Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe in goud en zilver te beleggen

Goud en zilver zijn verreweg niet alleen het basismateriaal voor mooie kopjes en sieraden. Ze zijn ook een erg populaire crisisvaluta op de financiële markt, zoals Corona momenteel weer bewijst.  De goudprijs is dit jaar met 31% gestegen en de zilverprijs is opgeveerd van $17,85 naar $28,30.

Er zijn verschillende manieren om gouden of zilveren bescherming te krijgen. Hier willen we u kennis laten maken met drie opties:

1. Fysiek goud en zilver kopen: dit is de oude school. U koopt echt goud of zilver, bijvoorbeeld in de vorm van ounces of munten, en deponeert dit thuis of bij de bank. Het goede is dat u in geval van nood daadwerkelijk een waardevol bezit heeft. Tegelijkertijd zijn de kosten en vergoedingen voor het fysiek bezitten van goud of zilver hoog. Bovendien is het niet per se veilig om de edelmetalen in uw eigen vier muren op te slaan. Het risico op diefstal mag niet worden onderschat.

Goud zou het beste gekocht bij Doijer & Kalff, en zilver bij Gold Republic voor de aankoopkosten. Voor de opslag is het juist andersom. Vaak is en een minumumopslag per transactie, dus over het algemeen geldt: meer ineens kopen is relatief minder transactiekosten.

Bedrijf Goud 1 Zilver 1 Kluis Goud Kluis Zilver in/uit
Holland gold 1086 1465 0,75% 1% 35
Amsterdam gold 1091 1431 1% 1,25% 35
Gold republic sp+1% sp+1% 0,5% 1% 9/kg
Doijer & Kalff sp+0,7% sp+4% 0,6% 0,8%

Klein stiekem addertje: de bewaarkosten zijn exclusief btw. Reken er maar zo’n 21% bij.

Bron: Uitklokken.nl

2. Gouden of zilveren ETC’s : wat ETF’s zijn voor aandelen, zijn ETC’s voor edelmetalen. De afkorting staat voor Exchange Traded Commodities . Dit zijn op de beurs verhandelde fondsen die de prestaties van grondstoffen op de beurs volgen. Hierdoor kunt u gouden en zilveren aandelen kopen tegen een veel lagere prijs dan de troy ounce. U bezit de edelmetalen niet fysiek, maar alleen op papier. Vanuit ons standpunt zijn ETC’s echter de veiligste en meest verstandige variant voor beleggingen in goud en zilver.

Goud ETC: WisdomTree Physical Gold (EUR) | PHAU
Koers; 163,66 per 7 augustus 2020

Zilver ETC: iShares Physical Silver ETC | ISLN

3.Goud -en zilvermijn aandelen

Naast beleggen in goud en zilver kunnen particulieren ook aandelen kopen om te profiteren van een stijging. Willem Middelkoop heeft bijvoorbeeld in het begin van het jaar Great Bear Resources genoemd (GBR) . Dit aandeel is 82% gestegen.

Great Bear Resources
Great Bear Resources

Een ander aandeel die hij tipte was Osino Resources (OSI.V). Het aandeel is meer dan verdubbeld.

Osino Resources
Osino Resources

Onze voorkeur gaat uit naar een gespreide ETF.

Voor goudmijnbouwaandelen: VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX)

Via ETF’s kunt u heel eenvoudig een positie krijgen in een mandje van aandelen. Met de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) belegt u bijvoorbeeld in de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver. De ETF belegt in aandelen en heeft als doel om de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) te volgen. Deze ETF keert geen dividend uit want het te ontvangen dividend wordt herbelegd.

De ETF heeft in totaal 54 posities. Een aantal van de grootste posities van deze tracker zijn: Newmont Mining, Barrick Gold, Franco Nevada en Wheaton Precious Metals. Met deze of een andere soortgelijke ETF belegt u eigenlijk heel eenvoudig in de beste goudmijn aandelen uit de industrie.

Het rendement dit jaar tot nu toe is 46%.

Voor zilvermijnbouwaandelen: Global X Silver Miners ETF (MXN) | SIL: Wereldwijd beleggen in zilvermijnen. Het rendement dit jaar tot nu toe is 46%.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *