Lange rente en euro

De euro-dollar en de Rente zijn markten die dagelijks in het nieuws zijn. Onrust op de obligatiemarkt en de Euro die onder druk staat, veel meer dan de aandelenmarkten. De AEX bijvoorbeeld moet minimaal een procent of drie terugvallen voordat we wat meer duidelijkheid hebben en weer wat referentiepunten hebben.

Rente

Langlopende obligaties zijn hard op weg naar de niveaus van bijna een jaar geleden. En na een paar weekjes relatieve rust lijkt de weg omlaag voor de obligaties weer te zijn opgepakt. Is het einde in zicht, keert de sterk oplopende (lange) rente?

Vooralsnog niet. In onderstaande grafiek is de verwachting ingetekend en ondanks dat we al een fors stuk stijging hebben gezien is de verwachting dat de rente nog verder kan oplopen. Een eerste doel dat wij hiervoor hanteren is 3.5% (10 jaars rente nu 3.29%) maar uiteindelijk zien we ruimte richting 4%. In absolute getallen misschien niet zoveel (0.7%) maar procentueel gaat dit over een stijging van meer dan 20%.

Een dergelijke down-swing zou langlopende obligaties flink onder druk zetten. De Nederlandse Staatsobligatie 5.5% – 2028 noteert dan circa 111 / 112% (nu 123% en in augustus 2010 nog 140%).

Nederlandse lange rente
Nederlandse lange rente

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Euro

De Euro duikt vorige week even onder de belangrijke 1.30 grens, maar met dank aan Trichet is de uitbraak naar beneden voorlopig bij een false move gebleven. Gevaar geweken of…

Het korte termijn gevaar is dan misschien even geweken, maar het lijkt uitstel van executie. Na het herstel van de 1.29 zone naar 1.34 kijken we nu naar twee grenzen. In de eerste plaats  opnieuw de 1.30 zone, nu wat bijgesteld naar 1.29. Wij houden er rekening mee dat het uitnemen van deze bodem zorgt voor een stevige versnelling. Eerste koersdoelen plaatsen wij dan rond 1.25 maar uiteindelijk kijken wij naar 1,20 en lager.

Juist deze 1,20 is van groot belang. Hieronder valt een enorm gat in de koersen en kunnen we pittige versnelling verwachten. Een duikeling naar 0.80 met een kleine rustfase rond pariteit is zeker mogelijk.

Euro-dollar 21 januari 2011
Euro-dollar 21 januari 2011

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.