Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Olieprijs: waar ligt de bodem?

De olieprijs heeft een daling van 24% laten zien in afgelopen 3 maanden. Voornaamste reden is dat er simpelweg te veel olie wordt aangeboden. Per dag worden er 700.000 vaten olie te veel geproduceerd. Zolang de OPEC niet ingrijpt zal de prijs blijven zakken. De afgelopen maanden is er op de internationale oliemarkten een prijzenoorlog op gang gekomen. De prijs voor een vat Brentolie nadert langzaam maar zeker de grens van $ 80 per vat en die voor West Texas Intermediate (WTI) de barrière van $ 75. Deze prijsniveaus zijn in geen jaren meer genoteerd.

De aanhoudende prijsdalingen zijn het gevolg van een onbalans tussen vraag en aanbod. Het is vooral de sterk oplopend productie van schalieolie in de VS, die voor de onbalans zorgt. De Amerikanen produceren nu dagelijks bijna 9 miljoen vaten en zijn zo doende nagenoeg zelfvoorzienend.

Nog niet zolang geleden zou OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, onder dergelijke omstandigheden al lang besloten hebben de eigen productie te beperken om zo vraag en aanbod weer in evenwicht te brengen. Dat is tot dusverre niet gebeurd. Sterker nog, grote producenten als Saoedi Arabië, Koeweit en Irak hebben tot dusverre op de prijsdaling gereageerd door klanten kortingen aan te bieden, allereerst in Azië en in tweede instantie aan hun afnemers in de VS.

Op 27 november komen de olieministers van OPEC bijeen om te praten over de huidige lage prijzen en het antwoord van de organisatie daarop. De organisatie produceert nu dagelijks ongeveer 30 miljoen vaten. Dat is ongeveer 40% van de wereldwijde productie. Analisten zijn verdeeld over de vraag of OPEC gaat besluiten om de productie aan te passen. Veel belangrijker is, dat ook de diverse lidstaten sterk verdeeld zijn. Landen als Libië, Venezuela en Ecuador dringen aan om de productie in te perken om zo een verdere prijsdaling te voorkomen. Deze groep landen is te afhankelijk van de olie-inkomsten en heeft te weinig reserves om een langdurige prijzenslag te overleven.

Dat is waar grote olielanden als Saoedi Arabië en Koeweit op uit zijn. Een land als Koeweit heeft al publiekelijk laten weten de eigen productie van 2,85 miljoen vaten per niet te verlagen. Ook hun doelstelling van 4 miljoen vaten per dag in 2020 blijft overeind. Landen als Saoedi Arabië en Koeweit erkennen, dat door de schalierevolutie hun positie niet langer onaantastbaar is en accepteren dat hun marktaandeel de komende jaren gaat dalen naar pakweg 37%. Een nog kleiner marktaandeel is echter onacceptabel. Het beste antwoord is daarom volgens de Saoedi’s om de prijs zover omlaag te duwen, dat het voor de Amerikanen steeds moeilijker wordt om rendabel de schalieolie omhoog te pompen.

De vraag is daarbij hoe laag de prijs moet worden om daadwerkelijk een fors lagere productie in de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Volgens analisten van OPEC is een prijs voor een vat Brent op of net onder $ 80 daarvoor voldoende. Nog in oktober heerste bij OPEC de overtuiging dat dan al in het midden van 2015 prijzen weer omhoog zouden gaan. Het ziet er echter naar uit, dat OPEC wel eens een foute inschatting kan hebben gemaakt en dat de prijs voor een vat WTI voor een langere periode zeker onder $ 70 moet dalen om een deel van de productie stil te leggen. De rekening kan dan wel eens heel hoog blijken. Alleen landen als Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen bij dat prijsniveau nog zelf winstgevend blijven. Voor andere landen zoals Irak en Algerije is het huidig prijsniveau rampzalig. Zij moeten ongeveer $ 100 per vat in rekening kunnen brengen.

