Willem Middelkoop: ‘perfect storm’ op komst voor grondstoffen

De grondstoffenmarkt zal verder zal  in 2020 verder kunnen herstellen. Het lijkt zich een ‘perfect storm te ontwikkelen voor deze beleggingscategorie. “De technische en fundamentele redenen komen samen en dan kan het interessant worden.” Dat zegt Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, in ons jaarlijks gesprek over de vooruitzichten voor het nieuwe jaar.

Het hele interview kunt u beluisteren: KLIK HIER.  Hieronder volgen enkele punten.

Grondstoffen kansrijk

Grondstoffen zijn fundamenteel gezien kansrijk , door de groei van de wereldbevolking en doordat centrale banken ongelooflijk veel geld vanuit het niets creëren. Een deel van dat geld zal ook vluchten naar de nog sterk ondergewaardeerde grondstoffen. “Technisch gezien zie je dat volledige sector is uitgebodemd op de grafieken”.

Goud favoriet

Binnen grondstoffen is goud het meest interessant. Het edelmetaal biedt ook bescherming tegen een heropleving van de crisis die weer aanstaande lijkt. Het staat daarom bovenaan zijn lijst. In zijn Commodity Discovery Fund bestaat 50% uit goud gerelateerde aandelen.

De meest opmerkelijke gebeurtenis van vorig jaar was de doorbraak van goud door de 1400 dollargrens op 20 juni. Enthousiast wijst hij mij op dat daarmee het bodemvormingsproces, sinds de correctie die in 2011 begon, is afgerond.

Goudprijs in dollars
Goudprijs in dollars

Bron: goldprice.org

Goudprijs in euro's
Goudprijs in euro’s

Bron: goldprice.org

Daarmee breekt volgens Willem een tijdperk aan dat goud het beter zal doen dan de bredere markt. Een belangrijk signaal daarvoor is dat de Wall Street goeroes positief zijn geworden op het edelmetaal.

Voor goud voorziet de grondstoffenexpert een verdere opmars. “Als de steun die momenteel getest wordt op 1550 dollar het houdt zou het wel eens kunnen dat we doorstijgen naar de 1600 of zelfs 1800 dollar dit jaar”.

Na goud is platina zijn favoriet en wordt binnen de portfolio van zijn fonds vrijwel net zo belangrijk als zilver.

Bitcoin kan enorm stijgen

Willem is nog steeds positief over bitcoin. De digitale valuta begint volgens hem een serieuze beleggingscategorie te worden. Zelf heeft hij rond de 5.000 dollar een positie gekocht. Hij houdt minimaal 5% van zijn portefeuille in Bitcoin aan. De cryptovaluta is vorig jaar met 128% gestegen.

Hij voorziet een snelle stijging naar 10.000 dollar dit jaar en mogelijk ook weer naar het record van 19.000 dollar. Willem benadrukt niet in andere cryptovaluta te beleggen maar alleen in bitcoin.

Aandelenmarkten kunnen verder omhoog

De Amerikaanse president Trump wil herkozen worden en dus zal hij zal er alles aan doen om de koersen hoog te houden. Willem verwacht daarom niet dat de aandelenbeurzen zullen kelderen. “Het risico op een crash is pas in 2021 veel groter”.

Tip voor dit jaar

Vorig jaar heeft hij Great Bear Resources (GBR) getipt. Dat aandeel is vorig jaar meer dan 3 keer over de kop gegaan. Het bedrijf heeft het volledig waargemaakt. Er zit volgens hem nog meer in het vat. Het zou hem niet verbazen als het aandeel nog eens zou verdubbelen.

Voor dit jaar is Willem positief over een nieuwe goudontdekking in Namibië. Het bedrijf heet Osino Resources (OSI.V). Hij aandeel kan volgens hem 50% tot 100% stijgen.

Thema van 2020

Hij noemt de herverkiezing van Trump, het handelsconflict tussen Amerika en China en de repocrisis de thema’s van dit jaar. Het laatste kan wel eens de basis zijn van een nieuwe grote fase van de kredietcrisis die eigenlijk al 10 a 11 jaar voortwoekert. Willem denkt dat we aan het begin zijn van een nieuwe neerwaartse beweging binnen de groter kredietcrisis. Hij voorziet een verdere uitholling van de waarde van het geld en verder oplopen van assetprijzen zoals vastgoed.

2 gedachten over “Willem Middelkoop: ‘perfect storm’ op komst voor grondstoffen”

  1. Vooralsnog heb ik me enorm verslikt in goud. Ik ben getrapt in de praatjes van de gold bugs. De belofte van goud wordt niet waargemaakt. Ik begin te betwijfelen of de jonge en moderne mens nog iets heeft met goud. Zo ja, dan had men zich er allang op gestort in de huidige omstandigheden.

  2. Goud is een belegging op lange termijn en is ook aan fluctuaties onderhevig maar op termijn een zekere belegging zie grafieken van 1980 tot heden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.