Huizenmarkt VS dicht bij bodem

Het belangrijkste nieuws over de Amerikaanseconjunctuur kwam afgelopen week uit de huizenmarkt. De verkopen van bestaandewoningen bleken in maart met 3,0% teruggevallen tot 4,57 miljoen, na overigens een recordstijgingvan 4,9% in de voorliggende maand. Maar een duidelijk lichtpunt was dat de (mediane) huizenprijzen maand op maand met 4,2% stegen(-12,4% j-o-j).

De verkopen van nieuwe woningen zakten met 0,8% tot 356.000, terwijl ook de prijzen m-o-m iets zakten. SNS Securities Research verwacht dat de verkopen vanaf dit punt eerder wat zullen aantrekken dan dat ze verder wegzakken. De betaalbaarheidsindex van de ‘National Association of Realtors’ staat op een recordhoogte, mede doorde historisch bijzonder lage hypotheekrentes.Voorts zeggen huizenbouwers te merken dat de belangstelling van Amerikanen voor het kopen vaneen (nieuwe) woning aan het toenemen is.

De zakenbank houdt er dan ook rekening mee dat de huizenmarkt zo langzamerhand z’n bodem heeft bereikt. Daarmee wordt dan de basis gelegd voor enig herstel van de economie als geheel. Belangrijk in dat verband is de notie dat ook de neergang van de Amerikaanse economie voorafgegaan werd door een inzakken van de huizenmarkt (al vanaf 2006).

Huizenmarkt VS op 27 april 2009
Huizenmarkt VS op 27 april 2009

Bron: SNS Securities Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.