Waar vind je de meeste vertiendubbelaars?

Beleggen in een aandeel waarvan de beurskoers met een factor tien over de kop gaat is voor veel beleggers een droom die nooit uitkomt, vergelijkbaar met een zoektocht naar de heilige graal. Uit onze analyse over de afgelopen tien jaar blijkt dat zogenaamde ten-baggers heel zeldzaam zijn. Ze wegen slechts voor 2,7% mee in de zestien brede aandelenindices van ontwikkelde markten die eToro onder de loep heeft genomen.

Hoewel Amerikaanse aandelen goed scoren, geleid door NVIDIA, domineren de Australische mijnbouwbedrijven verrassend genoeg de lijst met vertiendubbelaars. De Zweedse en Duitse index leveren ook een groter aandeel dan de Amerikaanse S&P 500. Opvallend vonden wij ook dat de Koreaanse chemicaliënfabrikant Kumyang en de Japanse maker van halffabricaten Lasertec het in de afgelopen tien jaar beter hebben gedaan dan de Amerikaanse AI-gigant. Voor beleggers is het een goede herinnering dat er overal ter wereld kansen liggen.

VS: technologie en gezondheidszorg

In de huidige S&P 500 Index zijn in de afgelopen tien jaar 23 vertiendubbelaars geweest. Dat komt neer op 4,6% van het totaal. Met dat percentage komen de Verenigde Staten op plek vier van de zestien wereldwijde aandelenindices die we hebben geanalyseerd. De Top 5 bestaat uit NVIDIA (waarvan de aandelenkoers 118x gestegen is in tien jaar), AMD (32x), Tesla (27x), Broadcom (20x) en Cadence Design (20x). Niet geheel onverwacht domineert technologie de lijst: 65% van de ten-baggers komt uit die sector. De rest is actief in de gezondheidszorg (Molina, Eli Lilly en Dexcom), transport (Old Dominion en Copart), financiële dienstverlening (MSCI en Fair Isaac) en alternatieve energie (Enphase Energy).

De rest van de wereld en Nederland

Australië domineert onze lijst. Maar liefst 8,9% van de grootste 350 aandelen op de beurs vertienvoudigde in waarde in de afgelopen tien jaar. Mijnbouwbedrijven maken met 65% de dienst uit, aangevoerd door de lithiumaandelen Pilbara (320x) en Liontown (135x). Zweden staat, op gepaste afstand, op plek 2 met aandelen als techbedrijf Fort Knox (60x) en defensiespecialist Invisio (39x), gevolgd door Duitsland met makers van biobrandstoffen Verbio (19x) en bouwsoftware Nemetschek (18x).

Nederland vinden we terug in de middenmoot, waarbij Besi (31x) en ASMI (18x) de lijst hebben gehaald en ASML (8x) net niet.

Onderaan de lijst bungelt Italië, waar in de afgelopen tien jaar geen enkel aandeel vertienvoudigde in waarde. Wie er ook relatief bekaaid vanaf komen zijn het Verenigd Koninkrijk, met slechts Games Workshop (14x) en JD Sport (10x) en Frankrijk, met alleen Esker (10x) en Sartorius Biotech (10x).

Grafiek: landen met de meeste ten-baggers in de afgelopen tien jaar:

Alle gegevens in de grafiek zijn verkregen op 4 december 2023.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

1 gedachte over “Waar vind je de meeste vertiendubbelaars?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.