Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Koffieprijs zet ongekende stijging door

De ergste droogte in decennia zorgt voor een ongekende stijging van de koffieprijzen. Mogelijk is meer dan 50% van de Braziliaanse oogst mislukt. De prijs van koffie is op het hoogste niveau in 2 jaar beland. De prijs is door de 2,00 dollar per Lbs. ( 453 gram ) heen en staat op $2.09. De prijs van koffie is in de afgelopen 3 maanden met meer dan 85% gestegen. Brazilië is goed voor 36,8% van de wereldwijde productie van koffiebonen.

Eén (1) cent fluctuatie heeft een waarde van $ 375 bij een margin van $ 10 000 per future contract. Met een stijging van 90 cent maal 375 had een investeerder in koffiefutures dit jaar al $ 33.750, – kunnen verdienen.

Koffie ontpopt zich als de absolute topinvestering van dit jaar. Gezien de dreiging van een enorme schaarste gecombineerd met de omvang van het wereldwijde marktaandeel van Brazilië blijven we bullish.

Invinco heeft u de afgelopen weken en maanden al meerdere malen gewezen op deze opportuniteit.

Koffie is een van de belangrijkste en meest gevraagde grondstoffen ter wereld.

Na aardolie is het zelfs de meest gebruikte grondstof

Koffie is na water de meest gedronken drank in de wereld.

Figuur 1 Door de barrière van $ 2 heen

Het gaat met de droogte en hitte in Brazilië van kwaad tot erger. Niet alleen planten en dieren hebben er zwaar onder te lijden, maar ook de mens ontkomt niet langer aan de kwalijke gevolgen. Volgens enkele Braziliaanse kranten wordt het water in maar liefst 140 steden en dorpen in de droge en hete regio’s gerantsoeneerd. In sommige districten is het zo hopeloos gesteld, dat de inwoners slechts eenmaal in de drie dagen fris water uit de kraan krijgen.

Onder deze omstandigheden is het goed te begrijpen, dat de prijs van koffie maar blijft stijgen. Elke nieuwe dag zon maakt de kans kleiner, dat er dit jaar, maar ook volgend jaar een kwalitatief en kwantitatief goede oogst van het veld komt. Elke nieuwe dag droogte maakt het aannemelijker en waarschijnlijker, dat er in april nieuwe records gevestigd worden.

Dat is zeer wel mogelijk nu de schade door de droogte steeds zichtbaarder wordt. Volgens Terra Forte, een Braziliaanse exporteur van koffie, mocht halverwege februari al ongeveer 15% van de arabicaoogst als verloren beschouwd worden. Ongeveer 45% van alle bonen in de belangrijke regio Minas Gerais droegen al sporen van de droogte. Daarmee is het slechte nieuws nog niet op. In de eerste week van maart is de koffie door de barrière van $ 2 dollar gebroken. Dat geschiedde op berichten van het Braziliaanse meteorologisch instituut Somar, dat de neerslag veel te gering was geweest om maar iets van de schade te verminderen.

Illustratief voor de huidige gang van zaken is, dat voorspellingen van gespecialiseerde banken als Commerzbank al achterhaald zijn op het moment dat ze naar buiten gebracht worden. De schatting, dat er dit jaar 50 tot 55 miljoen balen koffie geoogst worden, kan weleens veel te optimistisch zijn, erkent de bank. Het zou zomaar kunnen, dat er dit jaar maar 47 miljoen balen binnen gehaald worden. Ze haalt daarbij Somar aan dat spreekt van de ernstigste droogte in meer dan 30 jaar. Commerzbank is ook druk doende de verwachtingen voor 2015 met 10% omlaag te praten. Veel jonge aanplant zal door de droogte nooit fatsoenlijk tot wasdom komen. In het ergste geval zou dat kunnen betekenen, dat er in 2015 slechts 40 – 42 miljoen balen geoogst zullen worden.

Er is nog een gang van zaken, die de ernst van de situatie illustreert. Aanbieders van koffie zijn steeds vaker en steeds meer geneigd om eerder getekende leveringscontracten tegen een van te voren vastgestelde prijs te verscheuren. In plaats daarvan kiezen ze voor lucratievere aanbiedingen.

In deze sfeer van aanzwellende marktgekte wordt de kans uiteraard steeds groter, dat prijzen te hard gaan stijgen. Een forse correctie ligt daarmee op de loer! Dat neemt allemaal niet weg, dat gecorrigeerd voor de huidige schaarste koffieprijzen de komende jaren de neiging zullen hebben te blijven stijgen. De reden daarvoor is duidelijk. Waren regio’s als Brazilië en bijvoorbeeld Indonesië louter producent, nu worden het ook consumenten. Steeds meer welvarende burgers in de Opkomende Markten leren de smaak van koffie te waarderen. Tegelijkertijd is niet uit te sluiten, dat door de klimaatverandering oogsten in de toekomst minder vanzelfsprekend uitbundig zullen zijn.

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *