Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Intrinsieke waarde nul

Voor wie denkt dat dit een bericht gaat worden over ons fiatgeld, heeft het mis. En misschien ook weer niet. Goudkevers die over het verschil tussen hard assets en papiergeld schrijven, zullen al gauw opmerken dat ons papiergeld geen intrinsieke waarde heeft. Op pagina 116 / 117 van ons boek Geld, goud en zilver schrijven Eric Mecking en ik bijvoorbeeld over het verschil tussen goederengeld en fiatgeld:

Met het invoeren van de papieren standaard ruilde Nederland het zogeheten goederengeld in voor fiatgeld. Bij goederengeld wordt het bedrag dat op het betaalmiddel staat geheel gedekt door de intrinsieke waarde van het betaalmiddel. Het gaat om een goed dat vaak ook in de economie al als gebruikersgoed functioneert. Denk aan goud en zilver dat ook voor sieraden wordt gebruikt. Bij fiatgeld wordt de waarde die op de munt of het bankbiljet staat niet langer gedekt door de waarde die de munt of het biljet als gebruiksgoed zou hebben. Een briefje van 50 euro heeft immers intrinsiek totaal geen waarde.

De intrinsieke waarde is dus nul of iets wat daar heel dicht tegenaan ligt. Wel nu, waarom dit intro? Omdat er een prachtige nieuwe website is opgezet door iemand uit de financiële wereld. Kenners van die wereld zullen weten wie hij is. Om die reden wil hij bewust anoniem blijven zodat het mogelijk is om af en toe ‘vanbinnenuit’ wat onderwerpen aan de kaak te stellen die niet deugen of die het anderszins meer dan verdienen aan de kaak gesteld te worden. En wel zonder dat de scribent in kwestie daar zakelijk op afgerekend wordt of problemen met zijn werkgever krijgt. Alle schrijvers krijgen dus een pseudoniem. Ik kan de website van harte aanbevelen, hij heet Intrinsieke waarde nul, of afgekort IWØ.

Hierbij gelijk een OPROEP aan potentiële bloggers:

De bloggers van IWØ weten hoe geld werkt. We zijn/waren actief in de financiële wereld of volgen de ontwikkelingen van de economie en de markten al jaren met een zeer brede interesse. We schamen ons niet voor de inhoud, maar verwachten dat sommige werkgevers niet altijd even blij zullen zijn met de stukken op IWØ. Om ‘vrij’ te kunnen schrijven gebruiken we daarom allen een pseudoniem. IWØ-oprichter Arouet is alvast begonnen, andere bloggers zullen de komende tijd volgen.

Denk je mee te kunnen bloggen? Mail de redactie!

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *