Olijfolie wordt schaars, duur en populair diefstalgoed

In landen als Spanje en Italië is olijfolie het hart van het mediterrane dieet. Ook in Duitsland is het populair. Dat de prijs al maanden snel stijgt, zorgt voor ongenoegen – en vreemde ontwikkelingen.

De gepensioneerde Rosa in Madrid en de hobbykok Thomas C. in Hamburg hebben op het eerste gezicht niets gemeen. Maar bij het winkelen in de supermarkt, voor het olijfolieschap, reageren ze hetzelfde: grote ogen en een “Dat kan niet!” De prijs is snel gestegen. “Dan is het geen wonder dat mensen steeds ongezonder eten”, moppert de 85-jarige Spaanse. Thomas C. (56) zegt: “In de toekomst misschien alleen nog olijfolie voor de salade.”

Het groene goud wordt steeds duurder omdat het steeds schaarser wordt. Spanje is veruit de grootste olijfolieproducent ter wereld. De jaarlijkse opbrengst, die de afgelopen jaren gemiddeld rond de 1,5 miljoen ton lag en bijna de helft van de wereldproductie uitmaakte, was in het oogstseizoen 2022/2023 gedaald tot minder dan de helft (665.000 ton). De reden was ongunstige weersomstandigheden met zeer weinig regen. Dit jaar verwacht het Ministerie van Landbouw in Madrid slechts een licht herstel.

Prijs in Spanje vermenigvuldigd

De kleinere productiehoeveelheid heeft, in combinatie met gestegen productiekosten, gevolgen: de prijs van de Extra Vergine steeg binnen een jaar van ongeveer 400 naar meer dan 800 euro per 100 kilogram. Een paar jaar geleden lag de prijs voor deze hoogwaardige olijfolie in Spanje net boven de 200 euro.

Het was vergelijkbaar in andere belangrijke producerende landen zoals Italië en Griekenland. Dit leidt tot vreemde ontwikkelingen: olijfolie is plotseling een populair diefstalgoed geworden. Alleen al in de zomermaanden werden meer dan 80.000 liter gestolen uit magazijnen en oliemolens in Zuid-Spaans Andalusië. De krant “El Mundo” schreef onlangs dat producenten bang zijn voor de “piraten van het vloeibare goud”.

Ook in Griekenland is er een toename van olijf- en oliediefstal, zegt de Kretenzische olieproducent Giorgos Papadakis. “De diefstallen zijn niet zo groot als in Spanje, maar als hier een boer 200 kilogram olie van goede kwaliteit wordt gestolen, heeft de dief ’s nachts 2000 euro in zijn zak.”

Winkels beveiligen olijfolieflessen tegen dieven

In Spanje en Griekenland wordt de olie en de olijven in de tanks en magazijnen nu beter bewaakt. In sommige Spaanse winkels worden de flessen sinds enige tijd zelfs beveiligd met plastic doppen, net als dure alcohol.

De Spaanse boeren hebben niet alleen te maken met dieven. Een sterke daling van de vraag baart grote zorgen. Veel traditionele oliemolens moesten dit jaar sluiten vanwege verlieslatende zaken. De secretaris-generaal van de Vereniging van Kleine Land- en Veehouders van Andalusië (UPA), Cristóbal Cano, waarschuwt: in de olijventeelt dreigt “een onherstelbare economische en sociale ramp”. De sector biedt werk aan ongeveer 365.000 mensen in Spanje.

Problemen in Italië, Griekenland en Turkije

De crisis treft ook Italië. De productie neemt daar steeds meer af, de prijzen schieten omhoog. Volgens de landbouwvereniging Coldiretti is dit jaar een stijging van bijna 50 procent geregistreerd. De voorzitter van de Unaprol, de vereniging van olijfolieboeren, David Granieri, spreekt van een “ongekende situatie”.

Italië is een van de grootste consumenten van olijfolie, de crisis is snel merkbaar in het winkelmandje. Het land zelf zal dit jaar naar schatting ongeveer 290.000 ton extra vergine olijfolie produceren. Om niet meer zo afhankelijk te zijn van import, vooral uit Spanje, wil de regering in Rome meer dan een miljoen nieuwe olijfgaarden aanplanten.

Elk tweede jaar, want olijfbomen dragen een jaar vol en nemen dan een jaar rust, zodat de opbrengst lager is. Zo’n zwak jaar is 2023.

In buurland Turkije zijn er ook problemen. Het ministerie van Handel meldde in augustus aanvankelijk records: productie en export waren aanzienlijk gestegen. Turkse exporteurs hadden gereageerd op de toegenomen vraag uit het buitenland en meer aangeboden voor de export. Voor de meeste Turken was dit echter geen goed nieuws. Hun basisvoedsel werd schaars en duur. Er geldt nu een exportverbod.

Klanten in Duitsland houden zich in

De crisis is ook merkbaar in Duitsland. “De consumentenprijzen voor koudgeperste olijfolie uit conventionele productie lagen in oktober 2023 ongeveer 54 procent hoger dan een jaar eerder”, zei Thomas Els van het Duitse persbureau.

De consumentenonderzoeker bij de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) meldt dat de vraag naar olijfolie in de tweede helft van het jaar tot nu toe zwakker is dan de hele productgroep. De reden naast de stijgende prijzen: “Omdat de hoge prijs van zonnebloem- en koolzaadolie in de loop van het jaar is opgelost, is het prijsverschil ook groter geworden.”

Overal geven boeren unaniem de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden de schuld van de malaise. Voorbeeld Griekenland: vanwege de milde winter hadden de bomen geen tijd om uit te rusten, legt boer Vassilis Mouselimis uit. Toen waren er in het voorjaar te hoge temperaturen precies tijdens de bloeiperiode, wat problemen veroorzaakte bij de vruchtvorming. En tenslotte heeft het niet genoeg geregend, wat slecht was voor de groei van de olijven.

José Gilabert is 59 en werkt sinds zijn 13e in de olijventeelt in Andalusië. “Vroeger werd het hier eind augustus al koeler”, vertelde hij aan de krant “El País”. “En nu oogsten we de olijven in november nog steeds in korte mouwen.”

Beleggen in olijfolie

Investeren in olijfolie kan een interessante optie zijn, gezien de groeiende vraag naar dit product. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

Marktgrootte en trends De wereldwijde markt voor olijfolie werd in 2022 gewaardeerd op USD 14,20 miljard en zal naar verwachting groeien tot USD 18,42 miljard in 20301. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de toenemende vraag naar olijfolie in de voedselindustrie en de detailhandel1.

Kansen en bedreigingen De groeiende populariteit van het mediterrane dieet en de toenemende bewustwording van de gezondheidsvoordelen van olijfolie bieden kansen voor investeerders. Echter, factoren zoals klimaatverandering, ziekten die olijfbomen aantasten, en fluctuaties in de productie kunnen potentiële bedreigingen vormen.

Aanbieders Er zijn verschillende bedrijven die betrokken zijn bij de productie en distributie van olijfolie. Dit omvat traditionele olijfolieproducenten in landen zoals Spanje, Italië en Griekenland, evenals bedrijven die zich richten op de verkoop en distributie van olijfolie.

Hoe te beleggen in olijfolie Er zijn verschillende manieren om te beleggen in olijfolie. Een optie is om aandelen te kopen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, distributie of verkoop van olijfolie. Een andere optie is om te investeren in futures voor olijfolie, die worden verhandeld op grondstoffenbeurzen. Er zijn ook innovatieve benaderingen zoals de EVOO Token, waarmee je olijfolieboeren kunt ondersteunen en mogelijk een rendement op je investering kunt verdienen als de waarde van de EVOO Token in de loop van de tijd toeneemt.

Deoleo SA (BME: OLE):

Deoleo SA is een Spaanse onderneming die zich toelegt op de productie en verkoop van olijfolie. Het bedrijf is de grootste producent van olijfolie in Europa en de tweede grootste ter wereld. Deoleo produceert ongeveer 1,5 miljoen ton olijfolie per jaar, waarvan ongeveer 90% wordt geëxporteerd.

De belangrijkste merken van Deoleo zijn:

  • Bertolli: een Italiaans merk dat in 1867 werd opgericht. Bertolli is een van de meest populaire olijfoliemerken ter wereld.
  • Carapelli: een Italiaans merk dat in 1899 werd opgericht. Carapelli is een van de meest populaire olijfoliemerken in Europa.
  • Carbonell: een Spaans merk dat in 1883 werd opgericht. Carbonell is een van de meest populaire olijfoliemerken in Spanje.

Marktpositie

Deoleo is een belangrijke speler in de wereldwijde olijfoliemarkt. Het bedrijf heeft een sterke marktpositie in Europa en is ook actief in andere regio’s, zoals Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika.

Concurrentie

De belangrijkste concurrenten van Deoleo zijn:

  • OLVEA (Spanje)
  • Sovena (Portugal)
  • Filippo Berio (Italië)
  • Minerva (Italië)

De huidige koers is 0,2450 euro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.