Duurzaam beleggen wordt steeds meer een ‘mainstream’ aangelegenheid. Het totaal duurzaam beheerd vermogen heeft in tijden van Covid-19 de barrière van $ 1 biljoen doorbroken. Het totaal beheerd vermogen wereldwijd bedraagt echter $ 41 biljoen. Er is dus nog een wereld te winnen.
De toekomst van duurzaam beleggen ziet er echter aanlokkelijk uit. Duurzame fondsen hebben in tijden van corona bovengemiddeld gepresteerd. Een deel van de verklaring daarvoor is dat deze fondsen niet in fossiele energie beleggen. Bij Morningstar hebben ze echter uitgerekend dat duurzame fondsen in deze barre tijden sowieso beter gepresteerd hebben.
Het succes van duurzaam beleggen betekent dat er steeds meer duurzame fondsen komen. Daar kleven duidelijke risico’s aan. Onlangs bleek dat 20 duurzame fondsen belegd hadden in het Britse Boohoo, een winkelketen voor snelle mode voor snelle jongelui. Het bleek dat Boohoo de makers van zijn kleding als slaven behandelde. Foutje, bedankt!
Deze praktijk leert dat er strengere en striktere richtlijnen moeten komen voor fondsen die duurzaam willen beleggen en niet alleen in naam!
Start met Automatisch Beleggen
Om ESG-beleggen kan niemand meer heen. De cijfers spreken voor zich. De afgelopen twee jaar stroomde er maar liefst $ 340 miljard naar ESG-fondsen.
Nu al zien sommige bedrijven zich opgescheept met zogeheten stranded assets.
Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Maar liefst 18,8% van de woningen heeft zonnepanelen op het dak.
‘Groen’ is big business geworden. Grote leveranciers van financiële informatie leveren nu ook data over uitstoot en andere ESG-criteria.