Waarom grondstoffen gaan knallen door Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is misschien niet meer zo spannend als een paar maanden geleden, maar dat betekent niet dat het geen invloed heeft op de wereldeconomie. Integendeel, volgens een expert op het gebied van geopolitiek en macro-economie kan de oorlog de aanzet zijn voor een nieuwe grondstoffen-boom die de komende jaren zal duren. In dit artikel lees je waarom de situatie in Oost-Europa zo belangrijk is voor de vraag en het aanbod van grondstoffen zoals olie, gas, tarwe en nikkel. Je leest ook hoe je als belegger kunt profiteren van deze unieke kans om je portefeuille te diversifiëren en te beschermen tegen inflatie. Ben je klaar om meer te weten te komen over de capex-gedreven grondstoffen-super-cyclus? Lees dan snel verder! 😊

De markt is sanguïn over de oorlog

Wat betekenen de laatste ontwikkelingen in Oost-Europa voor de financiële markten?

Je zou denken dat een oorlog tussen twee grote Europese landen, waarbij duizenden doden en gewonden vallen, de markten flink zou doen schrikken. Maar nee, de beleggers lijken zich er weinig van aan te trekken. De activa die gevoelig zijn voor de oorlog, zoals gas, tarwe en olie, zijn allemaal gedaald tot onder het niveau van voor de invasie. De Europese aandelen zijn zelfs gestegen tot boven dat niveau. Dus alle angst en onzekerheid die de oorlog veroorzaakte, zijn uit de markt verdwenen. Niemand betaalt extra voor geopolitiek risico. Ik denk dat dit terecht is, de markt heeft gelijk. Maar ik denk ook dat je als belegger nu bezorgd moet zijn.

Waarom?

Omdat als je het ermee eens bent dat de markt gelijk heeft, er niets te winnen valt. Je kunt geen geld meer verdienen door optimistisch te zijn over de wereld. Maar als je ongelijk hebt, zijn er een heleboel manieren om geld te verliezen. Dus als je kijkt naar de scheefheid van de risico’s, lijkt het me verstandig om hedges aan te brengen, om je zorgen te maken dat er iets doms zal gebeuren in de wereld, zoals Russische troepen die een kerncentrale opblazen.

De scenario’s die de markt kunnen verrassen

Hoe denk je dat de oorlog zich in de komende weken en maanden zal ontwikkelen?

Als je naar de kaart kijkt, zie je dat de oorlog in een impasse zit. De frontlinies zijn sinds november nauwelijks veranderd. Aan beide kanten blijkt dat verdedigen makkelijker is dan aanvallen, omdat het nu heel makkelijk en goedkoop is om je te verdedigen tegen heel dure offensieve militaire platforms. De Russische troepen gingen Oekraïne binnen met tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen, en ze werden neergeschoten. Dus ik denk dat het naïef is van het Westen om te denken dat Oekraïne het beter zal doen met dezelfde soort wapensystemen. Het is niet zo dat de Russische troepen geen schoudergelanceerde raketten hebben. Ze hebben er zo veel van, ze weten niet wat ze ermee moeten doen.

Betekent dit dat de nieuwe wapenleveringen vanuit het Westen geen grote impact zullen hebben?

Rusland kan de delen van Oekraïne die het al heeft veroverd goed beschermen met luchtverdediging. Daarom is de kwestie met de F-16 gevechtsvliegtuigen een beetje belachelijk. Het gaat niet helpen, want het zou heel gevaarlijk zijn voor Oekraïense piloten om met F-16’s in de buurt van de Russische grenzen te vliegen. Het leveren van deze jets zou zijn alsof ik mijn tienjarige zoon een Bloomberg-terminal zou kopen omdat ik wil dat hij leert hoe hij aandelen moet verhandelen. Het zou veel beter voor hem zijn om te beginnen met een minder ingewikkeld platform. Al die F-16’s zullen in feite op de eerste dag worden neergeschoten. Daarom denk ik dat het Oekraïense offensief zal mislukken, en als het mislukt, zullen we gewoon vastzitten waar we nu zijn. Dat is waarom we erachter komen dat het Westen voelers uitzet voor onderhandelingen, want dit komt tot een einde, en de markt heeft het geroken en alle risico’s vervaagd.

