De AEX is sinds de bodem in maart 2009 fors gestegen maar veel redenen om te juichen is er voor beleggers niet die in september 2000 waren ingestapt. Voor hen zijn de duiven nog steeds zuur, tenminste als zij alleen de AEX als referentiepunt hadden genomen.
Voor de belegger die zich wereldwijd heeft georiënteerd en dus gespreid belegd had, is er geen sprake van een beursmalaise. Dat blijkt uit de cijfers van de World Federation of Exchanges (WFE). De totale waarde van aandelen op de belangrijkste beurzen zijn in december met $54,9 biljoen gestegen, de hoogste marktkapitalisatie sinds mei 2008. Vorig jaar nam de beurswaarde met 26% toe ($11,3 biljoen). Ten opzichte van het dieptepunt in februari 2009 van $26,6 biljoen zijn de aandelenkoersen meer dan verdubbeld en hebben $28,3 biljoen teruggewonnen van het verlies van $36,4 biljoen die in 2008 in rook opging.

De AEX in dezelfde periode:

Start met automatisch beleggen
De huidige ‘zijwaartse’ trend ontwikkelt zich nog steeds binnen de grenzen van de lange dalende tendens. De opgaande beweging lijkt in zijn eindfase te zitten.
In afwachting van vroegtijdige versoepelingsmaatregelen in de nasleep van de coronaviruspandemie, hebben aandelen wereldwijd de afgelopen weken een aanzienlijk deel van de crisisgerelateerde verliezen...
Naast de afnemende hoop op een economisch stimuleringspakket van de VS voor de verkiezingen, zijn het de stijgende coronacijfers die beleggers nerveus maken.
Het voelt oncomfortabel en we zijn er niet helemaal gerust op. De aandelenmarkten breken records en lijken losgezongen te raken van de reële economie.