Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aziatische banken weinig PIIGS exposure

Het themapark Huis Ten Bosch te Sasebo (Japan) is afgelopen woensdag heropend, precies op tijd voor de start van de Gouden Week vakantie. Directeur Hideo Sawada, verwacht 100.000 bezoekers tijdens de Gouden Week vakantie.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,31%. De bredere Topix steeg met 0,90%.
  • De yen daalde 0,61%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,25% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,83 naar 1,86 euro (1,64%).

Herstel Japanse economie breed gedragen

Het herstel van de Japanse economie lijkt nu breed gedragen te worden. Zo stegen de winkelverkopen in maart met 4,7% (in vergelijking met vorig jaar), de grootste stijging in 13 jaar. Daarnaast zit het vertrouwen van zowel consumenten als kleine ondernemers in de lift en staat het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau sinds 2007.

Deflatie waarschijnlijk dit fiscaal jaar achter de rug

Verder verwacht de Japanse centrale bank (BOJ) dat in dit fiscale jaar (begonnen 1 april) weer voor het eerst sprake zal zijn van inflatie. In maart was er echter nog wel sprake deflatie. Consumentenprijzen waren 1,1% lager in vergelijking met een jaar eerder.

Aziatische banken weinig PIIGS exposure

Analisten van Citigroup verwachten dat Aziatische banken een klein of verwaarloosbaar risico lopen door de problemen met de PIIGS landen in de Euro-zone. Met het voorgaande en bovenstaande goede cijfers in beschouwing, zijn de vooruitzichten voor de Japanse economie niet ongunstig. Het fiscale jaar eindigde voor veel Japanse bedrijven op 31 maart. Woensdag maakte de bank SMFG (in onze portefeuille aanwezig) bekend in de zwarte cijfers (winst van 270 miljard yen) te zijn beland na vorig jaar nog een verlies te hebben gemaakt van 373,5 miljard yen. Japans grootste broker, Nomura (ook in portefeuille), is eveneens weer in de zwarte cijfers beland, met een winst 67,79 miljard yen (551 miljoen euro).

Het Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) is van plan werelds eerste satelliet met een groot zonnezeil de ruimte in te brengen. Het zonnezeil, wat ongeveer 12 miljoen euro zal gaan kosten, is tijdens het lanceren om het ruimtevaartuig gewikkeld en zal in de ruimte worden ontvouwen. Het ruimtevaartuig Ikaros, genoemd naar het Grieks mythologisch figuur Icarus, zal 18 mei worden gelanceerd. Het flexibele zeil is bedekt met een laagje zonnecellen en zal een dikte hebben van 32,5 micrometers, ongeveer de helft van de dikte van een menselijk haar. Mogelijke andere toepassingen zijn het verweven van deze flexibele zonnecellenlaagjes op kleding of andere objecten, waardoor in sommige producten gebruik van batterijen overbodig wordt.

Binnen de portefeuille hebben we een call spread op Mitsui & Co. aangekocht. Dit handelshuis kan sterk profiteren op het moment dat de wereldhandel en de vraag naar grondstoffen verder aantrekt.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *