Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goud is duurder dan ooit in euro’s

Goud is duurder dan ooit in euro’s. Terwijl de bergen van schulden en de geldhoeveelheid blijven toenemen als gevolg van de wereldwijde economische stimuleringsprogramma’s, zijn experts ervan overtuigd dat de bullmarkt net begint.

In euro’s kostte de troy ounce (31,1 gram) onlangs meer dan ooit tevoren. Half mei klom de prijs naar een recordhoogte van 1630 euro. In dollars uitgedrukt handelt het edelmetaal momenteel net onder het recordniveau van $ 1921 in 2011. De goudprijs is echter binnen vijf jaar bijna verdubbeld. En als je de voorspellingen van de experts gelooft, is het einde van de nog lang niet bereikt.

Bank of America voorspelt bijvoorbeeld gouden tijden voor goudbezitters. De prijs van goud zal de komende 18 maanden omhoogschieten naar 3.000 dollar per ounce. De financiële instelling publiceerde haar prognose in een studie getiteld “De Fed kan geen goud printen”. Goed punt. De Amerikaanse Federal Reserve kan geld drukken alsof er geen morgen is, maar goud niet.

Het gedrag van centrale banken over de hele wereld is een reden waarom goudoptimisten positief zijn. De monetaire autoriteiten bieden zichzelf meer aan dan noodprogramma ’s om de economische gevolgen van de corona- crisis te verzachten en de financiële markten te stabiliseren. “Dit maakt goud aantrekkelijk als stabiele investering”, zegt Daniel Briesemann, commodity-analist bij Commerzbank .

Momenteel sturen beleggers met een middellang tot langetermijnperspectief de goudprijs. Beleggers kopen ETF’s en ETC’s – beleggingsproducten die de ontwikkeling van de edelmetaalprijzen nauwkeurig weerspiegelen. Al met al beheren de belangrijkste producten wereldwijd meer dan 3.300 ton goud ter waarde van $ 183 miljard – ook een recordhoogte. De ETF’s die door de nieuwsdienst van Bloomberg worden gepolst , hebben sinds begin dit jaar hun bezit vergroot en alleen al in april bijna 160 ton toegevoegd.

De goudprijs kreeg de laatste tijd weinig steun van kopers van sieraden. De Corona-crisis verstikte de vraag, vooral in Azië. In april stopte de Indiase goudimport bijna volledig. Daar waren sinds eind maart gouddeals gesloten en waren de toeleveringsketens onderbroken vanwege beperkingen op het luchtverkeer. Hetzelfde gold voor China, de op één na grootste koper van gouden sieraden in Azië.

Maar er ontstaat hoop. Als de goudhandel begint terwijl de corona-crisis afneemt, zou de juwelen- en edelmetaalindustrie een renaissance tegemoet gaan . Dat zou de goudprijs de volgende boost kunnen geven. Veel experts zijn van mening dat de voorspelling van Bank of America overdreven is. De meerderheid verwacht echter dat de goudprijs op middellange tot lange termijn zal stijgen. Commerzbank verwacht tegen het einde van het jaar ongeveer $ 1.800.

Nieuwe records

De Deense Saxo Bank voorspelt voor het komende jaar een aanval op de vorige recordhoogte van ongeveer $ 1900. In het geval dat de economie slechts langzaam herstelt van de Corona-crisis, verwacht ETF-aanbieder WisdomTree dat de goudprijs in het eerste kwartaal van 2021 $ 2200 zal bedragen.

Er zijn verschillende redenen voor een verhoging van de lijst. ‘Het monetaire beleid van de centrale banken blijft een aantal jaren ruim’, zegt Gabor Vogel, commodity-analist bij DZ Bank. ‘Het is niet slechts een jaar of twee, maar minstens drie tot vier.’ Dit zorgt ervoor dat goud zijn aantrekkelijkheid niet verliest in vergelijking met vastrentende effecten. Als de rente hoog is, heeft goud een structureel nadeel omdat het geen doorlopende inkomsten zoals dividenden genereert. Experts spreken van alternatieve kosten – en ze naderen momenteel nul. “Goud profiteerde in eerdere perioden, zolang de centrale banken het gaspedaal volledig gebruikten”, benadrukt Vogel.

Niet alleen de lage alternatieve kosten zullen de vraag hoog houden. Zorgen over de zwakte van de economie en de toenemende schulden als gevolg van de Corona-crisis drijven ook investeerders in goud, dat al eeuwenlang een veilige haven is. De vraag naar gouden ETF’s, munten en staven moet daarom hoog blijven. Goud mag echter niet worden gebruikt als speculatief object, maar eerder als bouwsteen van een evenwichtige portefeuille. Als vuistregel zou het edelmetaal vijf tot vijftien procent van de totale activa moeten uitmaken.

De in Keulen gevestigde vermogensbeheerder Bert Flossbach heeft het goudaandeel in de portefeuille zelfs vergroot tot 20 procent. “Een investering in goud lijkt misschien een beetje saai, onproductief en niet erg charmant als investering, maar uiteindelijk is goud een belangrijk veiligheidsanker”, zegt de 58-jarige raad van bestuur van Flossbach-von-Storch, die een goudverzekering heeft tegen de risico’s van het financiële systeem ziet. ‘Goud heeft altijd het karakter van een verzekeringsmaatschappij’, zegt Christian Brenner, algemeen directeur van Philoro Edelmetalle. Hij adviseert om bij het kopen niet op de prijs te letten, maar regelmatig goud te kopen om uw vermogen te diversifiëren en veilig te stellen.

Hoe te beleggen in goud

Beleggers die in het edelmetaal willen investeren, hebben verschillende opties. U kunt fysiek goud kopen in de vorm van munten of baren. Daarnaast kunnen effecten zoals ETF’s, ETC’s of certificaten die de goudprijs volgen, worden overwogen. In de tabel vindt u een kleine selectie. Iets speculatiever, maar winstgevender als ze succesvol zijn, zijn aandelen in mijnbouwbedrijven, waarvan sommige hieronder worden weergegeven.

Munten en staven: voor het geval …

De spook van hyperinflatie krijgt nieuw voedsel door de corona-crisis. Vorige week besloot de Europese Centrale Bank (ECB) haar noodprogramma aanzienlijk uit te breiden. Het verhoogde het volume van zijn obligatieaankopen van 750 miljard EUR tot 1,35 biljoen EUR. De Duitse regering keurde een conjunctuurpakket goed voor ongeveer 130 miljard euro, wat ook voorziet in een verlaging van het btw-tarief vanaf 16 juli tot 16 procent en tegen het einde van het jaar met vijf procent.

De EU pompt 750 miljard euro in een zogenaamd wederopbouwfonds. De Amerikaanse Federal Reserve, kortweg de Fed, heeft in de triljoenen ook noodprogramma’s voor de economie gelanceerd. Nu de economische stimuleringsprogramma’s van meerdere miljarden dollars de staatsschuld wereldwijd doen stijgen, variëren de scenario’s van oncontroleerbare devaluatie van geld tot de volledige ineenstorting van het financiële systeem in de westerse wereld.

Aangezien banken in zulke extreme situaties gesloten kunnen worden, biedt fysiek goud aan sceptici geloven dat betere bescherming dan effecten. Munten zoals de Krugerrand of de American Eagle hebben het voordeel dat ze bijna wereldwijd worden geaccepteerd als betaalmiddel.

Bron: boerse-online.de

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *