Komt er een eindejaarsrally? Een analyse over 150 jaar

Elk jaar vragen beleggers zich af of de aandelenmarkten aan het einde van het jaar nog een positieve eindsprint zullen maken. Een recente analyse heeft gekeken naar de rendementen in december van de afgelopen 150 jaar om te zien hoe de vooruitzichten voor dit beursjaar eruit zien.

Of de markt nu stijgt of daalt, bieden wij jou de mogelijkheid om moeiteloos te profiteren van ons volledig geautomatiseerde beleggingssysteem. Ontdek de revolutie van automatisch beleggen met DAX-Easy van De Kritische Belegger. Lage kosten, verbluffende resultaten, zonder enige verplichtingen. Til jouw beleggingen naar een hoger niveau! Vraag nu onze gratis brochure aan

Onderzoek naar rendementen

Sebastian Dörr, een kapitaalmarktanalist bij HQ Trust, heeft een uitgebreide analyse gemaakt van de eindejaarsrally’s van de afgelopen 150 jaar. Hij onderzocht de S&P 500 rendementen van alle beursjaren sinds 1872 van januari tot november en verdeelde deze 150 perioden in vijf gelijke gebieden, zogenaamde kwintielen.

Beste en slechtste fasen

Het is interessant om te kijken naar de dertig beste en slechtste fasen van de Amerikaanse aandelenindex S&P 500 van januari tot november. In de 30 fasen met de slechtste prestaties verloor de index in deze elf maanden minstens 6,9 procent, terwijl hij in de beste 30 fasen met minstens 23 procent steeg.

Relatie met decemberprestatie

Deze rendementen werden vervolgens gerelateerd aan de decemberprestatie van het betreffende jaar. Het resultaat van de historische analyse van de eindejaarsrally is dat hoe beter de eerste elf maanden van een beursjaar zijn, hoe gunstiger ook de laatste maand van het jaar is voor aandelenbeleggers.

Gemiddelde winst in december

Volgens Sebastian Dörr won de S&P 500 in de afgelopen 150 jaar in december gemiddeld ongeveer 1,3 procent. Alleen de maanden januari, april en juli konden deze prestatie gemiddeld overtreffen. “Hoe sterker de prestaties in de eerste elf maanden van een beursjaar waren, hoe beter ook de laatste maand van het jaar uitviel. Alleen in één geval eindigde december gemiddeld in de min: als de aandelenkoersen van januari tot november al verliezen van meer dan 6,7 procent hadden geleden. Gemiddeld bereikte december het beste resultaat in de jaren waarin de prestaties in de eerste elf maanden tussen 14 en 23 procent lagen. In deze decembermaanden steeg de S&P 500 gemiddeld met 2,4 procent. In deze bandbreedte bevinden we ons momenteel ook.”

Geen garantie voor eindejaarsrally

Ondanks deze bevindingen wil de analist geen “garantie voor een eindejaarsrally” geven en wijst hij in de historische beschouwing op een bandbreedte tussen elf procent plus in december 1991 en zes procent min in december 1899.

Window Dressing-effect

Het is goed om te weten dat er vaak een neiging is tot een eindejaarsrally, waarbij de beurzen in de tweede helft van december sterker stijgen dan normaal. Deze stijging wordt vaak ook toegeschreven aan het zogenaamde “window dressing”-effect. “Window dressing” is een praktijk die door fondsbeheerders en institutionele beleggers wordt toegepast om hun portefeuilles of financiële rapporten te verbeteren voordat ze aan beleggers of investeerders worden gepresenteerd. Dit gebeurt meestal aan het einde van een verslagperiode, zoals het einde van het jaar. Fondsbeheerders proberen nu bij het window dressing het uiterlijk van hun portefeuille te optimaliseren door bepaalde aanpassingen te maken. Het doel is om de portefeuille aantrekkelijker of solider te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Dit kan vooral worden bereikt door fondsbeheerders die op korte termijn aandelen kopen die in de afgelopen periode de hoogste waardestijging hebben gerealiseerd. Op lange termijn zijn deze aandelen echter geen onderdeel van de beleggingsstrategie, maar dienen ze alleen op korte termijn om hun portefeuilles te verbeteren.

Conclusie

De S&P 500 Index, met de aandelen van 500 van de grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven, is een populair onderwerp van passieve financiële producten, waaronder de Amundi S&P 500 ETF, Xtrackers S&P 500 Swap ETF, SPDR S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF. De S&P 500 is na marktkapitalisatie de grootste index ter wereld. Hoewel er geen garantie is voor een eindejaarsrally, toont de historische analyse aan dat er vaak een positieve trend is in december, vooral als de eerste elf maanden van het jaar sterk waren. Beleggers moeten echter altijd hun eigen onderzoek doen en hun beleggingsbeslissingen baseren op hun individuele financiële situatie en risicotolerantie.

Bron: capinside.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.