijk maar naar Wessanen, waar ik zo op terug kom.

Het is de kunst, mijn uitdaging, om saaie en door het publiek vergeten fondsen die aan koopvoorwaarden voldoen, toch op te nemen in de portefeuille. Daar halen wij nu juist de mooiste rendementen vandaan, net als Heijmans eerder dit jaar. Een paar van deze trades per jaar en wij zijn dolgelukkig, want daarmee maken we het verschil namelijk met concurrentbeheerders, die proberen de benchmark bij te houden. We weten inmiddels wat een verloren strijd dat is, een enkeling daargelaten.

U ziet in onderstaande grafiek weer veel informatie, mogelijk teveel. Toch heb ik getracht het overzichtelijk te houden, want al deze informatie is voor mij van cruciaal belang een analyse te maken die hout snijdt. Natuurlijk ben ik niet alwetend, dus het geschetste verwachte scenario hoeft niet te gaan conform mijn wens, maar biedt stevig houvast om transacties op te baseren.

Technische analyse van Unilever op 25 april 2009.gif
Technische analyse van Unilever op 25 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik heb in de grafiek al de nodige informatie gezet dus hoef dat niet te herhalen. Waar het om gaat is dat Unilever op een klein staartje daling na, een verantwoorde ‘koop’ op EUR 12.86 is. Dan bedoel ik niet dat u er jaren niet meer naar hoeft te kijken, de bullmarkt van de jaren 80 en 90 is voorbij. Nee, een herstel tot bijvoorbeeld EUR 19 vind ik al prachtig, vooral als ik rond EUR 13 de stukken kan aanschaffen. Het zou me namelijk niet verbazen als we binnen 12 maanden na aankoop EUR 19 al op het bord zien. En dan is een slordige 6 euro winst op een investering van 13 toch al gauw 46% rendement. Hoezo saai fonds? Met dividend erbij zo’n kleine 50%!

Maar goed, leuk verhaal, maar het is nog niet zover. Het is echter wel een zeer reële waarschijnlijkheid en dat is waar het om gaat. We moeten de markt altijd een stap voor zijn in denken, anders zijn we altijd te laat. Dat gevoel kent u vast wel.

We kopen dus nog geen Unilever, maar leggen een doorlopende limietorder in op EUR 13.10, een kleine marge inachtnemend. Aan de andere kant is het risico nu derhalve klein dat u zich ook kunt afvragen waarom te wachten. Er is immers aan voorwaarden van bodemvorming voldaan op basis van de paarse driehoek, zowel in tijd als prijs. Wij houden het scherp in de gaten, want de rendementsverwachting ten opzichte van het te nemen risico is nu ook al uitermate gunstig.

Als Unilever echter zo vriendelijk is even naar de 13- te dalen en daarmee een complete correctie af te ronden, dan mogen we ‘rustig’ stellen dat dit allemaal nog thuishoort in het bodemvormingsproces van ‘AEX: Bodem op 13 april’ en kunnen we eindelijk deze reeks artikelen afsluiten.


datum tip positie aankoop huidige
koers
koersdoel
26-apr-09 Unilever geen limiet 13.10 14,67 19

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ik sluit af met Wessanen, de trade die officieel uitgestopt is. Jammer voor de statistieken, want het leverde ‘maar’ ruim 8% rendement op.

Het uitstoppen geschiedde boven het 200-uurs gemiddelde, waarna er meteen twee ‘hammers’ boven het 200-uursgemiddelde ontstonden. Dat bleek het startschot voor de knal omhoog. Zo zien we dat de praktijk toch tot andere conclusies en resultaten kan leiden. Wij verkochten ze niet op basis van deze informatie maar de 22e voor EUR 3.50, wat ons daarmee ruim 34% rendement opleverde.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.