Daling AEX begonnen? euro naar $1,20

Het licht staat nog niet definitief op rood voor de AEX. De euro is op weg naar 1,20 dollar. De Nederlandse lange rente zal verder dalen en het technisch beeld van Arcelor Mittal oogt zwak. Dat waren onderwerpen die besproken werden in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger met technisch analist Dick Otto.

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag. (verkort) Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.

Roparun

De Roparun (afkorting van ROtterdam-PArijs-RUN) is een estafetteloop van 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

Een van de teams is Tref & Co waar technisch analist Dick Otto van uitmaakt. Onlangs had de redactie een interview met hem: lees dat hier.

Wij nodigen ieder uit om het initiatief te ondersteunen.

Via dit formulier kan een bijdrage worden geleverd: http://www.matrixam.nl/?rubriek=sponsor&page=roparun

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons FORUM. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, GoudGann,TomTom,ING en Aegon.

Daarnaast  hebben wij ook een subforum voor beginners. Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stel u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

Is daling AEX  nu begonnen?

Is de daling nu begonnen?

Ik pak de AEX er even bij en maak gelijk een grafiek. Zoals de meeste lezers wel weten kijken wij naar patronen. Wij baseren onze verwachtingen op het gegeven dat grote patronen bestaan uit kleinere patronen die weer uit nog kleinere etc. Het fractale principe. Als we dan kijken naar het starten van een grote beweging, dan start die met een kleine beweging.

De daling die wij de afgelopen week hebben gezien voldoet aan de eis van een eerste beweging, maar voordat we definitief “groen licht” kunnen geven (of beter, rood licht) moet er eerst een vervolg komen op deze move. Dat vervolg is deels al in gang gezet, namelijk een herstel naar 349. Daar kan nog een stukje herstel bijkomen. Daalt de AEX nu onder de bodem van deze week, dan is dat een groter patroon en krijgen we dus extra bevestiging. Zie het als dominosteentjes. De eerste is om, en de volgende moet nog worden aangetikt.

Wat is de eerste neerwaartse richtpunt?

330. En uiteindelijk 300.

Belangrijk is het volgende: Als we kijken naar de stijging vanaf de bodem in 2009 naar nu, dan zien we dat als een correctieve beweging. Wat dus tot gevolg heeft dat de hoofdtrend neerwaarts is. En dus nieuwe bodems nog altijd niet uit te sluiten zijn.

Euro naar $1,20

Ik denk dat de euro wel actueel is.

<Euro valt buiten disclaimer AFM>

Het EW patroon kent op korte termijn wat varianten, maar het langere termijn beeld is helder: op weg naar 1.20. De kans is groot dat we pas in die zone weer herstel gaan krijgen. Conform de daling de afgelopen maanden.

Gaat het in 1 streep omlaag?

De daling van de euro zal gepaard gaan met tussentijdse herstellen, maar beperkt waarschijnlijk. Pas vanaf 1.20 een groter herstel mogelijk en zelfs een complete draai van de richting. (veel sterker wordende euro)

Technische analyse euro-dollar 29 april 2010
Technische analyse euro-dollar 29 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Lange rente zal verder dalen

Hoi Dick, zie je nog veel ruimte voor 10-jaars papier?

Ik kijk naar Netherland 10 year bond. <disclaimer AFM niet van toepassing>. Ja, wij verwachten nog wel een voortgang van de daling. Terug naar de bodems van 2005 minimaal en mogelijk daaronder. Rond 2.95 ligt een belangrijke target.

Nederlandse 10 jarige rente
Nederlandse 10 jarige rente

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Arcelor Mittal

Vandaag kwam bijv Arcelor Mittal met de cijfers. Wat is het technisch beeld?

<op het moment van schrijven heeft Matrix voor haar klanten geen positie in AM>.

Arcelor is zwak, een duidelijk voorbeeld van een krachtige trendmatige daling in 2008, gevolgd door een moeizaam correctief herstel in 2009 / 2010. Het wachten is op de eerste dominosteen.

Concreet: Er staat een eerste trend naar de 30 euro zone. Hier kan een hestel komen maar het langere termijn beeld is helder: op weg naar 26/27. Op lange termijn zelfs terug naar de bodem van 2009.

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er zijn nog een aantal beperkte plaatsen beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Stuur ons een e-mail via onze contactpagina als u mee wilt doen en dan sturen wij u de details door.

4 gedachten over “Daling AEX begonnen? euro naar $1,20”

 1. Is het verstandig, om al het geld wat op de bank staat ook in aandelen te steken, ook in Amerikaanse en Chineze aandelen, omdat het niet goed afloopt met de euro.

  Je koopt toch een stukje bedrijf, wat z’n waarde kan blijven houden.

  Met vriendelijke groeten G Peeters.

 2. Het is zeer onverstandig om uw gehele vermogen in aandelen te steken. Bij beleggen draait het om uw persoonlijke risicoprofiel en het risico van beleggingen. Het geld dat u belegt moet u kunnen missen. Hoeveel verlies kunt u zelf aan? Wanneer heeft u het geld weer nodig? Aangeraden wordt om uw beleggingen te spreiden ten einde het risico te beperken: niet alle eieren in een mandje leggen.

  Geen enkele belegging is waardevast. Ook aandelen van bedrijven niet. Alles wat u koopt is aan prijsschommelingen onderhevig. Bedrijven kunnen failliet gaan waardoor u verlies kunt lijden.

  Een redelijk solide manier van beleggen is de permanente portefeuille: zie http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/de-permanente-portefeuille/speculeren-versus-beleggen/

  Deze beleggingsmethode van Harry Browne heeft door de jaren bewezen succesvol te zijn in het behoud van koopkracht dankzij spreiding.

  Daarnaast wil ik er op wijzen dat dit artikel geen voorspellingen bevat, maar een analyse van de meest waarschijnlijke scenario. Het kan dus ook verkeerd uitpakken. U dient altijd uw huiswerk te doen.

  Ik kan iedereen deze post aanraden te lezen: http://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/opvallende-grafiek/page/2#post-1384.

  @loper: Dit artikel is een chatverslag: de daling van de euro en de AEX waren elementen die besproken werden. Zij hoeven dus op zich niets met elkaar te maken te hebben.

  Zie:

  “De euro is op weg naar 1,20 dollar. De Nederlandse lange rente zal verder dalen en het technisch beeld van Arcelor Mittal oogt zwak. Dat waren onderwerpen die besproken werden in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger met technisch analist Dick Otto.”

 3. @ G. Peeters.

  U koopt inderdaad een stukje van een bedrijf. Dat is value investing, zoals Warren Buffet te werk gaat. Belangrijk is het dan dat u weet wat de echte waarde van de onderneming is. Zolang u dat goed voor ogen hebt, dient u helemaal niet naar de beurs te kijken, enkel naar de margin of safety. Dat is een zeer belangrijke regel die dhr. Buffet gebruikt.

  Stel de echte waarde van een bedrijf is € 50.

  Momenteel is de koers € 60.

  Dus € 10 duurder, ofwel 20%.

  Bij het kopen van aandelen is het altijd belangrijk dat er wordt gekeken naar de ‘korting’, ofwel de margin of safety.

  Indien u weet dat een aandeel € 50 waard is, dan zou u voor lager dan € 40 al kunnen overwegen om te kopen. Dat komt neer op 20% goedkoper dan de echte waarde. Dat is de margin of safety. Hoe hoger de korting hoe koopwaardiger het aandeel.

  Dus wanneer u de echte waarde weet, dan maakt het moment van kopen nooit uit. Indien u nu nog bedrijven kunt vinden die erg ondergewaardeerd zijn, dan vind ik dat knap. Veel aandelen zijn overgewaardeerd.

  Azië is een goede keuze en ik denk dan vooral aan Japan. Daarnaast vind ik Brazilië en India de beste van de BRIC. Maar ik denk dat de beurs inmiddels het einde van de stijging nadert. Stel u koopt deze week aandelen, dan loopt u het risico om op de top gekocht te hebben. Deze week naderen we een belangrijk punt voor een omkeer.

  Ik denk dat in augustus of oktober u een zeer goede kans maakt om koopjes te vinden. Dus genoeg tijd voor onderzoek. Werk daar naar toe.

  Indien de beurs daalt, dan daalt goud, grondstoffen en andere activa. Ik denk dat aandelen harder kunnen dalen, dan de euro. Maar u zou ook dollars aan kunnen houden. Cash is dan meestal een veilig middel. Niet elke munt crasht ineens. Er crasht er 1 en de rest sterkt aan.

  Dus zelf vind ik de beurs te duur. Ik ben niet bang voor de crash van de euro of dollar. Let eens op de Engelse Pond. Ik denk dat die munt als eerste zal gaan. In Londen ligt veel geld en die stroom kan richting de euro gaan.

  Goud in euro’s is goed opweg. Dat zou eventueel kunnen dienen als bescherming. Maar ook daar weer, nieuwe highs dus misschien de nieuwe top?

  Satilmis geeft een goede methode aan. De permanente portefeuille. Dat is volgens mij erg veilig.

  Dus persoonlijk zou ik nu echt geen aandelen kopen. Vanaf volgende week speculeer ik mogelijk weer op een daling. Zelf verwacht ik na de zomer een goede kans op koopjes.

  Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.