Sell in May?

Terwijl Koninginnedag in het water lijkt te vallen, besefte ik opeens de aloude leus ‘ sell in May, but remember, come back in september’. Zou het echt zo simpel zijn?

Het kan best, hoewel mijn voorkeur voor een low of bodem nu eerder oktober/november is, maar dat kan altijd aangepast worden naarmate de tijd vordert natuurlijk.

We zien enorm volatiele bewegingen deze week ontstaan om zoveel mogelijk ‘onrust’ te zaaien onder de beren. De funnymentals zijn op micronivo dan misschien best goed, maar macrodata, en dan bedoel ik vooral in Europa, is een regelrechte ramp. Een aantal landen hebben geen regering, de kredietstatus van Griekenland, Portugal en Spanje zijn miserabel etc. Wie volgt?

Daarnaast zijn de Duitsers duidelijk over hun zin hulp te bieden aan Griekenland. Daardoor moet  Merkel zich in allerlei bochten wringen haar zin door te zetten. Onder het motto dat de euro te belangrijk is moet die verdedigd worden. Tja, wat moet ze anders?

Euro wordt pleuro?

Nu heeft ze daar politiek gezien misschien dan wel gelijk in, maar ik ben nooit vergeten hoe het EMS (europese monetaire stelsel) in de jaren negentig klapte. Ik schreef er al eerder over. Destijds konden landen nog devalueren als het slecht ging, maar helaas, pindakaas, dat kan nu niet meer. Ja, zelfs inclusief devalueren ging het destijds mis, dus welke hoop kunnen we nu putten uit deze reddingsoperaties, waar devalueren zelfs niet aan de orde kan zijn? Of krijgen we straks mediterrane euro’s en ‘gewone’? Zoals u weet is de politiek erg vindingrijk en een aan te stellen commissie zal dat wel gaan bestuderen.

Natuurlijk hoop ik er het beste van, maar de geschiedenis heeft geleerd dat hulp aan zwakke broederlanden een schier onhoudbare en onmogelijke opgave is. De eerste dominostenen lijken nu toch echt te vallen

Ondertussen sluiten we weer een maand af met windowdressing- achtige taferelen.

Volatiliteit neemt toe

De recente kracht in aandelenbeurzen lijkt zich qua patroon te uiten in een broadening wedge of expanding triangle. Deze patronen kenmerken zich door een toename van volatiliteit en geeft de onrust bij beleggers weer en uiten zich in golven die elkaar overlappen. Dat betekent dat je geen duidelijk hogere toppen en bodems ziet. Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat deze patronen zich meestal bij toppen aandienen. Zie hieronder een voorbeeld van de Dow Jones future.

Technische analyse Dow Jones 30 april 2010
Technische analyse Dow Jones 30 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Deze volatiliteit uit zich ook in de VIX, een index die de beweeglijkheid van een index meet en waar ook in belegd kan worden, wat ik persoonlijk nu erg interessant vind.

Ik heb een koopsignaal, waardoor de huidige topvorming meer handen en voeten krijgt daar zekerheid aan te ontlenen. Overige argumenten zijn reeds besproken en blijven van kracht zoals het behalen van koersdoelen van vele indices en fondsen. Hieronder een grafiek van mijn favoriete volatiliteitsbelegging, de Ipath S&P 500 VIX shortterm futures, ofwel VXX.

Bedenk dat de top van deze ‘hedge’ voor zware beurstijden, in maart 2009 120 USD was en nu dus voor nog geen USD 20 te koop. Tenzij u denkt dat we een rimpelloze beurs houden voorlopig, is dit een leuke belegging, die wel actief gevolgd moet worden, want de uitslagen zijn groot.

Technische analyse VIX 30 april 2010
Technische analyse VIX 30 april 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie:

Het zenuwachtige korte termijnverloop van de aandelenbeurzen lijkt zich te uiten in zogenaamde ‘broadening tops’, waarbij de toename van volatiliteit verraadt dat er zwaar weer op til is.

Koersdoelen zijn voor vele indices gehaald, waardoor ik geen hogere toppen meer verwacht.

Beleggen in volatiliteit kan uitstekend als ‘hedge’ dienen of meer. Indien u overweegt bovenstaande belegging aan te schaffen, bedenk dan goed of dat bij uw profiel past, want de beweeglijkheid is fors. Deze belegging luidt in dollars, houd daar rekening mee. Daarnaast zijn er ook andere producten te koop zoals turbo’s en andere afgeleide instrumenten om van een toename van volatiliteit te profiteren.

Veel succes.

Posities:

AEX short op 351.50, stop 365, doel 322 en
VXX: entry long 19.55 (USD 1.3325)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de AEX en beurzen? Spreek erover mee op ons FORUM, kom er snel een kijkje nemen. En, laat er uw visie ook achter wat ieder op prijs stelt. Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

7 gedachten over “Sell in May?”

 1. De VIX ziet er inderdaad erg bewegelijk uit en ik denk dat ‘ sell in May, but remember, come back in september’ dit jaar van toepassing is.

  Meestal gaat die leus op wanneer we een lange tijd ervoor zijn gestegen, net als nu. Dus er is een zeer grote kans dat we nu echt de top hebben bereikt.

  Wel leuk om te weten waar het vandaan komt. Vroeger was het zo dat de handelaren handelde tot in may en daarna vertrokken zij weer met zijn zeiljachten naar hun vakantie bestemming om weer terug te komen in September. De handel was tussen mei en september daarom erg dun.

  Sell in May and go away, but remember, come back in September is dus voorgekomen uit:

  Sail away in May, but remember, we will be back in September.

  Ik denk dat ze dit jaar een hele mooie zeiljacht kunnen aanschaffen van hun verdiende miljoenen of miljarden.

 2. onno ebbendorf.

  Het komt door de Griekse problemen dat de beurzen de laatste tijd zo zenuwachtig zijn. Ik citeer econoom Arnold Heertje vandaag in Buitenhof maar: cruciaal dat er een oplossing is voor Griekenland “je moet er niet aan denken dat deze situatie nog een aantal weken had voortgeduurd , met onrust op de financiele markten en onzekerheden over een gezamelijke aanpak. Ik denk dat dit een heel positief effect heeft.” . eigen indicatie voor de AEX: ruimte naar de 420.

 3. Positie-update:

  AEX: stoploss van 365 naar 338 op slotbasis, koersdoel van 322 naar 314 (met uitzicht op lager)
  VXX: Entry long was 19.69, huidige koers 23.35, stoploss 22 op slotbasis.

 4. Ik overweeg toch om morgen of maandag uit te stappen. 322 – 324 zou goed zijn. Indien we dat morgen halen, dan sluit ik mijn puts. Maar 314 zou ook nog kunnen, maar daar gok ik niet op. Indien we onder de 320 komen, dan geloof ik zelfs in 304.

  7/10 mei is mogelijk voor een omkeer en anders richting 17-mei.

  Tijd is belangrijker dan prijs. Welke tijden heb jij voor ogen Cees?

 5. Hoi Geert,

  Welke tijden ik voor ogen heb?

  Het is niet flauw bedoeld, maar dat laat ik ff in het midden. Ik kan alles wel gratis weggeven hier, maar heb relaties die er voor betalen. Ik kom dus in een vervelend spagaat als ik hier al mijn handelen en gedachten neerpen.

  Ik heb vandaag wel moneymanagement toegepast voor alle relaties en andere trade aangegaan. Met een betere risk/reward.

  Sorry Geert, maar je zult het ongetwijfeld begrijpen.

 6. Cees, ik begrijp je volkomen.

  Ik wil alleen maar zeggen dat er nog altijd een kans is dat we vanaf 7/10, 17 of 21 mei weer op kunnen veren. Mijn ogen zijn gericht op morgen of maandag en daarna eens verder kijken. Mogelijk neem ik dan winst.

  17 mei had ik al wat langer staan. Dat zou dan een top kunnen zijn, maar zover zijn we nog niet.

  Indien morgen 322 – 324 dan sluit ik en wacht even af. Misschien nog speculatief long en bij beperkt herstel opnieuw short. Komen we onder de 320, dan overweeg ik opnieuw short te gaan.

  Ik heb nog wel lang lopende puts en bearfondsen. Die houd ik wel aan.

 7. Amerika is een bloedbad, maar veert alweer hard op. Indien dat zo doorgaat, dan kunnen we morgen makkelijk lager dan 322. De situatie is ernstig gewijzigd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.