Drukke beursdag na Brexit

De Brexit heeft veel particuliere beleggers niet onberoerd gelaten. Bij ING was het aantal ingelegde orders om 09.15 uur al net zo hoog als normaal over een hele dag. Dat aantal was amper anderhalf uur later al verdubbeld en over de totale dag gezien lag het aantal aan- en verkoopopdrachten op meer dan vier maal het dagelijks gemiddelde. Waar ’s ochtends de verkopers nog ruim in de meerderheid waren, kwam de balans al snel terug gedurende de dag en bleken zelfs de kopers in de meerderheid. In de aanloop naar het referendum steeg het vertrouwen onder particuliere beleggers verder. De ING BeleggersBarometer komt daarmee deze maand uit op 132. Daarnaast verwacht en hoop zeventig procent van de beleggers dat Hillary Clinton in november de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. Maar wie er in Amerika ook de volgende president zal worden, de Nederlandse belegger is nauwelijks van plan de eigen beleggingsportefeuille daarop aan te passen. 

Drukke beursdag na Brexit

Vrijdag 24 juni was een uitzonderlijke drukke dag voor particuliere beleggers. Amper een kwartier na opening van de Amsterdamse beurs, was er al sprake van een aantal orders dat normaliter over een hele dag wordt genoteerd. Bij ING werden in totaal vier maal zo veel orders ingelegd als op een gemiddelde beursdag. Daarbij was het aantal koopopdrachten uiteindelijk in de meerderheid, nadat ’s ochtends de verkopers nog ruim de overhand hadden. De verwachte paniek lijkt daarmee nog niet te zijn uitgebroken, aldus Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office. Homan: “Op dergelijke gebeurtenissen als een Brexit is het sowieso lastig voorbereiden als particuliere belegger. Ik denk dat de dag van gister heeft laten zien dat elke dip voor de een weer een koopkans voor de ander is. Uiteindelijk was het aantal kopers en verkopers redelijk snel weer in balans.” 

Alibaba populairste tech-aandeel

De meeste beleggers beleggen zelf en hebben een neutraal risicoprofiel. Er is een lichte toename in het aandeel beleggers dat het risicoprofiel omschrijft als zeer defensief. Eén op de vijf beleggers heeft het afgelopen halfjaar meer geld ingelegd dan daarvoor, al is dit vergelijkbaar met vorige metingen. Sinds vorig jaar is het aandeel beleggers dat maandelijks een beleggingsaankoop doet gestegen naar bijna een kwart. Net zoals voorgaande maanden worden er vaker aankopen gedaan dan verkopen. Van de beleggers die een voorspelling wagen over de voorgelegde technologie aandelen, denkt een kwart dat Alibaba het meeste rendement op zal leveren. In februari verwachtte men nog bij Google het hoogste rendement. “Naast de hogere waardering voor Alibaba zie je dat Apple een stuk minder vaak als populairste tech-aandeel wordt genoemd vergeleken met een jaar geleden. Het ziet er naar uit dat beleggers vertrouwen hebben in digitaliserend China,” aldus Bob Homan.

Belegger zijn trouw aan broker

Acht op de tien beleggers zijn niet van plan van broker/beleggingsbank te wisselen. Een enkeling is onlangs overgestapt, met als voornaamste reden de hoge kosten bij de vorige broker/beleggingsbank. Beleggers die niet wisselen van broker vinden overstappen vaak teveel gedoe. Ruim een kwart vergelijkt nooit aanbieders met elkaar, en voor eenzelfde aandeel is de laatste vergelijking al meer dan een jaar geleden.

Clinton favoriet onder Nederlandse beleggers

Zeven op de tien beleggers verwachten én hopen dat Hillary Clinton de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. De meeste beleggers denken dat haar presidentschap relatief weinig invloed zal hebben op de wereldeconomie of de aandelenbeurzen. Een kwart verwacht dat haar presidentschap juist een positief effect zal hebben op de aandelenbeurzen. Mocht echter Donald Trump president worden, dan verwacht driekwart van de beleggers een negatief effect op de wereldeconomie. En twee derde denkt dat zijn presidentschap bovendien een negatieve invloed zal hebben op aandelenbeurzen. Maar wie er in Amerika ook president zal worden, de Nederlandse beleggers zijn niet massaal van plan de eigen beleggingsportefeuille daarop aan te passen. Eén op de zeven beleggers gaat defensiever beleggen. Bob Homan: “Ik denk dat beleggers daar gelijk in hebben. Op dit soort zwart-wit-gebeurtenissen kun je als belegger vaak maar zeer beperkt voorbereiden.”

1 gedachte over “Drukke beursdag na Brexit”

  1. Volatiliteit is waar de meesten geen rekening mee hadden gehouden, en natuurlijk de richting van de markt zelf..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.