Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud naar $10.000?

Sinds 2 april 2001 is goud aan een opmars bezig die zijn weerga niet kent. Goud $3.000, $5.000 of zelfs $10.000 wordt er geroepen. Mogelijk of absurd? En zo ja, op de lange termijn of op de korte termijn?

Goud doet het goed in twee seizoenen: de zomer en de winter. Denk dan niet aan de seizoenen volgens onze eigen kalender, maar aan de seizoenen die Joseph Schumpeter als label meegaf aan de deelcycli van ‘The Long Wave’ ofwel de Kondratieffcyclus (hierna: de K-cyclus). Voor wie de K-cyclus niet kent, de K-cyclus is een inflatie-/deflatiecyclus waarbij de eerste helft per saldo uit een stijgende inflatie en rente bestaat en de tweede helft per saldo uit een dalende inflatie en rente. Binnen de eerste helft zien we twee seizoenen, de lente en de zomer. De tweede helft omvat de herfst en de winter. De huidige cyclus begon in 1949 met, uiteraard, de lente. In schema:

De K-lente      : 1949 – 1966
De K-zomer    : 1966 – 1982
De K-herfst    : 1982 – 2000

De K-winter   : 2000 – ?

Het zijn dus de K-zomer en de K-winter waarin goud populair is. Tussendoor, in de K-herfst, zat goud langdurig in een bear market. Om precies te zijn: aan het einde van de zomer, op 21 januari 1980 om precies te zijn, topte de goudprijs op $873 per ounce. In de daling die vervolgens 22 jaar in beslag nam, werd uiteindelijk een koers van $255,80 aangetikt op 2 april 2001. Sindsdien steeg goud in bijna 7 jaar tijd 300% naar een voorlopige top op $ 1.033,90 op 17 maart 2008. Na deze all time high is sprake van een overwegend zijwaartse markt, zij het met flinke sprongen neerwaarts en opwaarts. De koers is, zie hieronder, allereerst teruggevallen naar $681 op 24 oktober 2008. Recent, op 20 februari 2009, wist goud weer even boven de $1.000 te klimmen. Momenteel bivakkeert de goudprijs onder de $900.

Ontwikkeling goudprijs (1-jaar)
Ontwikkeling goudprijs (1-jaar)

En wat nu? Uit diverse polls bleek rond de top op 20 februari 2009 dat maar liefst 97% van de beleggers bullish op goud was. Sentimentindicatoren werken contrair, in die zin dat je mag verwachten dat de goudprijs juist gaat dalen als zoveel mensen positief zijn over dit blinkende edelmetaal.
De patronen van goud laten de meest waarschijnlijke beweging voor de komende periode zien. Voor de lange termijn geldt onverminderd dat goud veel opwaartse potentie heeft. Wanneer men zich bedenkt dat bij commodities – anders dan bij aandelen – de kooppaniek aan het einde van de beweging zit, kan goud nog een onwaarschijnlijke sprong gaan maken. Voor de korte termijn is het echter nodig om een stuk terughoudender te zijn.

Zie hieronder, met dank aan Matrix Asset Management, het op dit moment meest waarschijnlijke patroon voor goud.

Meest waarschijnlijke patroon voor goud (kleine afbeelding)
Meest waarschijnlijke patroon voor goud (kleine afbeelding)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

In de grafiek is zichtbaar dat we bezig zijn met golf C van golf (2). De bodem van die golfbeweging kan tot ver onder de $ 600 reiken, zelfs tot $ 561. Dat is zo’n 37% daling vanaf de huidige koers. Onder $807 kunnen we met meer zekerheid zeggen dat we nog een flink stuk verder zullen terugvallen. Kortom: het goud heeft op dit moment enigszins zijn glans verloren. De komende maanden zullen we flink gaan poetsen om ons op te maken voor een enorme sprong opwaarts. Zorg dat u er klaar voor bent, maar wees niet te vroeg.

Om op de hoogte te blijven van alle nieuwsartikelen van deze site raden wij u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Elmer Hogervorst
www.hogervorstadvies.nl
info@hogervorstadvies.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *