Hoog rendement met obligaties

De aanhoudende schuldencrisis in Europa laat de markt voor high yield obligaties niet onberoerd. Maar beleggers die wat meer risico niet uit de weg gaan, kunnen hier op dit moment echter goede zaken doen. De relatief hoge yields bieden voldoende compensatie voor de risico’s.

De obligatiemarkten werden vorig jaar geteisterd door een extreem hoge volatiliteit. Ging het jaar nog goed van start, vanaf de zomer deed de schuldencrisis in zwakke eurolanden als Griekenland, Portugal, Italië en Spanje zich gelden. Het vertrouwen van beleggers in obligaties van de probleemlanden verdween als sneeuw voor de zon, waardoor de risicopremies tot recordhoogte stegen. Maar ook bedrijfsobligaties kwamen onder druk te staan, vooral die van banken en verzekeraars.

Buiten de financiële waarden hebben bedrijfsobligaties over het gehele jaar genomen echter een prima jaar achter de rug. Dit geldt in het bijzonder voor bedrijfsleningen in de Verenigde Staten. Ultieme veilige havens waar beleggers konden schuilen, waren echter vooral de staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Duitsland. Met als gevolg dat de rente op tienjarige leningen van deze landen is gezakt naar een historisch dieptepunt van minder dan 2%. De vergelijkbare Nederlandse lening noteert daar momenteel iets boven.

Aantrekkelijk alternatief
Vanwege het lage rendement zijn deze staatsobligaties eigenlijk alleen nog een goede keuze voor beleggers die geloven in het uiteenvallen van de eurozone. Wanneer de eurozone in zijn huidige vorm blijft voortbestaan, kan de rente op deze ‘veilige’ leningen snel oplopen wat tot enorme koersverliezen zal leiden. Bedrijfsobligaties zijn dan een aantrekkelijk alternatief. Zo is het verschil tussen de yields op bedrijfsobligaties van de hoogste kwaliteit in de eurozone en Duitse staatsleningen de afgelopen maanden weliswaar gedaald, maar nog steeds ruim 130 basispunten. Voor leningen met een BBB-rating, dus nog net investment grade, is de spread een riante 424 basispunten.

Ook de risico-opslagen voor high yield leningen weerspiegelen de fragiele situatie in Europa en de onzekere economische vooruitzichten. In een pessimistisch scenario waarin de wereldeconomie krimpt en de kredietverlening van banken verder opdroogt, kan het aantal wanbetalingen weliswaar fors oplopen ten opzichte van het huidige lage niveau van circa 2%. Maar bij de huidige hoge yield worden beleggers hiervoor ruimschoots gecompenseerd. Om een individuele zeperd te voorkomen, kan in het high yield segment het beste via een tracker worden belegd. Niet alleen wordt dan in één klap een goede spreiding verkregen, ook doe je het in elk geval niet slechter dan de gehele markt, wat bij actief beheerde beleggingsfondsen vaak wel het geval is.

Interessante trackers
Een interessante tracker is de iShares Markit iBoxx $ High Yield Capped Bond. De onderliggende index van deze tracker bestaat uit 440 in Amerikaanse dollars genoteerde bedrijfsleningen met een rating onder investment-grade. Het gewicht van elke afzonderlijke lening is begrensd op 3%. De spreiding over sectoren is goed, waarbij het gewicht van financials van circa 20% aanvaardbaar is. Met een rendement van ruim 30% over de afgelopen vijf jaar, heeft de index een fraaie outperformance laten zien ten opzichte van de S&P 500 (-11%), bij een lagere volatiliteit. Momenteel ligt het effectieve rendement van deze index op 7,8%.

Wie een goede wereldwijde blootstelling wil aan het high yield segment, kan daarnaast de iShares Markit iBoxx Euro High Yield Bond opnemen. Deze tracker belegt in vergelijkbare leningen die in euro’s zijn uitgegeven. Hier is het indexgewicht van afzonderlijke leningen echter beperkt tot 3%. Eind oktober lag het gewicht van financials op slechts 5%. Het effectieve rendement bedraagt momenteel een niet te versmaden 9,3%.

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur Indexus Vermogensbeheer
www.indexus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.