Maar wat als er meer verrassingen zijn zoals de Wagner-opstand slechts een paar weken geleden?

Ik kan me vergissen op drie dingen. Ten eerste, zoals gezegd, blijft een sabotage of aanval tegen de kerncentrale van Zaporizhzhia een mogelijkheid. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het een enorme nucleaire ramp zal veroorzaken, zouden emoties leiden tot een risico-afname. We weten uit de ongelukken in Tsjernobyl en Fukushima dat de marktimpact ongeveer een maand zou duren. Belangrijk is dat nabijheid ertoe doet wat betreft de marktreactie. Dus als de kerncentrale van Zaporizhzhia wordt opgeblazen, kan ik me voorstellen dat de euro 10% daalt en dat Europese activa aanzienlijk dalen.

Op welke andere manieren kan uw beoordeling fout zijn?

Mijn inschatting van het Oekraïense offensief kan fout zijn. Ik betwijfel het ten zeerste, maar er kan een grote doorbraak zijn vanwege morele kwesties in het Russische leger na de Wagner-muiterij. Morale is een niet-lineair concept, als het instort, is het weg. Dus als Kiev daadwerkelijk succesvol is in zijn lopende offensief, is het worstcasescenario voor de markt als Oekraïense troepen de Krim bedreigen. De twee Oekraïense oblasten die Donbas vormen, Loehansk en Donetsk, worden nu als Rusland beschouwd, maar Moskou kan bereid zijn om zijn grenzen te wijzigen. De Krim is een heel ander verhaal; het is al bijna tien jaar officieel geannexeerd en Moskou beschouwt het als een integraal onderdeel van Rusland. Dus als Oekraïense troepen de Krim bedreigen, denk ik dat het Kremlin zou kunnen overwegen om kernwapens te gebruiken.

En wat is het derde ding dat de markten kan verrassen?

De politieke situatie in Rusland kan veel erger worden. De leiding van Rusland heeft de wereld tijdens de Wagner-muiterij laten zien dat ze deze 20.000 soldaten zo hard nodig hebben dat ze ze niet kunnen opsluiten. Op die zaterdag, toen de colonne van 2000 tot 5000 Wagner-muiters op weg was naar Moskou, hadden ze geen luchtdekking. Dus waarom stuurde het Kremlin niet een dozijn Sukhoi-25 jets om ze te stoppen? Er zijn maar twee verklaringen: Een, de Russische luchtmacht zei nee, en als dat het geval is, is dat verschrikkelijk voor het Kremlin, dat is openlijke ongehoorzaamheid. Twee, het Russische leger is zo wanhopig dat het deze huurlingen nodig heeft. Denk daar eens over na: Een land van 140 miljoen mensen heeft 5000 Wagner-soldaten zo hard nodig dat Moskou ze niet wilde doden en in plaats daarvan waarschijnlijk Prigozhin heeft afgekocht. Dus de politieke situatie in Rusland kan nog erger zijn dan ik denk, en ik dacht dat het slecht was sinds februari 2022 toen de invasie begon.

De groene energietransitie en de paradox van ESG

Wat betekent dit allemaal voor beleggers?

Als je dit mengsel toevoegt aan de destabilisatie in Rusland, de grootste grondstoffenexporteur ter wereld, is het vrij duidelijk dat we de inflatie voor de rest van dit decennium niet gaan oplossen, en dat we een seculiere stierenmarkt in grondstoffen zullen hebben. Natuurlijk zullen de grondstofprijzen niet altijd alleen maar stijgen, maar als je een pensioenfonds beheert in Zwitserland of Duitsland, is het moment om een grondstoffenbeheerder geld te geven nu. En trouwens, het gaat niet alleen om olie en aardgas, het gaat eigenlijk om alle grondstoffen. Bijvoorbeeld, laten we het over nikkel hebben.

Waarom nikkel?

Er zijn twee landen die nikkel produceren: Indonesië of Rusland. Dat is het zo’n beetje. En Indonesië heeft al zijn bedoelingen duidelijk gemaakt. Ze hebben de export van ruw, ongeraffineerd nikkel verboden en China gedwongen om 20 miljard dollar aan infrastructuur te investeren om zijn nikkelproductie naar Indonesië te verplaatsen. Vervolgens gaan ze de export van geraffineerd nikkel ook verbieden, zodat andere landen hun batterijfabrieken in Indonesië moeten bouwen. En dan wachten ze nog een paar jaar en verbieden ze de export van batterijen, zodat de productie van elektrische voertuigen ook in Indonesië moet plaatsvinden. Daarom ben ik super bullish op Indonesië, ze weten wat ze doen. Maar mijn grotere punt is dat Indonesië zijn eigen prioriteiten heeft, en als je plotseling destabilisatie hebt in Rusland, hebben we geen ander alternatief om nikkel te krijgen dat nodig is voor deze EV-revolutie. Dus nikkel is een ander voorbeeld van hoe Rusland ertoe doet.

Aan de andere kant echter verzwakt de economie van China, die erg belangrijk is voor de vraag naar grondstoffen. Suggereert dat niet druk op de grondstofprijzen?

China heeft een groot probleem. Ondanks Pekings heropeningsinspanningen kampt het land met een toenemende deflatoire spiraal en hernieuwde zwakte in de vastgoedsector. Daarom denk ik dat de Chinese beleidsmakers het eindpunt bereiken van hun vermogen om voorzichtig en geduldig te zijn, omdat er zo’n grote neerwaartse druk op de economie is. In het Westen duurde het na de wereldwijde financiële crisis zeven jaar voordat we probeerden de economie te stimuleren met beleidsmaatregelen zoals QE en ZIRP, maar pas toen we ons daadwerkelijk gingen richten op fiscaal beleid, stopte de economie met secular stagnation. Om politieke redenen denk ik niet dat China zeven jaar heeft om dit uit te zoeken. Ze moeten veel sneller handelen, en ze zullen zich realiseren dat er enorme politieke risico’s zijn als ze hun economie niet stimuleren.

Dus China blijft een sleutelfactor voor uw beleggingscase?

Als je long wilt zijn in grondstoffen, heb je niet nodig dat China gek wordt met stimulering. Er zijn genoeg redenen om bullish te zijn op grondstoffen, maar je kunt China niet laten instorten. Je hebt alleen nodig dat hun economie stabiliseert, en dat is wat ze zullen proberen te doen, ze gaan een mix van monetair en fiscaal beleid doen. In dit scenario zijn de groene energietransitie en het ontworstelen aan China in de rest van de wereld genoeg. Dus voor mijn case om te werken, moet ik gelijk hebben dat China niet wordt geleid door Oostenrijkers, mensen zoals de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Andrew Mellon in de Grote Depressie die alles failliet wilde laten gaan. De leiders van China moeten pragmatici zijn, en één ding dat ze de afgelopen zes maanden hebben bewezen, is dat ze dat echt zijn.

De beleggingsstrategie voor grondstoffen

Het tegenovergestelde is het geval in de VS, waar de Federal Reserve probeert de economie af te koelen. Wat betekent dit voor grondstoffen als Amerika in een recessie belandt?

Uiteindelijk, en waarschijnlijk binnen de volgende twaalf maanden, zal de VS in een recessie zijn. Maar als je gelooft in de grondstoffen-super-cyclus zoals ik, zal een recessie in de VS een geweldig moment zijn om te kopen, omdat deze seculiere krachten groter zijn. Maar dan weer, de vraag is of je nu grondstoffen wilt kopen, en dan loop je het risico dat ze dalen? Of wacht je gewoon tot de recessie toeslaat?

Wat denk je?

Denk eens aan hoeveel fiscale stimulering we hebben gedaan tijdens de pandemie. Het is in feite gelijk aan de Tweede Wereldoorlog, behalve dat er geen nazi’s waren om tegen te vechten en er geen kernwapens werden gebruikt. Dit geld zit vast op de balansen van huishoudens, daarom is de spaarquote in de VS gedaald tot minder dan 5%. Iedereen verwacht dat het weer omhoog gaat, maar ik zie niet waarom. Als je in Amerika woont, heb je net een recessie gehad waarin je vermogen toenam. Dus waarom zou je nu voorzichtig sparen? Psychologisch gezien heeft de Amerikaanse regering je bewezen dat elke keer dat je het risico loopt je baan te verliezen, je eigenlijk meer geld gaat verdienen.

En wat betekent dat voor olie en andere grondstoffen?

Zelfs als we een recessie hebben in de VS, is er bijna geen manier dat het diep zal zijn. Het zal heel mild zijn, misschien zoals de dotcom-recessie van 2001 waarin de reële lonen eigenlijk stegen en de beginnende grondstoffen-stierenmarkt die neergang volledig negeerde. Dus grondstofprijzen zullen misschien niet eens dalen, aangezien ze al gecorrigeerd zijn alsof er een recessie kwam zoals elke investeringsbank ons ten onrechte vertelde.

Maar de Fed heeft het monetaire beleid zo agressief aangescherpt als het voor het laatst deed in het begin van de jaren tachtig. Kan de Amerikaanse economie dat zo gemakkelijk aan, vooral omdat het niet meer gewend is aan hoge rentetarieven?

Het mooie van de 500 basispunten renteverhogingen sinds maart 2022 is dat er nu 500 basispunten mogelijke verlagingen zijn – en ik heb geen enkele twijfel dat ze meer zullen verlagen dan de 200 basispunten die de markt heeft ingeprijsd tegen januari 2025. Of laat me het zo zeggen: Als je als belegger denkt dat twaalf niet-gekozen FOMC-leden een rampzalige recessie zullen veroorzaken, waardoor miljoenen Amerikanen hun baan verliezen, alleen omdat ze een theoretisch academisch inflatiedoel van 2% willen bereiken, dan veel plezier met een grondstoffenbeer te zijn. Je leest Disney-fantasieverhalen. De Fed gaat naar nul als er een recessie gebeurt en we beginnen weer een herfinancieringscyclus.

Tot slot, een praktische vraag: Hoe druk je je vertrouwen in grondstoffen uit in je portefeuille?

Ik denk dat een wereldwijde activaspreiding de periode 2001-2007 moet weerspiegelen. Dat betekent dat je short wilt zijn in de Amerikaanse dollar, dat je wilt beleggen in Europese en Japanse aandelen, dat je wilt beleggen in industrie en materialen ten opzichte van technologie, en dat je wilt beleggen in opkomende markten. China maakt uiteraard deel uit van het universum van opkomende markten, maar je moet begrijpen dat China in een andere wereld zit. Het land zit in een deleveraging-cyclus en er zijn te veel risico’s. Dus wat betreft stimulering is China meer een handelskans dan een beleggingskans. Dat betekent dat vanuit een langetermijnperspectief op activaspreiding, opkomende markten ex China het erg goed zouden moeten doen, aangezien alles op zijn plaats is voor een capex-gedreven grondstoffen-super-cyclus.

Conclusie

De oorlog in Oekraïne is niet alleen een humanitaire tragedie, maar ook een belangrijke katalysator voor de grondstoffenmarkt. De politieke ontreddering in Rusland, de grootste grondstoffenexporteur ter wereld, bedreigt de aanvoer van kritieke grondstoffen zoals olie, gas, tarwe en nikkel. Tegelijkertijd stimuleren de groene energietransitie en het ontworstelen aan China de vraag naar grondstoffen in de rest van de wereld. Dit creëert een perfecte storm voor een seculiere stierenmarkt in grondstoffen, die niet zal worden gestopt door een milde recessie in de VS of een vertragende economie in China. Als belegger kun je profiteren van deze unieke kans door je portefeuille te diversifiëren met grondstoffen en gerelateerde activa, vooral in opkomende markten ex China. Dit is de capex-gedreven grondstoffen-super-cyclus waar je op hebt gewacht.

Dit is het einde van het blogartikel in het Nederlands. Ik hoop dat je het interessant en nuttig vond. Als je meer wilt weten over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de grondstoffenmarkt, kun je de volgende bronnen raadplegen:

Bedankt voor het lezen en vergeet niet om je mening te delen in de reacties! 😊

1 gedachte over “Waarom grondstoffen gaan knallen door Oekraïne”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.