Op de 27ste zal het standpunt van Saoedi Arabië waarschijnlijk de doorslag geven. Voor het moment lijkt het erop, dat ze kiezen voor marktaandeel in plaats van prijs. Dat ze daarmee de rol van OPEC in de waagschaal stellen, lijkt hen niet te deren. En nu maar hopen, dat de Amerikanen er niet in slagen de kostprijs voor schalieolie versneld omlaag te drukken. In minder dan 3 jaar is de gemiddelde productieprijs voor schalieolie met $ 30 verlaagd en ligt gemiddeld al onder het niveau van $ 70. De Saoedi’s kunnen echter olie voor $ 4 per vat omhoog pompen! Op termijn lijkt het land voorlopig de winnaar!

U kunt echter uw voordeel halen uit deze strijd om de markt. Klik hieronder en ontvang gratis onze optieconstructie!

082114_1205_Destrijdteg5.jpg

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

11 reacties op “Olieprijs: waar ligt de bodem?”

  1. Avatar

    Ik zou toch wel eens willen weten waar je volgende info vandaan haalt :

    ” De Saoedi’s kunnen echter olie voor $ 4 per vat omhoog pompen!”

  2. Frank

    Beste Cayro,

    Je zou voor de productie kosten van ruwe olie per land op deze link kunnen kijken.
    http://www.reuters.com/article/2009/07/28/oil-cost-factbox-idUSLS12407420090728

    Je ziet dat de markt de beslissing van OPEC nauwlettend in de gaten houdt, echter alles zal afhangen met de wil en houding van Saudi Arabië .
    http://www.bloomberg.com/news/2014-11-21/wti-crude-gains-a-second-day-as-investors-weigh-opec-output-cut.html
    Daarnaast is de economische groei, en de stand van de US Dollar ook factoren om goed in de gaten te houden.

    Het zou goed mogelijk zijn dat Amerika een tweetje speelt met Saudies om Russen en Iran een hak te zetten.

    We zullen het zien, persoonlijk verwacht ik een mogelijke reactie van OPEC belangrijkste reden voor een mogelijke pull back.

  3. Frank

    Zoals verwacht heeft de OPEC niets aan de overproductie gedaan.
    WTI daalt bijna13% in 5 dagen, Dat is fors.
    Het ziet er naar uit dat we op termijn 60USD per vat gaan testen, Dit gaat behoorlijke staart krijgen voor landen

    Iran, Rusland ,Venezuela ,Nigeria .
    Maar ook voor de schalie olie industrie in de VS. Iets wat Saudi Arabië doorn in het oog is .
    Bijvoorbeeld Continental resources CLR met een daling van 20%. Veel Schalie industrie in de VS zullen forse klappen krijgen,nu dat ze onder de kostprijs aan olie pompen zijn.

    We blijven short op de WTI olie, Gezien de onenigheid binnen de OPEC, overproductie , sterke US dollar en zwakke wereldeconomie.
    We schrijven 2,maal strike79,50 Maart 2015 Calls
    We schrijven 2,maal strike50,50 Puts 2015
    We kopen 1 maal strike 65 Jan 2105 puts

    Disclaimer.dit is geen aanbeveling nog uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee.

  4. Avatar

    Beste Frank,

    Jij anticipeert op wat je denkt wat er komen gaat, uit het getoonde artikel werd, en wordt, een conclusie gehaald, ik anticipeer gewoon op wat er is. Dat is rationaliteit versus analyseren.

    Wat is ‘verstand hebben van’, jezelf volgooien met Opec informatie, de vaten per dag bijhouden, de Dollar op zeer regelmatige basis volgen,? Informatie moet nuttig zijn,dat is dat niet.

    Die ‘kristalen bol’ is niet nodig, en dat verlangd ook niemand, maar je kan het je jezelf wel makkelijker maken door enige analyse uit te voeren. Dan kun je met wat geluk het verhaal ook nog eens visueel met een grafiek aanbieden,mensen zijn eerder geneigd iets te geloven als het gezien wordt, van beide werelden iets…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *