DNB en het Planbureau voor de leefomgeving weten het zeker. We moeten veel zorgvuldiger omgaan met het klimaat en de leefomgeving op straffe van miljardenverliezen.
Dat is een begin, maar nu de pensioenfondsen nog. Onderzoek naar 131 pensioenfondsen in 20 landen laat zien, dat meer dan de helft nog steeds niet belegt in klimaat gerelateerde passieve beleggingsfondsen.
Ze zijn simpelweg te huiverig om dat te doen. De huidige risicomodellen zijn niet toepasbaar en er zijn te weinig betrouwbare data gerelateerde standaarden. Dat maakt de pensioenfondsen kwetsbaar voor greenwashing.
Ook hebben ze twijfels over de kwaliteit van de asset managers van de passieve fondsen. Die zouden teveel tevreden achterover leunen in afwachting van de financiële resultaten. Pensioenfondseneisen echter een actieve en betrokken opstelling tegenover bedrijven juist om greenwashing te voorkomen.
De trend lijkt echter positief. Pensioenfondsen denken meer en meer te gaan beleggen in klimaatgerelateerde passieve fondsen. Er is voldoende bewijs dat zulke beleggingen renderen. De stok achter de deur is dat het mijden van dit type beleggingen resultaten zeer negatief kunnen beïnvloeden. Vraag dat maar aan DNB en het PBL.
Lees ook:
Het is misschien oud nieuws, maar ik waag het er op. De prijs van het metaal palladium blijft maar stijgen en bivakkeert nu royaal boven $ 2.000 per ounce.
De indrukwekkende zomerrally in edelmetalen is abrupt tot een einde gekomen. Zowel goud als zilver zijn letterlijk gecrasht.
Nu al zien sommige bedrijven zich opgescheept met zogeheten stranded assets.
Het gaat gewoon goed met renewable energie. De afgelopen 10 jaar is de consumptie van schone energie, zoals wind- en zonne-energie, jaarlijks met 16% gegroeid.
Start met automatisch beleggen