Hoe duur is de suiker?

Onlangs hebben we u erop gewezen, dat de suikerprijs aan het bodemen was. Een heel mooi instapmoment was aangebroken. Sindsdien is de prijs van suiker gestegen van 0,1502 USD naar 0,1822 USD per Lbs (453gram).

U moet als investeerder beseffen dat elke fluctuatie( 0,001= 1 tic/punt ) op een future contract een waarde heeft van $ 11,20. Dan kan uw rendement snel oplopen. Bij een verschil van 320 tics/ punten gaat het in totaal om een bedrag van $ 3584,- op een contract met een margin van $ 5000,-.Vooruitzichten voor suiker zijn positief. Wij verwachten een stijging naar $ 0,24

De afgelopen jaren zijn de wereldwijde suikervoorraden gestaag toegenomen. Sinds 2010 is het aanbod 27 miljoen ton groter geweest dan de vraag. Het overaanbod van suiker was ook goed te merken aan de prijs per pond. Die zakte in januari nog naar het laagste niveau sinds juni 2010 en kwam uit op $ 0,1474.

In 2012 bedroeg de wereldwijde productie van suiker 181,3 miljoen ton

De wereldwijde consumptie kwam uit op 170,9 miljoen ton

Per hoofd van de bevolking kwam de consumptie uit op 24,6 kilogram

De grootste producenten van suikerriet zijn Brazilië en India. Samen zijn ze goed voor bijna 60% van de wereldwijde productie

De paniek groeit op de internationale markten. Brazilië, de voornaamste producent van Koffie, suiker en sinaasappelsap, maar ook een topleverancier van soja en mais, is nu al maanden in de greep van hitte en droogte. De afgelopen maand januari was een van de heetste en droogste uit de geschiedenis van het land.

De eerste gevolgen van de aanhoudende droogte en hitte worden nu al wereldwijd merkbaar. Volgens de Food and Agriculture Organisation (FAO) zijn de prijzen voor landbouwproducten over een breed front weer aan het omhoog gaan. In februari kwam de stijging uit op 2,6%. Dat is de sterkste opwaartse beweging sinds juli 2012 en het betekent het einde van de dalende trend sinds september van 2012. Een deel van de prijsstijgingen laat zich verklaren door de crisis rondom Oekraïne, die in de afgelopen maand steeds ernstigere vormen aannam. De FAO is er echter van overtuigd, dat het duurder worden van suiker het gevolg is van ongewoon slecht weer in grote en belangrijke regio’s zoals Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Ten opzichte van januari steeg de FAO Sugar Price Index in februari met maar liefst 6,2%. De ICE March Sugar Benchmark steeg meer dan 20% van het dieptepunt van eind januari van dit jaar.

De stijging van de diverse indexen is weer het gevolg van een lawine aan neerwaartse bijstellingen van de oogstverwachtingen. Aan het einde van februari verklaarde Copersucar, ’s-Wereld grootste handelshuis in suiker en ethanol, dat er in de centraal-zuidelijke regio dit jaar waarschijnlijk 40 miljoen ton minder ruitsuiker geoogst zal worden. Deze regio produceert 90% van het Braziliaanse suikerriet. De oogst zal niet 610 miljoen ton bedragen, maar slechts 570 miljoen ton. De Braziliaanse suikerfabrieken melden ook een 5% – 10% lagere aanvoer van suikerriet voor verwerking. Copersucar wordt in zijn veronderstellingen bijgevallen door Commerzbank. Ook die voorziet een kleinere oogst in deze belangrijke regio en verwacht een daling van ten minste 7%.

Een ongeluk komt nooit alleen. Terwijl Brazilië, de nummer een producent van suiker, getroffen wordt door aanhoudende droogte, gaat het met nummer twee, India, al niet veel beter. Daar gaan de suikerregio’s niet gebukt onder droogte en hitte, maar onder aanhoudende regenbuien. Ook in India zien we momenteel de ene na de andere negatieve bijstelling. Volgens the Indian Sugar Mills Association zal de suikerproductie in India de laagste zijn in maar liefst vier jaar en uitkomen op slechts 23,8 miljoen ton.

De aanhoudende stroom negatieve berichten mist zijn uitwerking niet op de prijsvorming. Die is honderdtachtig graden gedraaid. In november van 2013 vreesde producenten, dat de prijs voor een pond suiker door de gevaarlijke ondergrens van $ 0,15 zou dalen. Daar is niets van uitgekomen. Volgens Doug King, CIO van het Merchant Commodity Fund zal het vreemde weer zijn uitwerking niet missen op de voorraden en daarmee op de prijzen. Hij verwacht dan ook dat de komende zes maanden de prijs van suiker kan doorstijgen van $ 0,18 per pond naar $ 0,24. Hij noemt overigens soft commodities een vergeten en veronachtzaamde assetclass. Ten onrechte, zo spreken de feiten.

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.