Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Brexit heeft op korte termijn consequenties voor belegger

1. Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet nu de Brexit een feit is. Iedereen tast in het duister.

2. De heftige reacties op de financiële markten liggen voor de hand. Niet alleen het pond verliest terrein, maar ook de euro. Winnaars zijn de US$, de Yen en bijvoorbeeld de Zwitserse Franc. Die onrust op de valutamarkten zal nog wel even aanhouden. De Bank van Engeland heeft een noodfonds achter de hand van GBP 125 miljard en ongetwijfeld is dat ook het geval bij de ECB.

3. Aandelenbeurzen zijn ook in verwarring, omdat ook hier niemand met zekerheid weet hoe de nabije toekomst eruit ziet. Beurzen hebben echter de neiging over te reageren. Je mag voorzichtig verwachten dat over enkele dagen tot weken de rust weer enigszins kan terugkeren.

4. Veel zal afhangen van de opstelling van vooral Brussel. Juncker heeft bijvoorbeeld bijna dreigementen aan het Brexit kamp geuit. De soep zal waarschijnlijk niet zo heet gegeten worden als opgediend. Daar zijn goede redenen voor. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkste economie in Europa. Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste militaire macht in Europa. Dat zijn twee feiten die in Brussel moeilijk onder tafel gewerkt kunnen worden.

5. Het omgekeerde is ook waar. Europa is economisch van groot belang voor het Verenigd Koninkrijk. Dat kan geen enkele Brexiteer weg poetsen. Het ligt voor de hand dat Brussel en Londen in de komende weken gaan overleggen hoe de kalmte op de financiële markten te herstellen. Er zullen ongetwijfeld veel geruststellende persconferenties gehouden worden.

6. Als Brussel en Londen inderdaad snel beginnen vertrouwenwekkende gebaren te maken, dan kan de rust vrij snel terugkeren.

7. Iedereen moet bedenken dat het Verenigd Koninkrijk nog zeker enkele jaren juridisch lid blijft van de EU. Volgens optimisten duurt het nog zeker twee jaren voordat allerlei banden en verdragen ontrafeld zijn. Volgens pessimisten kan dit wel 10 jaren duren. Het scheidingsproces duurt lang en dat zal verhinderen dat er ‘aardbevingen’ plaatsvinden.

8. De uitslag van het referendum is allesbehalve overtuigend. Een nieuwe Britse regering kan onmogelijk de belangen van zo’n grote minderheid negeren. Dat draagt bij aan voorzichtig manoeuvreren in het scheidingsproces.

9. Financiële waarden zijn degene die momenteel het hardst worden geraakt. Wij zien nog geen aanleiding om onze onderweging aan te passen.

10. ER Capital cliënten hebben vooral grote namen in hun portefeuille. Die zullen ongetwijfeld klappen te verduren krijgen. De geschiedenis leert echter dat de grote namen op termijn het minst kwetsbaar zijn. Beleggers die denken dat het zo’n vaart niet zal lopen, kunnen het huidig tijdsgewricht als een koopmoment zien.

Gratis nieuwsbrief

ER Capital biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van ER Capital en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *